Η ώρα της κρίσεως πλησιάζει για τα “κόκκινα” δάνεια των ελληνικών τραπεζών, καθώς αμέσως μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων χρήσεως 2016, αναμένεται από την ΤτΕ ο έλεγχος επιδόσεων α΄ τριμήνου αναφορικά με τη μείωση των NPLs.
Ο έλεγχος επιδόσεων αναμένεται στα τέλη Μαρτίου, ενώ θα έχει μεσολαβήσει και η άφιξη της επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η κ. Νουί θα βρεθεί στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη, στις 14 και 15 Μαρτίου και θα έχει συναντήσεις με τον διοικητή και στελέχη της ΤτΕ, με τους τραπεζίτες και το ΤΧΣ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι επισημάνσεις της για τα δεδομένα που διαμορφώνονται πανευρωπαϊκά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις συστάσεις της ΕΚΤ προς τις τράπεζες για την επίλυση του προβλήματος. Σημειώνεται ότι πανευρωπαϊκά τα “κόκκινα” δάνεια αγγίζουν το 1 τρις. ευρώ, με 107 δις. ευρώ εξ αυτών να αναλογούν στην Ελλάδα.
Η άφιξη της κ. Νουί συμπίπτει χρονικά με τη διαπραγμάτευση κρίσιμων ανοιχτών θεμάτων για τις ελληνικές τράπεζες, τα οποία είναι κομβικά για την επίτευξη των στόχων μείωσης των “κόκκινων” δανείων. Πρόκειται για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την παροχή νομικής κάλυψης στα στελέχη τραπεζών και Δημοσίου που θα χειριστούν αναδιαρθρώσεις δανείων, καθώς και βελτιώσεις στο δικαστικό σύστημα ώστε αυτό να μην γίνεται, λόγω χρονοβόρων διαδικασιών, καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Η ύπαρξη μεγάλης μερίδας στρατηγικών κακοπληρωτών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς 1 στα 5 “κόκκινα” δάνεια ανήκει σε οφειλέτη που μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και δεν το πράττει εκ πεποιθήσεως, αποτελεί σοβαρό στοιχείο που είχε επισημάνει η επικεφαλής του SSM και στην προηγούμενη επίσκεψή της στην Αθήνα, στις αρχές Φεβρουαρίου 2016. Τότε, είχε τονίσει στις ελληνικές τράπεζες ότι πολλές χώρες επέφεραν με τη δράση τους μεγάλες αλλαγές που βελτίωσαν την κατάσταση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους. Κάτι που, όπως είχε επισημάνει η κ. Νουί, δεν συνέβαινε στην Ελλάδα όπου οι τράπεζες δεν επεδείκνυαν μεγάλη “όρεξη” να διαχειριστούν τα προβληματικά τους δάνεια. Η κ. Νουί είχε καλέσει τις ελληνικές τράπεζες να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά στο μέτωπο των NPLs, ενώ είχε υπεραμυνθεί και των αυστηρών απαιτήσεων του νόμου για τα κριτήρια επιλογής διοικητικών συμβουλίων και επιτροπών των τραπεζών, συνδέοντας εμφανώς τη σπουδαιότητα της εταιρικής διακυβέρνησης με την πορεία των “κόκκινων” δανείων.
Έκτοτε, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί έναντι του SSM σε συγκεκριμένους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους. Ο τελικός στόχος προβλέπει μείωσή τους, από τα 106,9 δις. ευρώ (51% των συνολικών ανοιγμάτων) τον Ιούνιο του 2016, στα 66,7 δις. ευρώ (34% των συνολικών ανοιγμάτων) τον Δεκέμβριο του 2019.
Με βάση τα στοιχεία που είχε παράσχει η ΤτΕ στις 30/11/2016, οι τράπεζες είχαν επιτύχει τους στόχους που είχαν θέσει για την 30ή/9/2016, με οριακά μάλιστα θετική απόκλιση, διαμορφώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους σε 106 δις. ευρώ. Ωστόσο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δηλαδή αυτά με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, είχαν αυξηθεί κατά 1,5% σε σχέση με το ποσό – στόχο και διαμορφώθηκαν στα 79,3 δις. ευρώ έναντι στόχου 78,1 δις. ευρώ.
Στο τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, οι τράπεζες κατέγραψαν σημαντική αποκλιμάκωση των “κόκκινων” δανείων τους. Η πτωτική τάση, όμως, αντιστράφηκε στο πρώτο δίμηνο του 2017, καθώς η αβεβαιότητα για την αξιολόγηση οδήγησε σε νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δημιουργώντας αρνητικά δεδομένα για τον έλεγχο επιδόσεων α΄ τριμήνου των τραπεζών.