Ενώ η συγκυβέρνηση της «τριανδρίας» βρίσκεται εν όψει ενός νέου τσουνάμι από υφεσιακά και αντιλαϊκά μέτρα, η διεθνής συζήτηση για τη χώρα μας έχει πλέον εκτροχιαστεί προς τη βεβαιότητα μιας νέας ελεγχόμενης χρεοκοπίας, με φόβους ότι θα εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτη, ενώ και η ενδεχόμενη έξοδος από την ευρωζώνη «απαλύνεται» ως προς τις συνέπειές της για το ευρωσύστημα και μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη.
Είναι εντυπωσιακή η συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική τηλεόραση ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υποστήριξε ότι:
♦ Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, παρ’ ότι ανεπιθύμητη, θα ήταν «διαχειρίσιμη»: «Με βάση τις σημερινές προοπτικές, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν διαχειρίσιμη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι επιθυμητή, επειδή θα υπήρχαν σημαντικοί κίνδυνοι ιδιαίτερα για τον απλό κόσμο στην Ελλάδα».
♦ Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «αποκλείεται, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, αλλά και ύστερα από αυτό». Το τέλος του φθινοπώρου είναι κάποιο… ορόσημο; Ίσως…
Φυσικά κανείς δεν μπορεί σήμερα να διατυπώσει ασφαλή πρόβλεψη στο ζήτημα της παραμονής ή της εξόδου από το ευρώ. Μπορεί όμως να διακρίνει ότι τόσο η Γερμανία όσο και το ΔΝΤ έχουν μπει σε διαδικασία αναζήτησης του μοντέλου για την επόμενη ελεγχόμενη χρεοκοπία (αναδιάρθρωση χρέους) ύστερα από το φοβερό εκείνο PSI των Παπαδήμου, Βενιζέλου και Σαμαρά, το οποίο επιτάχυνε την πορεία μας προς τη σημερινή δραματική κατάσταση.
Το σχέδιο του ΔΝΤ
Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «WΙΙ Street Journal», το οποίο δεν διαψεύστηκε από το ΔΝΤ, το ταμείο σπρώχνει προς νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κρίνοντας ότι σήμερα δεν είναι βιώσιμο και συνεπώς είναι αδύνατον να συνεχιστεί η εκταμίευση πόρων για την Ελλάδα. Αυτήν τη φορά όμως θα πρέπει να «κουρευτούν» τα δάνεια που βρίσκονται στα χέρια του «επίσημου τομέα» με εξαίρεση τα δάνεια του ίδιου του ΔΝΤ. Κοινώς, το κόστος να επιβαρύνει την ευρωζώνη.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, κατά το δημοσίευμα, με τρεις τρόπους: με άμεση διαγραφή χρέους εκ μέρους των δανειστών της χώρας, με μείωση των επιτοκίων ή με κόστος του ευρωπαϊκού μηχανισμού EFSF, ο οποίος θα επιβαρυνθεί τα 50 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ώστε να μην προστεθούν στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Στόχος είναι ένα χρέος 100% επί του ελληνικού ΑΕΠ – μετά την αποπληρωμή προς ΔΝΤ φυσικά.
Το γερμανικό σχέδιο
Από την πλευρά της η Γερμανία, η οποία, όπως και άλλες χώρες, δεν θέλει ούτε να ακούσει για επιβάρυνση των επίσημων πιστωτών – και της ίδιας -, επεξεργάζεται τη δική της εκδοχή ελεγχόμενης πτώχευσης εντός του ευρώ, όπως ανέφερε δημοσίευμα της έγκυρης ιστοσελίδας Euro2day, τη Δευτέρα, επικαλούμενο «αξιόπιστη πηγή της ευρωζώνης».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται, πλέον, για την άμεση εφαρμογή του ESM, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, εξέλιξη που θα επιτρέψει την ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, δηλαδή μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους εντός του ευρώ, όπως προβλέπει ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης». Όπως μάλιστα αναφέρει ο συγκεκριμένος αξιωματούχος της ευρωζώνης στην ιστοσελίδα, «το σενάριο αυτό καταρτίστηκε την άνοιξη ως μία από τις υποθέσεις εργασίας, όμως δυστυχώς αυτήν τη στιγμή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι συνεργάτες του το θεωρούν τη μόνη αξιόπιστη λύση».
Όλοι λοιπόν κάνουν ασκήσεις προετοιμασίας για εξελίξεις στο ελληνικό μέτωπο. Όλοι, εκτός από την ελληνική κυβέρνηση…