Με τη συναίνεση των δανειστών ανοίγει ο δρόμος για μαζικές διαγραφές και πωλήσεις κόκκινων δανείων από τις τράπεζες, καθώς και για «βαθύ κούρεμα» απαιτήσεων που θα ρυθμίζονται στα πλαίσια του εξωδικαστικού μηχανισμού. Οι εκπρόσωποι των Θεσμών έδωσαν χθες το πράσινο φως για την ψήφιση νομοσχεδίου, που θα δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να αποσβέσουν σε 20 χρόνια τις ζημίες από διαγραφές και πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμψηφίζοντάς τις με μελλοντικά κέρδη.
Ετσι θα γλιτώσουν μελλοντικά φόρους άνω των 8 δισ. ευρώ, οι οποίοι εγγράφονται από τώρα ως απαίτηση έναντι του Δημοσίου και προσμετρώνται στα εποπτικά ίδια κεφάλαια – με αποτέλεσμα να βελτιώνονται οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Η ισχύουσα τώρα διάταξη προβλέπει ότι ο συμψηφισμός αυτών των ζημιών μπορεί να γίνει σε 5 χρόνια. Είναι όμως «δώρο-άδωρο», καθώς στην επόμενη πενταετία οι τράπεζες δεν πρόκειται να έχουν τόσο μεγάλα κέρδη, ώστε να συμψηφίσουν τις ζημιές από τα προβληματικά δάνεια που θέλουν να διαγράψουν (ή να τα πουλήσουν με μεγάλη έκπτωση σε ειδικά funds).
Διευκολύνονται οι τράπεζες
Με την επέκταση του χρόνου απόσβεσης (συμψηφισμού) στα 20 χρόνια που αποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, ικανοποιείται σχετικό αίτημα των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες επέμεναν ότι για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην αναγκαία μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους και σε εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους, πρέπει να έχουν ευνοϊκότερη φορολογική και λογιστική αντιμετώπιση των ζημιών που θα εγγράψουν.
Με τη νέα διάταξη, ως ζημία συμψηφιζόμενη εντός 20ετίας θα αναγνωρίζεται η διαφορά μεταξύ του ονομαστικού ποσού του δανείου (αφαιρουμένων των σχηματισμένων προβλέψεων) και της τιμής πώλησής του ή του ποσού που απομένει μετά το «κούρεμα» του.
Η ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση είναι πολύ κρίσιμη για την επιτυχή εκτέλεση των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης των συστημικών τραπεζών και για την επίτευξη του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (Non Performing Exposures – NPEs), τον οποίο έχουν συμφωνήσει με τον ESM.
Διαγραφές απαιτήσεων 9 δισ.
Οι 4 τράπεζες έχουν αναλάβει τη δέσμευση να μειώσουν τα NPEs κατά 38% έως το τέλος του 2019 – σε απόλυτους αριθμούς κατά περίπου 40 δισ. Ευρώ. Αυτό πρέπει να το επιτύχουν χωρίς να πέσουν πολύ οι δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας – πράγμα που θα συνεπαγόταν νέες ανακεφαλαιοποιήσεις.
Για να μειωθούν κατά 40 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι πρέπει να πουληθούν κόκκινα δάνεια περίπου 15 εκατ. ευρώ και να γίνουν διαγραφές τουλάχιστον 9 δισ. (συνολική διαγραφή ή κουρέματα)
Τα ποσά είναι τόσα μεγάλα που οι τράπεζες δεν θα μπορούσαν να τα συμψηφίσουν(αποσβέσουν φορολογικά) μέσα στην επόμενη 5ετία, διότι δεν προβλέπεται να έχουν τόσα κέρδη. Θα μπορέσουν όμως μέσα στην 20ετία που θα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο.
Όμως, εάν μια τράπεζα εμφανίσει επί σειρά ετών ζημίες ή κέρδη όχι επαρκή για να συμψηφίσει την αναλογούσα αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, θα είναι υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου η οποία θα καλυφθεί από το Δημόσιο – με αντίστοιχη μείωση του ποσοστού των άλλων μετόχων της.
Προσέξτε την τελευταία παράγραφο του άρθρου.
Πάλι στο Δημόσιο θα φορτώσουν τις χασούρες, δηλαδή στις πλάτες του Λαού.
Ντροπή σε όλους όσους κατηγορούν τις εισπρακτικές. Η εισαγγελία απεφάνθη ότι δεν έκαναν τίποτα κακουργηματικο και η υπόθεση μπαίνει αρχείο. http://www.kathimerini.gr/899405/article/epikairothta/ellada/sto-arxeio-h-ereyna-gia-tis-eispraktikes-den-diapistwse-kakoyrghmatikes-pra3eis-h-eisaggelia