Του Σπύρου Δημητρέλη
Ζήτημα «ζωής ή θανάτου» του προϋπολογισμού έχουν καταστήσει στο υπουργείο Οικονομικών τη ρύθμιση για την τμηματική εξόφληση των φόρων που βεβαιώνονται με το φετινό εκκαθαριστικό. Όχι μόνο για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι. Αλλά και για να εισπραχθούν, έστω τμηματικά, οι φόροι καθώς σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το 25% των φόρων που έχουν προϋπολογιστεί από τα εκκαθαριστικά, να μην εισπραχθούν και να οδηγηθούν κατευθείαν στον ωκεανό των ληξιπρόθεσμων χρεών. Πόσο είναι αυτό το 25%; Είναι περίπου 1 δισ. ευρώ!
Σε πρόσφατες συσκέψεις στο ΥΠΟΙΚ οι εκτιμήσεις που ακούστηκαν από επίσημα χείλη ήταν σοκαριστικές. Με τα φετινά εκκαθαριστικά πρόκειται να βεβαιωθούν πρόσθετοι φόροι ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ. Από τα 1,1 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν πέρυσι, φέτος αναμένεται να βεβαιωθούν συνολικά 5,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, με βάση εκτιμήσεις έμπειρων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών από αυτά πρόκειται να εισπραχθεί με σχετικά μεγάλο βαθμό βεβαιότητας το 75%. Το υπόλοιπο 25% βρίσκεται στον αέρα καθώς πολλοί είναι αυτοί που εκτιμάται ότι δεν θα υποβάλουν φορολογική δήλωση, αναβάλλοντας τη σχετική υποχρέωση και τη βεβαίωση του τσουχτερού φόρου για αργότερα, αναλαμβάνοντας και το σχετικό κόστος (προσαυξήσεις, πρόστιμα κλπ). Επίσης πολλοί εκτιμάται ότι θα είναι και αυτοί που ενώ θα υποβάλουν κανονικά τη φορολογική δήλωση, δεν θα πληρώσουν το φόρο περιμένοντας κάποια ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης. Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ προϋπολογισθέντα φορολογικά έσοδα τα οποία δεν θα εισπραχθούν, τινάζοντας τον προϋπολογισμό στον αέρα. Στην περίπτωση που επαληθευτούν αυτοί οι φόβοι και η τρόικα διατηρήσει τη γνωστή άκαμπτη στάση της, τότε η λήψη πρόσθετων μέτρων εντός του 2012 είναι μονόδρομος με ό,τι αυτό σημαίνει για τη συνοχή της οικονομίας, της κοινωνίας και της… κυβέρνησης.
Κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ που μίλησε το Capital.gr τόνισε ότι ελπίζει πώς η τρόικα θα καταλάβει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να θεσπιστεί ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των εκκαθαριστικών. Δεν είναι τόσο επειδή πρέπει να διευκολυνθούν και να ανασάνουν οι φορολογούμενοι. Είναι επειδή ο κίνδυνος να καταρρεύσουν οι κρατικές εισπράξεις είναι υπαρκτός και πολύ μεγάλος.
[sc:Πηγή id=”http://www.capital.gr/tax/news_tax.asp?id=1557498″ ]