Τραπεζική… ένωση για τα «κόκκινα» δάνεια

Στη διαδικασία σχηματισμού “κοινού μετώπου” βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες θέλοντας να προλάβουν την περαιτέρω έκρηξη των “κόκκινων” δανείων σε επίπεδα τέτοια που μπορεί να “ροκανίσουν” τα κεφάλαια με τα οποία πρόσφατα ενισχύθηκαν.

Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο Capital.gr, οι ελληνικές τράπεζες έχουν καθίσει στο ίδιο τραπέζι, μέσω της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, σε μια προσπάθεια να βρουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το πιθανό “μορατόριουμ” αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός συστήματος κοινής αντιμετώπισης που θα λειτουργεί με αρκετά στοιχεία μίας “bad bank”. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις.

Οι εξελίξεις αυτές θα σχετίζονται με την διαχείριση των προβληματικών δανείων μέσω μίας κοινής βάσης δεδομένων. Με άλλα λόγια, οι τράπεζες θέλουν αρχικά να ασχοληθούν με τους δανειολήπτες που διαθέτουν προβληματικά δάνεια σε περισσότερες από μία τράπεζες. Σύμφωνα με τις αρχικές κατευθύνσεις του σχεδίου, οι κοινοί πελάτες θα εντοπίζονται και στη συνέχεια οι εμπλεκόμενες τράπεζες θα ακολουθούν κοινή γραμμή.

Θα αποφασίζουν δηλαδή από κοινού για τον τρόπο με τον οποίο είτε θα γίνεται προσπάθεια “αναβίωσης” του δανείου με ρυθμίσεις και διευκολύνσεις είτε θα αναζητούνται τρόποι είσπραξης μέρους των κοινών απαιτήσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρξουν και αποφάσεις για “κούρεμα”, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι θα αφορούν δάνεια που θεωρούνται πλέον “νεκρά”, έχουν δηλαδή φτάσει στο στάδιο των νομικών ενεργειών και δεν έχουν εξυπηρετηθεί για χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανώτερα τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι η συζήτηση που έχει ξεκινήσει με επίκεντρο την πιθανότητα “κουρέματος” προβληματικών δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων δείχνει ικανή να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όχι μόνο για τις επόμενες εβδομάδες αλλά και για τους επόμενους μήνες.

Πως θα καταφέρουν οι τράπεζες να διαχειριστούν τα “κόκκινα” και προβληματικά δάνεια, χωρίς να υποστούν νέες απώλειες και χωρίς να χρειαστούν νέα κεφάλαια; Αυτόν τον “γρίφο” καλούνται να λύσουν οι τραπεζικές διοικήσεις, οι οποίες δείχνουν έτοιμες να συνεργαστούν θέλοντας να προλάβουν τα χειρότερα.

Οι επαφές αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα θεωρείται καθοριστικό για την τελική μορφή του σχεδίου, το οποίο φυσικά θα πρέπει να περάσει από το “κόσκινο” της Τρόικας. Βέβαια, οι συνθήκες σήμερα έχουν ωριμάσει τόσο για νέες πρωτοβουλίες των τραπεζών στην αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων, όσο και για την κατάρτιση μίας πιο μακροπρόθεσμης στρατηγικής για το συγκεκριμένο πρόβλημα, η οποία λείπει από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Αρμόδιο στέλεχος συστημικής τράπεζας τονίζει στο Capital.gr ότι όποιος και αν είναι ο τρόπος αντιμετώπισης και διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων, τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά αν η ελληνική οικονομία δεν σταθεροποιηθεί. “Η αλλαγή τάσης στα κόκκινα δάνεια θα υστερήσει χρονικά της οικονομικής ανάκαμψης κατά περίπου ένα εξάμηνο. Συνεπώς έχουμε μπροστά μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έναν περίπου χρόνο στον οποίο πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες για να περιοριστούν όσο γίνεται οι επιπρόσθετες επισφάλειες”.

Όπως, μάλιστα, αναφέρεται στο προσχέδιο της νέας αναθεώρησης του μνημονίου, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι διαδικασίες που ακολουθούνται για την ρευστοποίηση εγγυήσεων πρέπει να βελτιωθεί. “Η διαχείριση των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού που αποτελούν μεγάλο μέρος των δανειακών χαρτοφυλακίων πρέπει να γίνει βάσει των βέλτιστων διεθνών πρακτικών”, σημειώνεται στο κείμενο.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν προσληφθεί σύμβουλοι για να διενεργήσουν “due diligence” στις πρακτικές που εφαρμόζουν οι τράπεζες και να συμβάλουν στην ανάπτυξη στρατηγικής και λειτουργικού σχεδίου καθώς και να βοηθήσουν τις τράπεζες στην εφαρμογή λειτουργικών και διαδικαστικών βελτιώσεων στη λειτουργία των προβληματικών πιστώσεων.

“Οι Αρχές θα στηρίξουν τη διαδικασία μέσω της βελτίωσης του ρυθμιστικού και του νομικού πλαισίου. Μεταξύ άλλων, θα δημιουργηθεί ένα χρονικά δεσμευτικό πλαίσιο για τις τράπεζες μέσα στο οποίο θα πρέπει να διευκολυνθεί ο διακανονισμός καθυστερήσεων με τη χρήση τυποποιημένων διαδικασιών”.

Παράλληλα, στο κείμενο γίνεται λόγος για τη βελτίωση του πλαισίου που αφορά στην εκκαθάριση των τραπεζών που διασπάστηκαν μία αναφορά που λογικά παραπέμπει στη σύσταση πενταμελούς Επιτροπής Ειδικών Εκκαθαρίσεων, η οποία συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *