Τράπεζες: Ρυθμίσεις καταναλωτικών δανείων και καρτών ακόμα και στο στάδιο της διαταγής πληρωμής

Δεν συμφέρει τις ίδιες τις τράπεζες να γράφουν στους ισολογισμούς τους μεγάλες επισφάλειες ή ότι τα «κόκκινα δάνεια» διογκώνονται, διότι κάτι τέτοιο αποτελεί συνέχεια τις εξάρτησης από τους μηχανισμούς στήριξης των τραπεζών.

«Δώσε ότι έχεις»! Με αυτή τη λογική πλέον οι τράπεζες απευθύνονται στους δανειολήπτες και κυρίως σ’ εκείνους που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στη μηνιαία καταβολή δόσης ενός καταναλωτικού δανείου ή μίας πιστωτικής κάρτας.

Ακόμα και υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της διαταγής πληρωμής, μετά ανταπόκριση και κυρίως την… κινητοποίηση του ίδιου του δανειολήπτη, οι τράπεζες δίνουν περιθώρια διαπραγμάτευσης για μία ακόμα ρύθμιση, έστω και «σιωπηρώς». Ο στόχος είναι προφανής, να διαχειριστούν τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα τα κόκκινα δάνεια, χωρίς να φτάσουν στο σημείο να τα πουλήσουν από τη στιγμή που δεν έχει περάσει ακόμα ο νόμος για την πώλησή τους στα distressed funds, αλλά και για να δείξουν μέσω των ισολογισμών τους στις επόμενες εταιρικές περιόδους, εξάμηνο, εννεάμηνο, έτος, ότι υπάρχει κινητικότητα στο κομμάτι της εξυπηρέτησης των κόκκινων δανείων. Κίνηση, που έχει σαν προέκταση, όπως εξηγεί τραπεζική πηγή, ότι η οικονομία ανακάμπτει, οπότε μειώνονται τα «κόκκινα δάνεια» και ο σχηματισμός των προβλέψεων.

Η ίδια πηγή εκτιμάει μέσω του “R” ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση επιλύσει το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο με γενναίες δόσεις, δηλαδή πάνω από τις 12 που ισχύει σήμερα, αρθούν μέτρα, όπως η αφαίμαξη των τραπεζικών λογαριασμών και τα νοικοκυριά προχωρήσουν σε έναν προγραμματισμό, που σήμερα δεν υπάρχει, τότε θα απομείνει μέρος τους εισοδήματος για την αποπληρωμή των καταναλωτικών δανείων ή των πιστωτικών καρτών που βρίσκονται σε καθυστέρηση.

Σημειώνει μάλιστα ότι δεν συμφέρει τις ίδιες τις τράπεζες να γράφουν στους ισολογισμούς τους μεγάλες επισφάλειες ή ότι τα «κόκκινα δάνεια» διογκώνονται, διότι κάτι τέτοιο αποτελεί συνέχεια τις εξάρτησης από τους μηχανισμούς στήριξης των τραπεζών, το ΤΧΣ και την τρόικα. Κι αυτή τη συζήτηση, εξηγεί, οι τράπεζες δεν  την θέλουν. 

Ο νέος διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Ι. Στουρνάρας κατά την ακρόασή του από τη Βουλή στο πλαίσιο της ανάληψης των νέων καθηκόντων του την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε πως συνολικά, το ύψος των κόκκινων δανείων έφθασε στα 77 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 42 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά δάνεια, τα 25 δισ. ευρώ, στεγαστικά και τα 10 δισ. ευρώ, καταναλωτικά δάνεια.

«Το πρόβλημα της διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων είναι σημαντικό. Η Τράπεζα της Ελλάδας θα πάρει άμεσα πρωτοβουλίες. Θα πρέπει κυβέρνηση και μέτοχοι να συντονιστούμε σε αυτό το θέμα» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας. Πάντως, έσπευσε να συμπληρώσει ότι η ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης της χώρας, είχε αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 11 δισ. ευρώ οι καταθέσεις, και αυτό -συμπλήρωσε- είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο. 

Σ.Κ.Χ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *