Για οριακές καταστάσεις ετοιμάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Στο παρά πέντε της επίσημης προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων περίπου 2,3 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν προσέλθει στην ιστοσελίδα του taxisnet παρά τις προειδοποιήσεις ότι αυτό θα τους κοστίσει καθυστέρηση στην πληρωμή του κοινωνικού και του οικογενειακού επιδόματος.
Ο φόβος του εκκαθαριστικού πλανάται βαρύς πάνω από τους φορολογούμενους και αποτυπώνεται, σύμφωνα με φοροτεχνικούς, σε αυτήν την καθυστέρηση (παρότι η ημερομηνία πληρωμής δεν θα αλλάξει ακόμα και αν δοθεί παράταση). Όπως εξηγούν, υπάρχουν ήδη τουλάχιστον 3,5 εκατ. υπερχρεωμένοι φορολογούμενοι που αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στον καταιγισμό των υπέρογκων φόρων που έρχεται και αθροίζεται σε 6,5 δισ. ευρώ για τους επόμενους μήνες.
Η οικονομική δυσπραγία φουσκώνει μήνα με τον μήνα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς την εφορία, οι οποίες ανήλθαν στο τέλος Μαΐου σε 66,37 δισ. ευρώ, φθάνοντας στο 36,5% του ΑΕΠ της χώρας καταρρίπτοντας ένα ακόμη ρεκόρ.
Υπό αυτό το πρίσμα, η προσπάθεια να διατηρηθούν εντός στόχων οι εισπράξεις του προϋπολογισμού φαντάζει δύσκολη, δεδομένου ότι ήδη τα στοιχεία 5μήνου δείχνουν πως τα έσοδα κινούνται οριακά πάνω από τους στόχους.
Μόνο στο πρώτο πεντάμηνο του 2014, στο συνολικό ποσό των ανεξόφλητων χρεών προς το Δημόσιο προστέθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 5,19 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 962 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, 1,394 δισ. τον Φεβρουάριο, 1,206 δισ. τον Μάρτιο, 763 εκατ. τον Απρίλιο και 873 εκατ. ευρώ τον Μάιο.
Ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο αναμένεται να επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες, καθώς θα αρχίσουν σταδιακά να εκπνέουν οι προθεσμίες για την καταβολή άλλων πέντε φετινών φόρων: του φόρου εισοδήματος, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος, του φόρου πολυτελείας και του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.).
Συνολικά, εντός των προσεχών μηνών οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν 6,5 δισ. ευρώ για να εξοφλήσουν όλους αυτούς τους φόρους και ήδη στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζονται φόβοι ότι ένα μεγάλο τμήμα από το τεράστιο αυτό ποσό θα παραμείνει ανείσπρακτο.
Σταματά να πληρώνει και το Δημόσιο
Εν τω μεταξύ, εμφανίζεται και η άλλη όψη του νομίσματος αφού και το ίδιο το Δημόσιο διολισθαίνει προς την προτέρα κατάσταση σε ό,τι αφορά την πληρωμή των χρεών του προς τους ιδιώτες.
Ο στόχος της πλήρους εξόφλησης των οφειλών, έως το τέλος του 2013, όχι μόνο δεν επετεύχθη, αλλά από τις αρχές του 2014 το Δημόσιο έκλεισε και πάλι τις στρόφιγγες, με αποτέλεσμα τα ανεξόφλητα υπόλοιπα να φθάνουν τα 2,4 δισ. ευρώ, προς απογοήτευση των προμηθευτών και σε βάρος της ρευστότητας των επιχειρήσεών τους, οι οποίες βρίσκονται στα όρια της ασφυξίας.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τα ποσά που έχουν πληρώσει στις επιχειρήσεις από την αρχή του χρόνου φορείς του Δημοσίου περιορίζονται στα 275 εκατ. ευρώ.
Η καθυστέρηση στη διαδικασία αποπληρωμής, σε συνδυασμό με τα νέα χρέη που δημιουργούνται, οξύνει και πάλι την κατάσταση αλλά και τον προβληματισμό των δανειστών οι οποίοι πιέζουν στην κατεύθυνση τήρησης του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί, για να μην φθάσουν και πάλι οι οφειλές του Δημοσίου στα 8,1 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του προηγούμενου έτους. Στο ποσό αυτό μάλιστα δεν περιλαμβάνονταν και οι εκκρεμείς επιστροφές ΦΠΑ ύψους 680 εκατ. ευρώ.
Το Δημόσιο έχει εξοφλήσει τα 5,7 δισ. ευρώ με δάνειο «ειδικού σκοπού» που πήρε τον Δεκέμβριο του 2012 από την τρόικα.
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη συνολική εξόφληση αυτών των οφειλών έως το τέλος του 2013, κάτι που δεν κατέστη εφικτό με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου να μην έχει τακτοποιηθεί μέχρι και σήμερα.
Από τη στιγμή που το κράτος δεν υφίσταται την παραμικρή τιμωρία γι’ αυτό το γεγονός, εν αντιθέσει με τους φορολογούμενους που επιβαρύνονται με πρόστιμα και προσαυξήσεις όταν δεν πληρώνουν τους φόρους, η τακτική του «δεν πληρώνω» από το Δημόσιο ακολουθείται σε μόνιμη πλέον βάση.
Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, αρκετοί προμηθευτές που στο παρελθόν είχαν αυξημένες συναλλαγές με το Δημόσιο τώρα διαμαρτύρονται, αφού όπως καταγγέλλουν δεν έχουν βάλει ούτε 1 ευρώ στην τσέπη τους από τον Δεκέμβριο του 2013 και μετά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο του 2014 οι δαπάνες αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου παρέμειναν παγωμένες στα επίπεδα των 5,5 δισ. ευρώ.
Το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου το Γενικό Λογιστήριο συνέχισε το άτυπο «εμπάργκο» των πληρωμών, τεντώνοντας περισσότερο τα νεύρα των επιχειρηματιών, οι οποίοι ήλπιζαν να τηρηθεί η ροή των αποπληρωμών για να καλύψουν βασικές λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεών τους.
Μάλιστα προεκλογικά η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι μέρος του πλεονάσματος (1 δισ. ευρώ) θα κατευθυνόταν για την εξόφληση αυτών των οφειλών, δέσμευση που δεν τηρήθηκε.