Σε λεπτό στρώμα πάγου ισορροπεί η Ισπανία με τον υπουργό προϋπολογισμού να απευθύνη διεθνή έκκληση για κεφάλαια που θα διοχετευθούν στη στήριξη-ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. η άρνηση της Γερμανάις να ανοίξει τις στρόφιγγες της ΕΕ και της ΕΚΤ ώστε να στηριχθεί έμμεσα η χώρα οδηγεί την κυβέρνηση σε ωμό εκβιασμό με στόχο να φέρει τη Ευρωζώνη προ τετετλεσμένων και εξασφαλίσει όχι απλώς μια κάποια λύση αλλά την επιθυμητή. Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και η δημόσια ομολογία αδυναμίας άντλησης κεφαλαίων από τον υπουργό Προϋπολογισμού.
Ο υπουργός προϋπολογισμού, Κρίστομπαλ Μοντόρο, επισημαίνει ότι αν και τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν χρειάζονται «υπερβολικά μεγάλα» ποσά για την ανακεφαλαιοποίησή τους και το ερώτημα παραμένει «από πού θα προέλθουν αυτά», δήλωσε ο ισπανός υπουργός σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Onda Cero.
Οι πόρτες των αγορών είναι κλειστές και συνεπώς η μόνη λύση για την ανακεφαλαιοοίηση των ισπανικών τραπεζών είναι οι ευρωπαϊκοί μηχανσιμοί. η ανυπαρξία όμως αυτών των δομών και η άρνηση της Γερμανάι να πράξει τα δέοντα οδηγούν την Ισπανία να αιτηθεί διεθνή βοήθεια.
Η δηλωση του υπουργού προϋπολογισμού της χώρας προκαλεί αναστάτωση και πανικό στις αγορές και δίνει χαρακτήρα σύσκεψης σωτηρίας στην επικείμενη τηλεδιάσκεψη των G7.
Μετά την απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση της ύψους 23,5 δισ. ευρώ, η Ισπανία βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η χώρα θα χρειασθεί οικονομική βοήθεια. Ο Ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού υποστηρίζει πάντως ότι αυτό δεν θα συμβεί «μεταξύ άλλων και διότι η Ισπανία δεν είναι τεχνικά δυνατόν να αποτελέσει αντικείμενο διάσωσης».
«Επιμένω, για να επιτύχουμε αυτό που προσπαθούμε στην Ισπανία, την δημοσιονομική ισορροπία, την επάνοδο στη δημοσιονομική σταθερότητα μέσω της τροποποίησης του Συντάγματος, την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, τη βελτίωση των σχέσεων εργασίας, δεν έχουμε ανάγκη από εξωτερική βοήθεια. Καταλαβαίνουμε ότι το μέλλον βρίσκεται στην Ευρώπη, στο ευρώ [EUR=X] . Και οφείλουμε να στηριχθούμε στη λήψη αποφάσεων από τους (ευρωπαϊκούς) θεσμούς», δήλωσε ο Κριστομπάλ Μοντόρο.
Η Ισπανία «δεν είναι τεχνικά δυνατόν να γίνει αντικείμενο προγράμματος διάσωσης», ανέφερε μεταξύ άλλων. Τόνισε εξάλλου ότι η χώρα του δεν έχει ανάγκη από μία διάσωση αλλά «από περισσότερη Ευρώπη, από μηχανισμούς που θα επιτρέπουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
[sc:Πηγή id=”http://www.sofokleousin.gr/archives/101339.html?utm_source=Oempro&utm_medium=Email&utm_content=Subscriber%236548&utm_campaign=Afterhours%2005.06″ ]