Πού εδράζουν την αισιοδοξία τους οι τράπεζες. Πάνω από το 50% της μείωσης θα έρθει από πωλήσεις δανείων και εξασφαλίσεων. Οι δρομολογημένες κινήσεις και τα χαρτοφυλάκια που ετοιμάζονται. Η ακτινογραφία των στόχων για Πειραιώς, Alpha, Eurobank και ΕΤΕ.
Κατά 13,7 δισ. ευρώ καλούνται να μειώσουν, φέτος, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους (Non Performing Exposures – NPEs) οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων που έχουν εγκριθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).
Παρότι πρόκειται για τον υψηλότερο, ως τώρα, στόχο, οι διοικήσεις των τραπεζών εμφανίστηκαν, κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων με τους αναλυτές, βέβαιες για την επίτευξή του. Η αισιοδοξία τους εδράζεται, αφενός, στις δρομολογημένες ή προγραμματιζόμενες πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων και εξασφαλίσεων, αφετέρου, στη σταδιακή ενίσχυση του αριθμού και της ποιότητας ρυθμίσεων.
Η απόδοση εργαλείων όπως οι πλειστηριασμοί αναμένεται να αυξήσει σταδιακά τις ρυθμίσεις, ενώ η σημαντική αύξηση του ποσοστού μακροχρόνιων ρυθμίσεων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του κλίματος και την ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα επιβραδύνει τον υψηλό, ακόμη, ρυθμό δανείων που «ξανασκάνε», ενώ έχουν ρυθμισθεί.
Πάνω από το 50% του φετινού στόχου μείωσης των «κόκκινων» δανείων αναμένεται να προέλθει από τις πωλήσεις δανείων και εξασφαλίσεων. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις διαγωνισμοί από Πειραιώς (Amoeba και Arctos) και την Εθνική (Earth), που, εφόσον ολοκληρωθούν επιτυχώς, θα μειώσουν τα εντός ισολογισμών μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά περίπου 3 δισ. ευρώ.
Για τους επόμενους μήνες ετοιμάζεται η πώληση χαρτοφυλακίου εξασφαλισμένων δανείων από την Alpha (project Jupiter), το οποίο θα μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά περίπου 0,9 με 1 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσει η διάθεση ενός ακόμη χαρτοφυλακίου με ανασφάλιστα δάνεια προς τα τέλη του έτους. Ενδιάμεσα, θα ξεκινήσει πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων που περιήλθαν στην τράπεζα, με πωλήσεις εμπορικών ακινήτων τα οποία διαθέτουν μισθώσεις.
Αντίστοιχα πακέτα (ένα με εξασφαλισμένα και ένα με ανασφάλιστα δάνεια) ετοιμάζει η Eurobank, η οποία επίσης τρέχει πρόγραμμα πωλήσεων ακινήτων που περιήλθαν στην κατοχή της, ενώ ετοιμάζονται και πωλητήρια σε μεμονωμένα -εταιρικά- δάνεια.
Η Εθνική προγραμματίζει να βγάλει προς πώληση, στο β’ εξάμηνο του έτους, χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις, εκ των οποίων 0,6 δισ. είναι δάνεια εντός ισολογισμού. Δεν έχει διευκρινισθεί αν το παραπάνω χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει και περίπου 15 δάνεια προς μικρομεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες στις οποίες η τράπεζα έχει μεγάλη έκθεση, ή τα εν λόγω δάνεια βγουν προς πώληση σε άλλο πακέτο.
Η Πειραιώς έχει ήδη δρομολογήσει την πώληση δανείων με εξασφαλίσεις ακίνητα ονομαστικής αξίας 1,6 δισ. (project Amoeba) καθώς και μη εξασφαλισμένων δανείων 2,3 δισ. (project Arctos), που θα μειώσει τα εντός ισολογισμού NPEs κατά 0,4 δισ. Τα εντός ισολογισμού NPEs θα μειωθούν από ενδεχόμενη επιτυχή πώληση των παραπάνω χαρτοφυλακίων κατά 2 δισ., ενώ υπάρχουν δρομολογημένες πωλήσεις επιχειρήσεων που έχουν λάβει δανεισμό από την Πειραιώς που θα οδηγήσουν σε επαναταξινόμηση των δανείων τους σε ενήμερα.
Οι στόχοι ανά τράπεζα
Η Πειραιώς βαρύνεται, άλλωστε, από τον υψηλότερο φετινό στόχο μείωσης των NPEs. Η τράπεζα καλείται να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της κατά 5,5 δισ. ευρώ (από 31,4 δισ. σε 25,9 δισ.). Ο στόχος θα επιτευχθεί κατά κύριο λόγο με εισπράξεις από πωλήσεις δανείων (2 δισ. ευρώ φέτος και συνολικά 3,7 δισ. ευρώ στη διετία 2018-9). Στη διετία 2018-19, η τράπεζα καλείται να μειώσει τα NPEs κατά 11,1 δισ. ευρώ.
Η Alpha καλείται να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της κατά 3,4 δισ. ευρώ (από 24,8 δισ. στο τέλος του 2017 σε 21,4 δισ. στο τέλος της φετινής χρονιάς). Με δεδομένο ότι η πώληση του project Venus εγγράφηκε λογιστικά στο τέταρτο τρίμηνο του 2017, το ενδιαφέρον στρέφεται στα επόμενα χαρτοφυλάκια που θα βγάλει προς πώληση. Στο τέλος του 2019, τα NPEs προβλέπεται να πέσουν στα 16,8 δισ. ευρώ.
Για τη φετινή χρονιά, η Eurobank δεσμεύεται να μειώσει τα NPEs στα 15,6 δισ. ευρώ. Η μείωση κατά 2,5 δισ. ευρώ, σε σχέση με το τέλος του 2017, προβλέπεται να επιτευχθεί μέσω πωλήσεων και εκποιήσεων και δευτερευόντως από ρυθμίσεις και λογιστικές διαγραφές δανείων. Στο τέλος του 2019, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα προβλέπεται να υποχωρήσουν στα 12,1 δισ.
Η Εθνική, τέλος, έχει τον ευκολότερο στόχο καθώς καλείται να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 2,5 δισ. ευρώ, αλλά έχει ήδη buffer 0,83 δισ. ευρώ από το 2017. Έτσι χρειάζεται 1,5 δισ. για να υποχωρήσουν τα NPEs στα 15,8 δισ. ευρώ ως το τέλος της χρονιάς. Στο τέλος του 2019, τα NPEs πρέπει να υποχωρήσουν τουλάχιστον στα επίπεδα των 13,1 δισ. ευρώ.
ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. ΚΑΛΟΥ ΚΑΚΟΥ, ΘΑ ΣΥΝΙΣΤΟΥΣΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥΣ 200.000 ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΑΧΘΕΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΙΛΟΥΝ ΕΞΩΔΙΚΟ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ Ν. 3758/2009 (Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών) & ΤΟΥ Ν. 4354/2015 (Εταιρείες Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων), ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΕΣ ΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΤΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ.
Μα οι εισπρακτικές τους έχουν ήδη τα προσωπικά μας δεδομένα και δυστυχώς η δικαιοσύνη είναι μόνο για τους έχοντες ….
Καλησπέρα και καλή μεγαλοβδομάδα. Το 2007 είχα υπογράψει ως εγγυητής σε προσωπικό – καταναλωτικό δάνειο, το οποίο (όπως με διαβεβαίωσε ο αρχικός οφειλέτης) αποπληρώθηκε, ίσως όχι εμπρόθεσμα, πάντως το θέμα έκλεισε (από πλευράς του πρωτοοφειλέτη, είτε με πλήρη αποπληρωμή, είτε με συμβιβασμό). Εδώ και 6 μήνες περίπου η τράπεζα μέσω εισπρακτικών, με βασανίζει καθημερινά. Από τυχαία επίσκεψη στην τράπεζα πριν λίγες μέρες, με ενημέρωσαν ότι “υπάρχει ένα μικρό υπόλοιπο 500,00 € από το αρχικό δάνειο”.
ΕΡΩΤΗΣΗ : εάν υποτεθεί ότι το δάνειο αποπληρώθηκε (επομένως η τράπεζα ικανοποιήθηκε και δεν έχει πλέον απαίτηση έναντι του αρχικού οφειλέτη), πως είναι δυνατό :
1) η τράπεζα να μη στρέφεται ενάντια στον αρχικό οφειλέτη, ώστε να του ζητήσει τα οφειλόμενα (που δημιουργήθηκαν είτε από λάθος της, είτε από εσφαλμένο υπολογισμό τόκων κλπ),
2) να κηνυγάει τον εγγυητή, εφ΄όσον το όλο θέμα “έκλεισε” και
3) τι προτείνετε να κάνω για να γλυτώσω από τις εισπρακτικές (δεν έχω τίποτα στο όνομά μου, πλην της προσωπικής μου περιουσίας, π.χ. μαγειρικά σκεύη, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές – όχι σπίτι – όχι αυτοκίνητο – μόνο λογαριασμό μισθοδοσίας ΣΕ ΑΛΛΗ τράπεζα).
Ευχαριστώ & καλό μας Πάσχα !!
Θα έλεγα να τους γράψεις στα …. παλιά σου τα παπούτσια και να μηνξανασχοληθείς μαζί τους.
Σας ευχαριστώ πολύ !! Ένας από τους στόχους του φιλόξενου site επετεύχθει : μένω ήσυχος και τουλάχιστον θα κάνω ανθρώπινο Πάσχα.
Και πάλι ευχαριστώ.