Επειδή πολλά κορυφαία στελέχη των τραπεζών σε επαφές τους με δημοσιογράφους εκφράζουν το παράπονό τους για την αρνητική εικόνα του κλάδου που “περνάει”σε ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, σκόπιμο και χρήσιμο για όλους θα ήταν να ειπωθούν οι μεγάλες αλήθειες: Πως φτάσαμε στα κόκκινα δάνεια, σε ποιο ποσοστό ευθύνεται το κράτος, σε ποιο οι τράπεζες, σε ποιο οι επιχειρηματίες, σε ποιο τα φυσικά πρόσωπα-ιδιώτες. Επίσης, ποιων επιχειρηματιών των οποίων οι εταιρείες “έπεσαν” έξω με οφειλές πολλών εκατομμυρίων στις τράπεζες, υπήρξαν κατασχέσεις προσωπικής περιουσίας και πλειστηριασμοί ακινήτων τους.
Όσο αυτές οι αλήθειες δεν λέγονται, η επικαιρότητα και οι σκόρπιες ειδήσεις για κουρέματα δανείων μεγάλων επιχειρήσεων θα συνεχίσουν να “στιγματίζουν” τις τράπεζες, με όλους τους άλλους υπεύθυνους να …σφυράνε αδιάφορα και να κάνουν πως δεν γνωρίζουν τίποτα για …το φονικό.
Επισημαίνουμε τα παραπάνω, για δύο λόγους:
- Γιατί η κατάσταση με τα κόκκινα δάνεια, παρά τις βελτιώσεις, εξακολουθεί να είναι εκρηκτική: Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΤτΕ στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Δεκέμβριος 2019), στο τέλος Ιουνίου 2019 οι τράπεζες είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια 75,379 δισ. ευρώ και εξυπηρετούμενα 97,592 δισ. ευρώ.
- Γιατί την ίδια στιγμή που οι τράπεζες δεν μπορούν να κουρέψουν δάνεια φυσικών προσώπων τα οποία κυνηγάνε…ανηλεώς μέσω δικηγορικών γραφείων και εισπρακτικών εταιρειών, η κοινωνία “βομβαρδίζεται” με ειδήσεις για τεράστια κουρέματα επιχειρηματικών δανείων, προκειμένου οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλάζοντας ιδιοκτήτες.
Ένα πολύ ωραίο…κούρεμα, έγινε στην εισηγμένη εταιρεία ΛΙΒΑΝΗΣ επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης. Ένα επίσης ωραίο …κούρεμα 300 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται τώρα για τα δάνεια της Forthnet και ένα επίσης ωραίο, για τα δάνεια Creta Farms. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Capital, “η Impala, στη βελτιωμένη πρόταση που κατέθεσε για τη διάσωση της Creta Farms αναλαμβάνει να πληρώσει το 41,5% των οφειλών που έχει η τελευταία προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Δηλαδή ζητά “κούρεμα” 58,5% των δανείων της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, ενώ προτίθεται να “ρίξει” σε αυτήν επιπλέον 20 εκατ. ευρώ. Ο ανταγωνιστής της στον διαγωνισμό, η Lime Capital στην πρότασή της προς τις τράπεζες δεσμεύθηκε να αναλάβει την αποπληρωμή του 38% των δανείων, ύψους 109 εκατ. ευρώ, της Creta Farms, δηλαδή ζητούσε “κούρεμα” 62%“.
Το να ζήσουν οι βιώσιμες επιχειρήσεις, να συνεχίσουν να παράγουν και να απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, βεβαίως και είναι προτεραιότητα. Και σωστά, μάλλον, κάνουν τη δουλειά τους οι σύμβουλοι που έχουν αναλάβει να τρέξουν τις διαδικασίες εξυγίανσης και τη μεταβίβαση των εταιρειών σε νέους επιχειρηματίες με όραμα για τη συνέχεια. Δεν είναι άλλωστε δουλειά των τραπεζών να διαχειρίζονται και να μανατζάρουν ούτε τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις, ούτε αλλαντοβιομηχανίες, ούτε εκδόσεις.
Κάποιοι όμως, οφείλουν να απαντήσουν και στα φυσικά πρόσωπα τα υπερδανεισμένα, που αδυνατούν να πληρώσουν (σ.σ. η κρίση χτύπησε τους πάντες, δεν χτύπησε μόνο τις επιχειρήσεις), γιατί δεν έχουν το δικαίωμα, ούτε καν να μπουν στο…κουρείο. Αν όχι για το κεφάλαιο που οφείλουν, τουλάχιστον για τους τόκους επί των τόκων…
Λάθος ή σωστό;
Τεχνοκρατικά και νομικίστικα, πιθανόν, σωστό. Κοινωνικά και πολιτικά, σίγουρα λάθος!
Βασίλης Βαλαμβάνος, vasval9@gmail.com