Η καταβύθιση των τραπεζικών μετοχών συνεχίζεται, η Εθνική βρέθηκε σήμερα χαμηλότερ από την τιμή της ΑΜΚ, η τιμή του “δικαιώματος” της τείνει να εκμηδενισθεί. Η εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό δείχνει ότι η αγορά “κάτι” φοβάται με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών – και οι ανησυχίες αυτές ανατροφοδοτούνται με διάφορες φήμες. Παράλληλα όμως το χρηματιστηριακό κλίμα επιδεινώνεται και εξ αιτίας της αβεβαιότητας που δημιουργεί η κλιμακούμενη αντιπαράθεση ΔΝΤ-ΕΕ με φόντο τη διαχείριση του ελληνικού προβλήματος.
Το αυξανόμενο ρίσκο αποθαρρύνει διαχιριστές χαρτοφυλακίων και traders, λειτοργώντας αποτρεπτικά για νέες τοποθετήσεις. Η διολίσθηση συντελείται λοιπόν εν μέσω υποτονικών συναλλαγών, με απελπιστικά χαμηλό τζίρο.
Είναι μία ακόμη ένδειξη πρόσκαιρης(;) αποστασιοποίησης και αδράνειας των ξένων funds, που είχαν κινήσει τα νήματα του εντυπωσιακού βραχυχρόνιου ράλι στα τέλη Μαίου.
Φυσικό επακόλουθο η περαιτέρω υποχώρηση των εμποροβιομηχανικών blue chips και των mid caps, που είχαν γίνει εναλλακτική επιλογή των μεγάλων χαρτοφυλακίων
Τον τόνο στην αγορά συνεχίζουν βέβαια να δίνουν τα τραπεζικά χαρτιά, που αποτελούν τους τελευταίους μήνες “βαρόμετρο” για το ΧΑ. Στην πορεία των μετοχών του κλάδου αποτυπώνονται εκτιμήσεις, προβλέψεις, προσδοκίες και ανησυχίες για την έκβαση των ανακεφαλαιοποιήσεων, τον βαθμό επιτυχίας των ΑΜΚ και την “επόμενη ημέρα” των ελληνικών τραπεζών.
Η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε σήμερα χαμηλότερα και από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της ΑΜΚ. Αυτό θεωρητικά περιορίζει στο ελάχιστο το ενδιαφέρον συμμετοχής μικροεπενδυτών και παλιών μετόχων στην ΑΜΚ, ενώ παράλληλα αποτελεί αποθαρρύνει και όσους σκόπευαν να συμμετάσχουν στις ΑΜΚ άλλων τραπεζών.
Πριν από λίγο η μετοχή έπεσε μέχρι τα 4,27 ευρώ, ενώ η τιμή διάθεσης των νέων τίτλων είναι 4,29 ευρώ. Με εσπευσμένες αγοραστικές παρεμβάσεις “τραβήχθηκε” ψηλότερα. Τώρα κινείται περί τα 4,36 ευρώ (-1%). Μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί 3,5 εκατ. τμχ.
Η τιμή του δικαιώματος έπεσε στα 0,03 ευρώ, υποχωρώντας έως και 77%. Τώρα βρίσκεται οριακά στα 0,05 ευρώ, με συναλλαγές 16 εκατ. τεμαχίων.
Η Alpha υποχωρεί κατά 4%, η Eurobank χάνει 2%. Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο -1,7%
Στο κόκκινο και ο FT25 (-0,7%), καθώς μόνον 3 μετοχές του βρίσκονται σε θετικό έδαφος (ΟΛΠ +3,3%, ΟΠΑΠ +1,3%, ΕΧΑΕ +0,7%).
Ανησυχητική ένδειξη για την περαιτέρω πορεία της αγοράς αποτελεί η υποχωρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τη ζώνη στήριξης που εντοπίζεται στις 985-975 μονάδες. Αν παραμείνει επί τρεις συνεδριάσεις κάτω από αυτή τη ζώνη, η μεσοχρόνια τάση θα αλλάξει και η διόρθωση θα συνεχισθεί.
Τα τελευταία λεπτά ο ΓΔ ανακάμπτει, λόγω αγοραστικών παρεμβάσεων σε δεικτοβαρή χαρτιά, Τώρα βρίσκεται στις 971 μονάδες (-0,5%).