Η συμφωνία που οικοδομείται βήμα, βήμα τις τελευταίες ημέρες θα δώσει στην Αθήνα παράταση ζωής, όχι όμως λύση, επισημαίνουν στο sofokleousin.gr αξιωματούχοι με γνώση των διαπραγματεύσεων που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι ακόμα και η πλήρης ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης δεν είναι ικανή να λύσει το ελληνικό πρόβλημα σε αυτή τη φάση, καθώς η έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική οικονομία έχει δημιουργήσει ήδη σπιράλ θανάτου. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους ακόμα και η πλήρης εκταμίευση των 7,2 δισ. της τελευταίας αξιολόγησης σε συνδυασμό με τα 3,2 δισ. της ΕΚΤ και του EFSF δεν επαρκούν για να περάσει η Ελλάδα τον κάβο του Ιουλίου και του Αυγούστου, όπου μόνο οι καταβολές προς την ΕΚΤ φτάνουν τα 7,2 δισ.
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ
Συνεπώς η όποια συμφωνία επιτευχθεί έχει ορίζοντα την 30η Ιουνίου, ενώ τότε η Ελλάδα και οι εταίροι θα πρέπει να καταλήξουν σε νέα συμφωνία για πακέτο διάσωσης της τάξης, τουλάχιστον των 20 δισ., αν εξαιρεθούν τα 15 περίπου δισεκατομμύρια που απαιτούνται για την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Η επίτευξη συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας 11 Μαΐου ή ακόμα και μέχρι το τέλος του μήνα μπορεί να αποτελέσει μόνο μια καλή βάση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και την αποφυγή ατυχήματος. Όχι όμβς λύση που θα επαναφέρει την ελληνική οικονομία στον χάρτη των διεθνών επενδυτών ξεκλειδώνοντας αναπτυξιακά κεφάλαια που θα μπορούσαν να εισρεύσουν στην οικονομία βλέποντας πλέον προοπτική βελτίωσης της κατάστασης, μείωση του πολιτικού ρίσκου και συγκεκριμένο οδικό χάρτη για τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας.
Συνεπώς η λύση του Μαΐου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εμβαλωματική και όχι καταληκτική, συνεπώς εξυπηρετεί τον πολιτικό στόχο της απεμπλοκής των διαπραγματεύσεων, αποφυγής ατυχήματος και επίδειξης πολιτικής βούλησης για την επίτευξη λύσης. Παράλληλα θα προετοιμάζει το έδαφος για τη νέα λύση η οποία θα επιτευχθεί σε στάδια ξεκινώντας με το πρώτο της 30ης Ιουνίου, το οποίο θα εξασφαλίζει την αποπληρωμή των δόσεων προς την ΕΚΤ και το δεύτερο που θα αφορά τον καθορισμό του τρίτου πακέτου διάσωσης ύψους 20 δισ. σε ρευστό, την επιμήκυνση της αποπληρωμής τόκων του 2022 που ανέρχονται σε 22 δισ. και των πρόσθετων 15 δισ. που απαιτούνται για την ανακεφαλαιποίηση των τραπεζών. Ετσι πρακτικά το πακέτο θα έχει συνολικό οικονομικό αντικείμενο 57 δισ.