Τραπεζική «πειρατεία» στις επιχειρήσεις

Από τις προβληματικές  επιχειρήσεις όπου κρίνονται πιο εύκολοι οι χειρισμοί των «κόκκινων» δανείων, ξεκινούν οι τράπεζες την προσπάθεια εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους κάτω από την πίεση της τρόϊκας και της ΕΚΤ που δεν επιθυμούν να εισφερθούν νέα κεφάλαια για να κλείσουν οι τρύπες στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Στα προσωπικά δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά κλπ) η αντιμετώπιση αφήνεται για αργότερα καθώς το θέμα προκαλεί αντιδικίες και αντιπαραθέσεις που συνδέονται κυρίως με το ρευστό πολιτικό σκηνικό και τις επιλογές της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, όποτε πραγματοποιηθούν.

Οι τράπεζες ξεκινούν από τις μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν γονατίσει από την ύφεση και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε τρείς μόνο κλάδους, στις ιχθυοκαλλιέργειες, την ακτοπλοΐα και τον τουρισμό, τα «κόκκινα» μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ και η ανάγκη εξεύρεσης λύσης είναι επιτακτική.  Το σχέδιο που προωθείται είναι η αναδιάρθρωση των προβληματικών κλάδων 
με μετοχοποιήσεις χρεών που μπορεί να φτάσει μέχρι και την απόκτηση του ελέγχου κάποιων επιχειρήσεων από τις τράπεζες, με συγχωνεύσεις ομοειδών επιχειρήσεων αν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους ακόμη και με λουκέτα όπου δεν υπάρχει προοπτική επιβίωσης.

Η πρακτική αυτή θα επεκταθεί στη συνέχεια και σε άλλες μικρότερες επιχειρήσεις με αντικειμενικό σκοπό να αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες να κινητοποιηθούν με όποιο μέσο διαθέτουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις, διαφορετικά θα κινδυνεύσουν να χάσουν τον έλεγχό τους.

Πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σχολιάζει τραπεζικό στέλεχος, και από την έκβαση αυτής της προσπάθειας κρίνεται η επιβίωση του ίδιου του τραπεζικού συστήματος. Είναι ευνόητο ότι με το εγχείρημα αυτό, όταν προχωρήσει, θα έρθουν τα πάνω-κάτω στην αγορά, μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις θα σβήσουν από το χάρτη, μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα θα χαθούν, οι (κρατικές) τράπεζες θα αποκτήσουν μεγάλη προίκα για την επικείμενη ιδιωτικοποίησή τους και γενιά θα αλλάξει εκ βάθρων το επιχειρηματικό τοπίο.

Β.Νιάκας

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *