Τραπεζικό κραχ στο Χρηματιστήριο

Η ανησυχία των επενδυτών πως κάποιες ελληνικές τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια και πως αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα δημόσια στήριξη, έχει οδηγήσει σε μαζικό ξεπούλημα τους τραπεζικούς τίτλους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το κλίμα επιβάρυνε και η έκθεση της Goldman Sachs η οποία υποστήριξε πως «η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ –εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής ή πολιτικής φύσεως- παραμένει περιορισμένη».

Οι πιέσεις επικεντρώνονται στη μετοχή της ΤράπεζαςΠειραιώς η οποία είναι σε ανοικτές συζητήσεις με τον SSM για την ενίσχυση των κεφαλαίων της. Μαζικές πωλήσεις σημειώνονται και στη μετοχή της Eurobank, καθώς οι επενδυτές θεωρούν πως οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μετοχές εάν κλιμακώνονταν τα προβλήματα.

Από τις τραπεζικές μετοχές τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς(-27,8% στα 1,1840 ευρώ), η Eurobank (-16,8% στα 0,5240 ευρώ), η Εθνική Τράπεζα (-7% στα 1,5560 ευρώ) και η Alpha Bank (-5,6% στα 1,5550 ευρώ).

Η κάθετη πτώση της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία άνοιξε τη συνεδρίαση στο 1,6400 ευρώ οδήγησε σε παρέμβαση του διευθύνοντα σύμβουλου της τράπεζας, Χρήστου Μεγάλου, ο οποίος διαβεβαίωσε πως το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας θα γίνει μέσω ειδικού ομολόγου που δεν θα οδηγεί σε απίσχνανση (non-dilutive capital instrument issuance) τους υφιστάμενους μετόχους.

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 659,74 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,152%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 57 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 13 μετοχές, 72 πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές σημειώνουν πως εάν το ΧΑΑ χάσει τα επίπεδα των 660 μονάδων η επόμενη ισχυρή καθοδική στήριξη είναι στις 540 μονάδες.

Πηγή

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Τραπεζικό κραχ στο Χρηματιστήριο”

  1. «Μεγάλος Αδερφός» για τους δανειολήπτες – Στον Τειρεσία οι διευθύνσεις τους

    Με την παροχή της σχετικής πληροφορίας στις τράπεζες θα μπορούν οι τελευταίες να προχωρούν γρηγορότερα και πιο αξιόπιστα τις διαδικασίες για την ταχύτερη είσπραξη των οφειλόμενων ποσών από κόκκινα δάνεια ενώ παράλληλα θα μπορούν να διαπιστώνουν αν ο δανειολήπτης είναι “συνεργαζόμενος”, δηλ. αν έχει δηλώσει την πραγματική διεύθυνση κατοικίας του.

    Η τροπολογία προβλέπει ότι οι διατραπεζικές εταιρείες διαχείρισης δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς θα αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες της ΑΑΔΕ που αφορούν στον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, στο όνομα, τη διεύθυνση κατοικίας, τη ΔΟΥ που υπάγεται ο φορολογούμενος, στο πατρώνυμο και μητρώνυμο. Ως προς τα νομικά πρόσωπα θα λαμβάνει τον ΑΦΜ, την επωνυμία, την έδρα, τη ΔΟΥ. Παράλληλα πρόσβαση στα δεδομένα φορολογικού μητρώου των πολιτών αποκτούν και όλοι οι φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα, μετά από αιτιολογημένο αίτημά τους.

    Η παροχή των στοιχείων των δανειοληπτών στον Τειρεσία εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια για περιορισμό των “κόκκινων δανείων”.

    Πηγή : dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *