Σε “εκστρατεία” διάσωσης των δανειοληπτών από τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους αποδύονται οι τράπεζες, επιδιώκοντας να κάνουν χρήση του εργαλείου των πλειστηριασμών στο ελάχιστο, αυξάνοντας ωστόσο τις ανακτήσεις από “κόκκινα” δάνεια.
Μέσα στο α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι τράπεζες διενήργησαν 6.342 πλειστηριασμούς, πολύ λιγότερους σε σχέση με τον “μνημονιακό στόχο” που προέβλεπε 40.000 πλειστηριασμούς ετησίως, αλλά και τις εκτιμήσεις των τραπεζών ότι για φέτος οι πλειστηριασμοί θα ξεπερνούσαν τους 15.000 και θα προσέγγιζαν τους 18.000 – 20.000. Στην υπο-απόδοση του στόχου συνετέλεσε το γεγονός ότι στο α΄ τρίμηνο της χρονιάς βρισκόταν υπό διαμόρφωση το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και κατόπιν ξεκίνησε μια μακρά προεκλογική περίοδος (ενόψει των ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών της 26ης Μαΐου μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου), ακολουθούμενη από το “νεκρό” διάστημα του Αυγούστου.
Πλέον, με το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας σε ισχύ, ο SSM απαιτεί από τις τράπεζες να “τρέξουν” με πολύ ταχύτερους ρυθμούς τους πλειστηριασμούς, εφόσον ο νόμος δίνει επαρκή προστασία σε όσους πραγματικά τη χρειάζονται. Κατόπιν αυτού, ο SSM δεν αναγνωρίζει τη σκοπιμότητα συγκεκριμένου πήχυ προστασίας ακινήτων από πλειστηριασμό, όπως αυτόν των 80.000 ευρώ που εφάρμοζαν μέχρι πρόσφατα οι τράπεζες και όπως έχει γράψει το Capital.gr, το όριο αυτό θα υποχωρήσει στις 40.000 ευρώ.
[button url=”https://www.capital.gr/oikonomia/3381530/xrusi-isorropia-gia-tous-pleistiriasmous-anazitoun-oi-trapezes?utmsource=email” target=”blank” wide=”yes” radius=”round” icon=”icon: arrow-right”]Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ[/button]