Αναπόφευκτη χαρακτηρίζεται από ειδικούς και παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς μια νέα μείωση επικουρικών αλλά και κύριων συντάξεων καθώς η δραματική επιδείνωση του ισοζυγίου εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ παράλληλα μειώνεται και με νόμο οι εργοδοτικές εισφορές διευρύνοντας το χάσμα. Οι μνημονιακές και δημοσιονομικές δεσμεύσεις δεν επιτρέπουν την κάλυψη της “μαύρης τρύπας” που υπολογίζεται στα 2 δισ. απότον κρατικό προϋπολιγισμό.
Της Έλενας Ερμείδου
Με αυτά τα στοιχεία, ακόμα και οι ανατροπές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο στο ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορούν να αναπληρώσουν τα χρόνια που χάθηκαν, ενώ ερωτήματα προκύπτουν για το ρόλο των ασφαλιστικών στο συνταξιοδότηση καθώς μέχρι στιγμής βάζουν σε προτεραιότητα τα προγράμματα υγείας.
Στο χαρτοφυλάκιο που σχεδίασαν οι συντεχνίες έχουμε σήμερα περίπου 2,7 εκατ. συνταξιούχους και 1,4 εκατ. άνεργους ενώ, οι εργαζόμενοι που συντηρούν το ελλειμματικό σύστημα υπολογίζονται λίγο περισσότεροι από το σύνολο των δύο προαναφερθέντων κατηγοριών.
Από τη 1η Ιανουαρίου 2015, 24 πόροι που τροφοδοτούσαν τα ασφαλιστικά ταμεία και συντάξεις επί 74 χρόνια, κάποιοι από το 1939, το 1997 και 1995, βάσει του πολυνομοσχεδίου καταργούνται. Μαζί με αυτά και η εισφορά που καθιερώθηκα (ΦΕΚ 411 Β, 2013) των ιδιωτικών ασφαλιστικών και οργανισμών δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου/ ή κοινωφελούς χαρακτήρα αναλόγως του ύψους των εργασιών βάσει των ποσοστών υπέρ του επικουρικού ταμείου των ασφαλιστών και του προσωπικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων το οποίο μετετράπη σε ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο και για την κατάργηση του πόρου αυτού δίνεται η δυνατότητα υποκατάστασης του με εργοδοτική εισφορά η οποία απουσιάζει.
Στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνεται και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% στα συνταξιοδοτικά ταμεία και κατά κύριο λόγο προς το ΙΚΑ χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη αντιστάθμιση των απωλειών που θα φτάσουν περί το 1 δισ ευρώ.
Συνολικά, η διακοπή των πόρων και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών δημιουργούν μαύρη τρύπα σχεδόν λίγο κάτω των 2 δισ ευρώ κάτι που συνεπάγεται μεταξύ των άλλων και νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Σημαντικό ρόλο θα κληθεί να παίξει στην αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος η ιδιωτική ασφάλιση ως συμπληρωματική της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, ωστόσο, ακόμα και σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει υπάρξει σοβαρή θέση ούτε από την πλευρά των ασφαλιστικών ούτε από την πλευρά του κράτους.
Το κράτος δεν έχει κάνει βήματα τα τελευταία δύο χρόνια όταν ήρθε ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης και οι ασφαλιστικές δεν κάνουν λόγο για συντάξεις παρά μόνο για προγράμματα υγείας.