Υπό κατάρρευση τα ασφαλιστικά ταμεία από το 2016

Αδυναμία καταβολής των συντάξεων θα παρουσιάσουν τα ασφαλιστικά ταμεία μετά το 2016 εάν δεν υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση, αναφέρει σε δημοσίευμά της η “Καθημερινή”.

Όπως τονίζει τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται υπό κατάρρευση αφού η συνολική περιουσία τους, με εξαίρεση το ΝΑΤ και τον ΟΓΑ, ανέρχεται σε μόλις 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό αυτό είναι ελάχιστο εάν το συγκρίνει κανείς με τα αποθέματα των ταμείων πριν την οικονομική κρίση, τα οποία έφταναν τα 23 δισεκατομμύρια.

Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες των ταμείων για το 2016 εκτιμώνται στα 900 εκατομμύρια, για το 2017 στα 1,8 δισεκατομμύρια και για το 2018 στα 2,15 δισεκατομμύρια. Αντίστοιχα, για το  2019 θα υπάρχει “τρύπα” 2,40 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 το ποσό ανεβαίνει στα 2,67 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα το σενάριο αυτό είναι το πιο αισιόδοξο καθώς έχει βασιστεί στην πεποίθηση ότιτα Ταμεία θα εισπράττουν το 100% των εισφορών των ασφαλισμένων.

Ως αποτέλεσμα, θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις με βάση τη λογική της  ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, γεγονός που σημαίνει ότι εκτός από τα 360 ευρώ που θα αποτελούν την κρατική συνεισφορά στις συντάξεις, οποιοδήποτε ποσό πέρα αυτού θα αντιστοιχεί στις εισφορές οι οποίες έχουν καταβληθεί κατά την διάρκεια του ασφαλιστικού βίου.

www.newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *