Στο ….περίμενε βρίσκονται χιλιάδες δανειολήπτες προσδοκώντας σε ευνοϊκή ρύθμιση των «κόκκινων» οφειλών τους, με αποτέλεσμα κάθε μέρα που περνάει να αυξάνονται τα δάνεια που πέφτουν στο «κόκκινο».
Και οι καθυστερούμενες οφειλές που διογκώνονται σταδιακά από το τελευταίο τρίμηνο του 2014, εξελίσσονται σε «ανοικτή πληγή» για τις τράπεζες.
Οι ρυθμίσεις είναι «παγωμένες» και καθημερινά νέα δάνεια καθίστανται υπερήμερα, λένε τα τραπεζικά στελέχη, καθώς οι δανειολήπτες τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας το νόμο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, που όμως θα είναι έτοιμος μετά το καλοκαίρι.
Ήδη στο πρώτο τρίμηνο του 2015 η παραγωγή των καθυστερούμενων δανείων αυξήθηκε κατά 1,2 με 1,5 δισ ευρώ και οι τραπεζίτες απεύχονται τα χειρότερα, να επιδεινωθεί δηλαδή περαιτέρω η κατάσταση. Ενώ ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα επίσημα στοιχεία για το που «έκλεισαν» οι καθυστερήσεις στο τέλος του 2014, με τις εκτιμήσεις να τις ανεβάζουν στο 37% με 38% του δανειακού χαρτοφυλακίου και συνολικά στα 80δις ευρώ, ποσό που υπερβαίνει τα 100δις ευρώ, αν συνυπολογιστούν τα ρυθμισμένα που παρουσιάζουν εκ νέου καθυστέρηση.
Σύμφωνα με τα στελέχη της Eurobank, η αύξηση των νέων καθυστερήσεων το πρώτο τρίμηνο του έτους οφείλεται στο γεγονός ότι «περιορίσθηκαν σημαντικά οι ρυθμίσεις δανείων εξαιτίας της προσδοκίας που γέννησε στους δανειολήπτες η προεκλογική εξαγγελία για την εφαρμογή γενναίων ρυθμίσεων, την γνωστή σεισάχθεια. Επίσης, σταμάτησαν να πληρώνουν και οι στρατηγικά κακοπληρωτές».
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας τα ρυθμισμένα δάνεια είναι ποσού 6,6δις ευρώ, με το 50% των ρυθμισμένων να είναι στεγαστικά, ή δάνεια με εγγυήσεις ακίνητα.
Και το ανησυχητικό είναι ότι εξυπηρετείται μόλις το 53% των ρυθμισμένων.
Δεδομένων των συνθηκών και της ασφυξίας που επικρατεί στην αγορά, οι τράπεζες αναλαμβάνουν πρωτοβουλία, μέσα από πακέτο ευνοϊκών ρυθμίσεων, που προβλέπουν δόση ακόμα και 50 ευρώ το μήνα, προκειμένου να επαναφέρουν σε καθεστώς εξυπηρέτησης όσο το δυνατόν περισσότερα «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς το 2014 τα «κόκκινα» στεγαστικά διαμορφώθηκαν πέρυσι στο 30% με 32% (ανάλογα με την τράπεζα) και αντιστοιχούν σε περίπου 21 δισ. ευρώ. Ενώ ο αρχικός στόχος που ήταν το 2015 τα στεγαστικά σε καθυστέρηση να πέσουν στο 20% με 22% δεν φαίνεται εφικτός προς το παρόν.