Υπέρ των δανειοληπτών οι περισσότερες δικαστικές αποφάσεις για ρύθμιση δανείων

Η σημαντικότερη αλλαγή που φέρνει ο νέος νόμος του υπουργείου Ανάπτυξης για τη ρύθμιση τραπεζικών οφειλών είναι ότι ο οφειλέτης με την κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης υποχρεώνεται να καταβάλλει δόσεις προς τις τράπεζες στις οποίες χρωστάει.

Το ποσό των δόσεων δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το 10% των μηνιαίων δόσεων που έπρεπε να πληρώνει σε όλους τους πιστωτές (πριν από την υποβολή της αίτησης στο Ειρηνοδικείο) και όχι κάτω από 40 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία των ειρηνοδικείων και εκτιμήσεις δικηγόρων και καταναλωτικών οργανώσεων που «τρέχουν» τις αιτήσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού καθώς και προς τα δικαστήρια, περίπου 65.000 καταναλωτές δηλώνουν ότι έχουν φτάσει στο «κόκκινο».

Από τις αρχές εφαρμογής του νόμου Κατσέλη στα τέλη του 2010 μέχρι και τις 31 Μαΐου στα ειρηνοδικεία έχουν προσφύγει περισσότεροι από 44.000. Ο αριθμός αυτός των νοικοκυριών ζητά από τα δικαστήρια να τους εκδώσουν αποφάσεις διαγραφής χρεών.

Σύμφωνα με το Εθνος, δικηγόροι και ενώσεις καταναλωτών εκτιμούν ότι από τα τέλη του 2010 μέχρι και τον Ιούνιο περίπου 65.000 νοικοκυριά έχουν προσφύγει στο πρώτο στάδιο που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη, δηλαδή τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις τράπεζες. Τα επίσημα στοιχεία των ειρηνοδικείων σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις των προαναφερόμενων φορέων δείχνουν ότι μέχρι τις 31 Μαΐου έχουν υποβληθεί στα ειρηνοδικεία, στο δεύτερο και τελικό στάδια αιτήσεις από 44.262 νοικοκυριά. Από αυτές οι 13.262 είναι στην Αθήνα. Και οι εκτιμήσεις, καθώς δεν είναι τεχνικώς η ασφαλής συγκέντρωση στοιχείων από όλα τα ειρηνοδικεία της χώρας, για την υπόλοιπη Ελλάδα μιλούν για 31.000 αιτήσεις. Σημειώνεται ότι δικάσιμοι ορίζονται ακόμη και το 2020.

Οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής στην Αθήνα είναι 1.307. Από αυτές οι περισσότερες από τις μισές είναι υπέρ των δανειοληπτών.

Την ίδια στιγμή με το νέο θεσμικό πλαίσιο του υπουργείου Ανάπτυξης που τροποποιεί τον νόμο Κατσέλη προβλέπεται για όσους καταθέτουν αιτήσεις στα ειρηνοδικεία η καταβολή στις τράπεζες ποσού ίσου με το 10% της μηνιαίας δόσης των δανείων τους ή τουλάχιστον 40 ευρώ μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Ωστόσο, την υποχρέωση αυτή δεν την έχουν μόνο όσοι καταθέτουν από δω και στο εξής αίτηση αλλά και εκείνοι που το έχουν πράξει πριν από τον νέο νόμο. Δηλαδή η απόφαση αυτή έχει αναδρομική ισχύ, ενώ κενό παραμένει το αν αφορά και τις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες έχουν εκδοθεί προσωρινές διαταγές για μη πληρωμή δόσεων.

www.exipno.gr

10 σχόλια σχετικά με το “Υπέρ των δανειοληπτών οι περισσότερες δικαστικές αποφάσεις για ρύθμιση δανείων”

  1. Καλημέρα σε όλους .
    Για πείτε μου βρε παιδιά .
    Το γεγονός οτι δικηγόρος μου , εδώ και  κανα 11 μηνο που καταθέσαμε για εξωδικαστικό και κατόπιν δικής μου(!) κρούσης πίεσα να πάμε στο δευτερο στάδιο , εφόσον ο εξωδικαστικός πήγε άκλαφτος ως είθισται , είναι φυσιολογικό ;
    Οι ρυθμοί βουδιστή μοναχού είναι λογικοί ; Εντάξει , θεωρώ οτι οι αλλαγες στο νόμο προκαλούν και αναταράξεις αλλά 11 μηνο το κέρατό μου το σκυλίσιο ; 

    1. Α , επίσης  πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι η ερώτησή μου αφορά σε προσωπική υπόθεση -Νόμος Κατσέλη-πάρα πολύ στενού συγγενή μου . Το “καταθέσαμε” που ανέφερα ωφείλεται στο γεγονός ότι παρακολουθώ από κοντά την υπόθεσή του και λόγω εγγύτητας . Ο δικηγόρος είναι δικής του επιλογής και εκείνη την ημέρα της καταθεσης των δικαιολογιτικών τον είχα συνόδευσει στο γραφείο . Εγώ πάντως του είπα οτι δεν είναι και πολύ φυσιολογικό , σύμφωνα με αναφορές γνωστών και φίλων μου .

  2. Καλησπέρα. Αν ξέρει κάποιος παρακαλώ ας μου απαντήσει. Πριν 8 μήνες έκανα αίτηση για τον νόμο Κατσέλη και για να μη κουράζω πήρα δικάσιμο 2018. Δεν έχω κάτι στο όνομα μου. Τώρα με την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη λένε ότι με αναδρομική ισχύ θα πρέπει να δώσω το 10% των μηνιαίων δόσεων ή 40 ευρώ το μήνα μέχρι το 2018 και ρωτώ θα πρέπει να μιλάω πάλι με τις τράπεζες? και αν δε δώσω γιατί δεν έχω και πόσο μάλλον αναδρομικά τι γίνεται? Αν ξέρει κάποιος ας μου πει. Ευχαριστώ

    1. Το 10% ή μινιμουμ 40 ευρω αφορά τις νέες αιτήσεις. Οι παλιές που εκκρεμούν μπορούν να καταβάλουν ότι ποσό επιθυμούν. 
       
       
      Άρθρο 19
      Μεταβατικές διατάξεις
      1. Η υποχρέωση καταβολής των μηνιαίων καταβολών
      που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 5 του
      ν. 3869/2010 εφαρμόζεται και για εκκρεμούσες αιτήσεις
      κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Στην περίπτω-
      ση αυτή, ο οφειλέτης επιλέγει ελευθέρως το ποσό κατα-
      βολής
       στο πλαίσιο που ορίζει το άρθρο 5 παρ. 2 του ν.
      3869/2010. Οι πραγματοποιούμενες καταβολές από τη
      δημοσίευση του παρόντος νόμου συνυπολογίζονται στις
      καταβολές του άρθρου 8 παράγραφος 2 ή αντίστοιχα
      του άρθρου 9 παράγραφος 2.

  3. @GEORGE M
    Eυχαριστώ πολύ για την απάντηση , απλά αυτό που δεν καταλαβαίνω και θέλω να ρωτήσω είναι αυτό που έγραψες ” ο οφειλέτης επιλέγει ελευθέρως το ποσό καταβολής” αν δεν βάλεις κάποιο ποσό υπάρχει πρόβλημα? Ευχαριστώ

    1. Εδώ γίνονται πολλές συζητήσεις μεταξύ νομικών για το άν υπάρχει πρόβλημα ή όχι. Ετσι όπως διατυπώνεται ο νόμος μάλλον υπάρχει γιατί οι καταβολές στην αναμονή προς τη δίκη συμψηφίζονται μέν με την τελική ρύθμιση, ωστόσο ο δικαστής μπορεί να κρίνει ότι δέν έδωσες στο προηγούμενο διάστημα όσα μπορούσες και “επρεπε” και σε βάζει αυτή τη διαφορά να την καταβάλεις μέσα σε ένα μονο χρόνο με τη λήξη των κανονικών δόσεων της ρύθμισης, με αποτέλεσμα, εκει που θα τελέιωνες, να σου φορτώσει άλλο ένα χρόνο πληρωμων και μάλιστα….ζόρικων! Η αλήθεις είναι πως επειδή στην πράξη δέν εχει ακόμα εφαρμοστεί, κανείς δέν ξέρει ακριβώς να απαντήσει τί θα συμβεί τελικα, ούτε δικηγόρος, ούτε κάν δικαστής,γιατί ακόμη δέν έχει βγεί τέτοιου είδους απόφαση. Θα πρεπει να γίνει κανονικά μια περαιτερω διευκυρνηση απο τους νομοθέτες. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να δίνεις μια δόση που να προσεγγίζει αυτην που νομίζεις οτι θα σου όριζε ο δικαστής για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Ετσι με βαση αυτα που λέει ο νόμος, αν καταβάλλεις ενα ικανοποιητικό ποσο για τα 4-5 χρόνια που θα αναμένεις τη δίκη, υπάρχει ακόμα και η πιθανότητα να σε απαλλάξει ο δικαστής κατευθείαν καθώς εκτός απο τα ποσά και τα χρόνια των πληρωμων συμψηφίζονται με τα χρόνια της ρύθμισης.

  4. Δηλαδή κάποιος έχει μια κάρτα όλη κι όλη με 1500 ευρώ και δεν έχει να την αποπληρώσει .Μπαίνει στο νόμο Κατσέλη παίρνει δικάσιμο 4 χρόνια μετά και στο διάστημα αυτό θα πρέπει να πληρώνει minimum 40 ευρώ δόση δηλαδή στη τετραετία και μέχρι να γίνει το δικαστήριο θα έχει δώσει 1920 ευρώ ενώ χρώσταγε 1500. Άσε τα ληστρικά επιτόκια τόσων ετών. ΡΕ ,ΔΕ ΠΑΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΝ ΕΡΧΟΜΑΙ. Τ-Ι-Π-Ο-Τ-Α δε θα πάρετε αρκετά φάγατε.ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ. Αν δείτε κάποιον να πληρώνει σφυρίξτε κλέφτικα.

    1. Ρε μεγάλε για 1500 ευρω θα πάς στο ειρηνοδικείο??? Θα μας τρελλάνεις! Ακόμα και έτσι πάντως είπες πρίν το πιό ουσιαστικο….ΔΕΝ εχεις να πληρώσεις! Στην περίπτωση αυτή πάς στην ειδική κατηγορία των ανέργων / ασθενών / χαμηλοεισοδηματιών που με βάση το νόμο έχουν μηδενικές δόσεις. Αν δέν εχεις εισόδημα ή δέν σου φτάνει για τη στοιχειωδη διαβίωση τότε ο δικαστής θα ορίσει μηδενική δόση. Οσο για τα επιτόκια που είπες δέν υφίστανται. Με τη αίτηση σταματά η τοκοφορία των καρτών και των δανείων που δέν έχουν εμπράγματη εξασφάλιση. Και επτα χρόνια να περάσουν μεχρι τη δίκη, πάλι 1500 θα χρωστάς, μείον τις όποιες καταβολές κάνεις…..

  5. @GEORGE M

    Το ρε μεγάλε δεν το λαμβάνω προσβλητικά αλλά φιλικά. Όταν εννοούσα επιτόκια τόσων ετών δεν εννοούσα τα χρόνια μέχρι το δικαστήριο αλλά τα έτη που κάποιος έχει την κάρτα που την έχει ξεπληρώσει 2 και τρεις φορές. Κατά τα άλλα George σε ευχαριστώ για τις υποδείξεις.

    1. Πάντα καλοπροαίρετα μιλάω φίλε μου… Τα έτη που λές για τις κάρτες είναι μεγάλη και πολύ αμαρτωλή ιστορία και έγω την έχω νοιώσει στο πετσί μου που κατείχα κάρτες επι δέκα χρόνια και πλήρωνα κοροιδίστικα λεφτα (Ληστρικοί τόκοι, πανωτόκια, προμήθειες ανάληψης κλπ) Οντως τις έχουμε ξεπληρώσει στο κεφάλαιο τις κάρτες και πολλα επιπλέον κερατιάτικα!! Κανονικα πρίν πανε οι οφειλές στο δικαστήριο θα έπρεπε να υφίστανται μια οικονομική μελέτη και να αφαιρούν απο εκει ότι στραβό και παράνομο υπάρχει……αλλά…….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *