“Ανάσταση νεκρών” προσδοκούν οι τράπεζες και προς αυτό εργάζονται τα στελέχη τους, καθώς αν καταφέρουν να επαναφέρουν το 10% των NPL’s σε τροχιά εξυπηρέτησης τότε τα συνολικά κεφάλαια που θα αποδεσμευτούν και θα νισχύσουν τόσο την κερδοφορία όσο και τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ανέρχονται στα 7,5 δισ. Πρόκειται για το… «στοίχημα» της διετίας 2015-2016 το οποίο αλλάζει πλήρως την ατζέντα καθώς μέχρι τώρα γινόταν συζήτηση μόνο για το πώς θα ανακτηθούν κεφάλαια από τη διαχείριση των 75 δισ.
Όμως το νέο σχέδιο είναι λίγο διαφορετικό. Η ανάκτηση προβληματικών δανείων από εγγυήσεις, δικαστήρια κοκ είναι μεν μία περίπτωση, η άλλη περίπτωση όμως είναι να επαναφέρουν εν ζωή ένα προβληματικό δάνειο βελτιώνοντας έτσι τα έσοδα εκ τόκων. Ας φέρουμε ένα παράδειγμα: Οι τράπεζες ελέγχουν σχεδόν όλο το ελληνικό επιχειρείν. Ας υποθέσουμε ότι μια εταιρεία εδώ και 2 χρόνια δεν πληρώνει τόκους λόγω προβλημάτων ρευστότητας. Αν αυτή η εταιρεία με υποδείξεις – κινήσεις – ρυθμίσεις της τράπεζας συγχωνευθεί με κάποια άλλη, τότε αυτομάτως θα ενεργοποιηθούν εκ νέου οι υποχρεώσεις ή τουλάχιστον ένα μέρος των υποχρεώσεων.
Με αυτή την διαδικασία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (τα και… νεκρά αποκαλούμενα) θα αναστηθούν. Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα, με τις τράπεζες να έχουν επεξεργαστεί αρκετά σχέδια παρόμοιας κατεύθυνσης.