“Συγχωροχάρτι” σε μεγάλους φοροφυγάδες και στους εμπλεκόμενους στις περιβόητες λίστες μεγαλοκαταθετών εξωτερικού δίνει η απόφαση του ΣτΕ, που κρίνει αντισυνταγματικές τις συνεχείς παρατάσεις παραγραφής φορολογικών παραβάσεων και αδικημάτων. Στο “ψυγείο” μπαίνουν οι μεγάλες υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ και των άλλων καταλόγων. Παράλληλα προκαλείται τεράστια απώλεια προϋπολογισθέντων εσόδων στο Δημόσιο, το οποίο θα χάσει εκατοντάδες – ίσως και δισ.- ευρώ από αναδρομικούς ελέγχους, ανοίγματα λογαριασμών, λίστες μεγαλοκαταθετών και άλλων σχετικών υποθέσεων οικονομικού αντικειμένου.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας βγάζει εκτός τροχιάς τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, που είχε ως απώτερο σκοπό την σημαντική ενίσχυση των κρατικών ταμείων-από τις εν λόγω φορολογικές υποθέσεις-, με «όπλο» τη ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα του παρελθόντος.
Το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει παράταση στην συγκεκριμένη ρύθμιση, εκτιμώντας ότι αρκετοί φορολογούμενοι, φοβούμενοι το άνοιγμα των λογαριασμών τους από το 2011 και εντεύθεν, θα έκαναν χρήση της ρύθμισης και εθελοντικά θα αποκάλυπτα τα εισοδήματα του παρελθόντος.
Μάλιστα ο κυβερνητικός σχεδιασμός, που ανατρέπεται πλήρως από την απόφαση του ΣτΕ, προέβλεπε και τη σύσταση νέας εισαγγελικής υπηρεσίας που θα αναλάβει τη διενέργεια οικονομικών ελέγχων για τα προηγούμενα 10 έως και 20 χρόνια. Ουσιαστικά η νέα αυτή υπηρεσία, δεν θα έχει αντικείμενο εργασίας, μιας και βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, «η παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων είναι πενταετής και οι συνεχείς παρατάσεις είναι αντισυνταγματικές».
Tο σκεπτικό της απόφασης
Στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, του κράτους δικαίου και της αρχής της ασφάλειας δικαίου, όπως και το άρθρο 78 του Συντάγματος περί φορολογίας.
Σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές, η διαδοχική παράταση του χρόνου παραγραφής φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου λίγο πριν από την λήξη είτε της αρχικής παραγραφής είτε της προηγούμενης παρατάσεως, η θεσπιζόμενη με το άρθρο 84 παρ. 1 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ως κανόνας πενταετής παραγραφή φαίνεται σαν να μην έχει πλέον σε καμία περίπτωση εφαρμογή για τις φορολογικές υποχρεώσεις που γεννήθηκαν κατά τις χρήσεις στις οποίες αφορούν.
Οι επόμενες κινήσεις του ΥΠΟΙΚ
Το υπουργείο Οικονομικών, αν και… σαστισμένο από την απόφαση του ΣτΕ, επιχειρεί να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία την εξέλιξη και τα στελέχη του αποφεύγουν προς το παρόν δημόσιες τοποθετήσεις. Αναμένουν καθαρογραμμένη την απόφαση, προκειμένου κατόπιν να εξετάσουν ενδελεχώς αν προκύπτουν νομικά «παραθυράκια», που θα επιτρέψουν στις ελεγκτικές αρχές να συνεχίσουν το έργο τους…