Τρία ενοίκια το χρόνο θα πληρώνουμε στο κράτος για το σπίτι μας – Ο παραλογισμός στη φορολόγηση των ακινήτων

– Ασύμφορη η ιδιοκτησία! Είτε ιδιοκατοικείς έιτε μισθώνεις τοακίνητο, το κράτος σου “κλέβει” ενοίκια
– Δείτε με αναλυτικό παράδειγμα πόσο θα πληρώνουμε για τα σπίτια μας
– Στα πρόθυρα της τρέλας οι ιδιοκτήτες ακινήτων – Κανένας ξένος δεν πρόκειται να αγοράσει ακίνητο στην Ελλάδα
– Έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου: Πάνω από 8 χρόνια θα χρειατούν για να επιστρέψει η κτηματαγορά στα επίπεδα του 2005

Την ώρα που η αγορά των ακινήτων πραγματικά καταρρέει, τη χαριστική βολή δίνουν οι απανωτοί φόροι και τα χαράτσια που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ασύμφορη η ιδιοκτησία στην Ελλάδα

Η υπέρμετρη φορολόγηση ακόμη και των εισοδημάτων από ενοίκια είναι δεδομένο πως καθιστά πλέον ασύμφορη την ιδιοκτησία στην Ελλάδα αφού ο διοκτήτης ενός διαμερίσματος, είτε διαμένει σε αυτό είτε το μισθώνει καλείται να πληρώσει σε φόρους από 2 έως και 6 ενοίκια από τα 12 που συνολικά θα εισπράξει κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Ο παραλογισμός στη φορολόγηση των ακινήτων – Παράδειγμα

Με τον ενιαίο φόρο που θα ισχύσει από το 2014, ο παραλογισμός της φορολόγησης των ακινήτων παγιώνεται σε όλο του το μεγαλείο! Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΗΜΕΡΗΣΙΑ”, με δεδομένο ότι ο φόρος ακινήτων θα έχει 33 συνετελεστές και θα κυμαίνεται από 2 έως 23 ευρώ/τ.μ, για ένα διαμέρισμα 75 τ.μ με μηνιαίο ενοίκιο 5 ευρώ ανά τ.μ, ο ιδιοκτήτης θα εισπράττει 375 ευρώ ή 4.500 ετησίως. Αν υποθέσουμε ότι ο συντελεστής του ενιαίου φόρου είναι 10 ευρώ/τ.μ, στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκατοικεί θα πληρώσει στο κράτος 10 ευρώ/τ.μ x 75 τ.μ = 750 ευρώ, δηλαδή θα πληρώσει 2 μήνες ενοίκια στο κράτος.

Στην άλλη περίπτωση που ο ιδιοκτήτης μισθώνει το ακίνητό του, το νεοίκιο φορολογείται ως εισόδημα με συντελεστή 10% (για ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ το μήνα). Δηλαδή ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει άλλα 450 ευρώ και μαζί με τα 750 ευρώ φτάνει τα 1.200 ευρώ που σημαίνει ότι 3,2 ενοίκια από τα 12 συνολικά θα δοθούν στο κράτος. 

Για δήμευση της περιουσίας κάνει λόγο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Σημειώνεται ότι αν τα μισθώματα που εισπράττει κάποιος ιδιοκτήτης ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ ετησίως, φορολογείται με 33% το υπερβάλλον ποσό. Σύμφωνα με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, η εφαρμογή των συντελεστών του νέου φόρου ακινήτων σε συνδυασμό με την αυτοτελή φορολόγηση του ενοικίου πρόκειται για δήμευση της περιουσίας! Μάλιστα, με αυτή τη λόγική δεν πρόκειται ποτέ να έρθουν ξένοι και να αγοράσουν εξοχικές κατοικίες αφού θα καλούνται να πληρώνουν 2-3 ενοίκια το χρόνο στο κράτος. 

Τέλος, όπως προκύπτει από την ερευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα χρειαστούν περισσότερα από 8 χρόνια για να φτάσει η κτηματαγορά στα επίπεδα του 2005!

www.newsit.gr

11 σχόλια σχετικά με το “Τρία ενοίκια το χρόνο θα πληρώνουμε στο κράτος για το σπίτι μας – Ο παραλογισμός στη φορολόγηση των ακινήτων”

  1. Να κανω μια ερωτηση;αν ειχα τα χρηματα για να εξοφλησω το δανειο θα επρεπε παλι να προχωρησω σε ανακοπη μετα απο τη διαταγη πληρωμης;Να δω αν αξιζει να εκτεθω σε συγγενεις…
    Κι επειδη εχω χασει τον υπνο μου,βλεπω πως δε θα αποφυγω το δικηγορο… Γνωριζετε καποιον δικηγορο που να ασχολειται με αυτα στη Θεσ/νικη.Και πολυ χοντρικα ποσο θα κοστισει η διαδικασια ολη;Ξερω πως εξαρταται απο το δικηορο,τα εχω διαβασει,αλλα,αν μπορειτε να με ενημερωσετε στο περιπου,για να δω αν εχω δυνατοτητα να βρω το ποσο.Σας ειμαι υποχρεη για ολες τις πληροφοριες,παιδια.

    1. Ισμήνη

      Αν εξοφλήσεις το δάνειο, δηλαδή το ποσό που απαιτεί η ΔΠ, τότε τελειώνει το θέμα και η η ΔΠ θεωρείται ότι εκτελέστηκε και παύει να ισχύει. Είναι σαν να μην υπάρχει.

      Αν πάλι θέλεις να κάνεις ανακοπή, το κόστος παίζει από δικηγόρο σε δικηγόρο, ξεκινώντας από 300 ευρώ. Αλλά να ξέρεις ότι ο φθηνότερος δεν είναι πάντα ο καλύτερος.

      Προσωπικά, δεν μπορώ , ως admin του blog να προτείνω δικηγόρους, για λόγους αμεροληψίας.

      Ρίξε μια ματιά εδώ:

      https://daneiakartes.info/?page_id=2398

      1. Κατάλαβα.Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια όλες αυτές τις μέρες.Θα δω,αν μπορώ να βρω το ποσό για να εξοφλήσω,ειδάλλως να προχωρήσω με δικηγόρο.Θα επανέλθω με νεότερα.

  2. Κ κατι που ξεχασα.η διαταγη βγηκε απο το ειρηνοδικειο αθηνων ενω ειμαι θεσσλονικη.Μπορει αυτο να μου δημιουργησει καποιο προβλημα;συγνωμη ισως για το αφελες της ερωτησης,αλλα ειναι πολυ αγχωμενη.

    1. Αν αποδεικνύεται ότι η διαταγή πληρωμής εκδόθηκε στν Αθήνα, ενώ είσαι κάτοικος Θεσσαλονίκης, τότε αυτό είναι υπέρ σου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανακοπή.

    1. Η ΔΠ φαίνεται από που βγήκε και πότε.

      Εσύ μπορείς να αποδείξεις ότι την ημέρα έκδοσης ήσουν μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης; 

      1. Δεν έφυγα ποτέ από τη Θεσσαλονίκη.Δε ξέρω με ποιο σκεπτικό την εξέδωσαν από το Ειρηνοδικείο Αθηνών κι επίσης δε ξέρω με ποιο τρόπο θα μπορούσα να αποδείξω ότι ήμουν μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης,φαντάζομαι είναι θέμα του δικηγόρου αυτό. Σχετικά με τα άλλα ερωτήματα μου θα μπορούσατε να με βοηθήσετε;

        1. ΓΙΑ ΙΣΜΗΝΗ 
          Αν στις συμβάσεις των προιοντων για τις οποίες έλαβες ΔΠ, αναφέρεται ότι αρμόδια είναι τα δικαστήρια Αθηνών, αυτός είναι ο λόγος που εκδόθηκαν στην Αθηνα 

        2. Τοπική αρμοδιότητα κατά τα γενικώς ισχύοντα, άρα άρ. 22 ΚΠολΔ, το δικαστήριο στην περιφέρεια του οποίου έχει την κατοικία του ο καθ’ ου. Επίσης υπάρχει και δωσιδικία του άρ. 33 ΚΠολΔ (τόπος έκδοσης ή πληρωμής). Κατά την κρατούσα άποψη, αν διαπιστωθεί αναρμοδιότητα, δεν παραπέμπεται κατά 46 ΚΠολΔ, αλλά απορρίπτεται. Αν εκδοθεί αναρμοδίως, σίγουρα υπάρχει η ανακοπή του 632 ΚΠολΔ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *