Έγινε και αυτό! Τράπεζα, η Εθνική εν προκειμένω, κατάσχεσε το μόλις κατατεθέν εφάπαξ γυναίκας, με το επιχείρημα ότι είχε οφειλές στην ΕΤΕ, παρ’ όλο που η υπόθεση εκκρεμεί δικαστικά.
Την απίστευτη αυτή καταγγελία φέρνει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα, Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννη Βρούτση, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, περιστατικό που αποκαλύπτει την γύμνια όλων όσων εμφανίζονται – στα λόγια μόνο- ως σωτήρες των εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών, έρμαιων στα χέρια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, danioliptes.gr «τα χρήματα από το εφάπαξ δανειολήπτριας- μέλους του προαναφερόμενου φορέα, είχαν κάνει φτερά από τον τραπεζικό της λογαριασμό».
Η γυναίκα η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και συντηρεί τις δύο κόρες της που είναι φοιτήτριες στο ΑΠΘ, περίμενε με αγωνία αν και πότε θα της καταβληθεί τελικώς το εφάπαξ.
Όταν ενημερώθηκε ότι, τελικώς θα της καταβληθεί το εφάπαξ ύψους περίπου 30.000 ευρώ, μετέβη σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας όπου ενημερώθηκε ότι η Διοίκηση της τράπεζας προέβη σε κατάσχεση του συγκεκριμένου ποσού εξαιτίας οφειλών της προς την τράπεζα.
Μάλιστα, δεν είχε προηγηθεί κανένα έγγραφο ή όχληση από την πλευρά των πιστωτών της ενώ η εν λόγω οφειλέτρια είχε ήδη προσφύγει στην προστασία του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Στην προσωρινή δε διαταγή που εκδόθηκε προβλέπεται η μηνιαία καταβολή ποσού 500 ευρώ μέχρι τη συζήτηση της αγωγής της ενώπιον του Ειρηνοδικείου.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι απαιτήσεις από μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικές παροχές εξαιρούνται της κατάσχεσης, άρα δεν μπορεί να επιβληθεί κατάσχεση στο μισθό ή στη σύνταξη ή στο εφάπαξ για χρέη προς ιδιώτες.
«Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυθαιρεσίες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που καταπατώντας κάθε έννοια νόμου, λειτουργούν τοκογλυφικά έναντι των καταθετών τους και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να διασφαλισθούν οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες όταν μάλιστα ενέχουν και το ρόλο του προστάτη της οικογένειας;», ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ.
Ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ζητά επίσης να θεσπιστεί η απαλοιφή των κατώτατων ορίων ποσών που ο οφειλέτης πρέπει να καταβάλλει μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του από το δικαστήριο, αλλά και την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία θα προκύπτει κούρεμα κατά 50% των δανείων των νοικοκυριών που έχουν υπαχθεί στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δεδομένου ότι έχει επέλθει ισόποση μείωση του εισοδήματός τους χωρίς δική τους ευθύνη.
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.
ΤΕΡΕΝΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΝΤΩΝΙΟ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ
ΘΕΜΑ: ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΤΕΣΧΕΣΕ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΡΙΑΣ –ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
κ. Υπουργέ,
Ένα απίστευτο περιστατικό φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, περιστατικό που αποκαλύπτει την αναλγησία των αρμοδίων και τη γύμνια όλων όσων εμφανίζονται – στα λόγια μόνο- ως σωτήρες των εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών, έρμαιων στα χέρια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα danioliptes.gr:
«Δεν πίστευε στα μάτια της δανειολήπτρια – μέλους του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών όταν διαπίστωσε ότι τα χρήματα από το εφάπαξ της είχαν κάνει φτερά από τον τραπεζικό της λογαριασμό.
Η γυναίκα η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και συντηρεί τις δύο κόρες της που είναι φοιτήτριες στο ΑΠΘ, περίμενε με αγωνία αν και πότε θα της καταβληθεί τελικώς το εφάπαξ.
Όταν ενημερώθηκε ότι, τελικώς θα της καταβληθεί το εφάπαξ ύψους περίπου 30.000 ευρώ, μετέβη σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας όπου ενημερώθηκε ότι η Διοίκηση της τράπεζας προέβη σε κατάσχεση του συγκεκριμένου ποσού εξαιτίας οφειλών της προς την τράπεζα.
Μάλιστα, δεν είχε προηγηθεί κανένα έγγραφο ή όχληση από την πλευρά των πιστωτών της ενώ η εν λόγω οφειλέτρια είχε ήδη προσφύγει στην προστασία του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Μάλιστα, στην προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε προβλέπεται η μηνιαία καταβολή ποσού 500 ευρώ μέχρι τη συζήτηση της αγωγής της ενώπιον του Ειρηνοδικείου.
«Το ποσό του εφάπαξ είναι ακατάσχετο. Η τράπεζα δεν έχει κανένα δικαίωμα να το παρακρατεί», τόνισε στο radio1d.gr ο δικηγόρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Θάνος Χατζηαθανασίου.
Έκανε λόγο για κατάφωρη παρανομία και εκβιασμό από την πλευρά της τράπεζας εις βάρος ενός δανειολήπτη ο οποίος έχει προσφύγει στην προστασία του νόμου κι έχει επέλθει σε διακανονισμό των οφειλών του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης του από το δικαστήριο.
«Πρόκειται για ανεπίτρεπτη προσβολή της προσωπικότητας. Η τράπεζα λειτουργεί ως κοινός τοκογλύφος» υπογράμμισε ο κ. Χατζηαθανασίου.
Η δανειολήπτρια επιφυλάσσεται να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα της υπό τη νομική υποστήριξη του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος».
Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1.Tι μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυθαιρεσίες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που καταπατώντας κάθε έννοια νόμου, λειτουργούν τοκογλυφικά έναντι των καταθετών τους;
2.Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να διασφαλισθούν οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες όταν μάλιστα ενέχουν και το ρόλο του προστάτη της οικογένειας;
3.Γνωρίζετε ότι σύμφωνα με το άρθρο 982 παρ. 2 περ. δ ΚΠολΔ, «οι απαιτήσεις από μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικές παροχές εξαιρούνται της κατάσχεσης», άρα δεν μπορεί να επιβληθεί κατάσχεση στο μισθό ή στη σύνταξη ή στο εφάπαξ για χρέη προς ιδιώτες;
4.Προτίθεστε να προβείτε σε βελτιώσεις του ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ώστε να θεσπιστεί η απαλοιφή των κατώτατων ορίων ποσών που ο οφειλέτης πρέπει να καταβάλλει μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του από το δικαστήριο;
5.Σκοπεύετε να προτείνετε νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα προκύπτει κούρεμα κατά 50% των δανείων των νοικοκυριών που έχουν υπαχθεί στο ν.3869/2010 δεδομένου ότι έχει επέλθει ισόποση μείωση του εισοδήματός τους χωρίς δική τους ευθύνη;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ
ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΑ
3. Κατά το άρθρο 464 Α.Κ “απαιτήσεις ακατάσχετες είναι ανεκχώρητες”.
4. Κατά το άρθρο 462 παρ. 2 Κ. Πολ. Δικ. “εξαιρούνται από την κατάσχεση απαιτήσεις μισθών, συντάξεων, ή ασφαλιστικών παροχών, εκτός και αν πρόκειται να ικανοποιηθεί απαίτηση που στηρίζεται στο Νόμο…”
5. Κατά το άρθρο 1 του Νόμου 1453/1938 “οι αποδοχές των δημοσίων πολιτικών υπαλλήλων και των στρατιωτικών, ως και οι συντάξεις μερίσματα, εφάπαξ βοηθήματα, ή επιστροφές κρατήσεων των ανωτέρω δεν εκχωρούνται ουδέ κατάσχονται. Κατ ‘ εξαίρεση επιτρέπεται εκχώρηση στις κάτωθι περιπτώσεις: α) μέχρι 25% για έξοδα διατροφής των κατά νόμο δικαιουμένων ή για χρέη πάσης αιτίας προς το Δημόσιο και β) μέχρι 25% λόγω χρεών προς οργανισμούς δημοσίου δικαίου εκ δανείων συναφθέντων άνευ παροχής εμπραγμάτου ασφαλείας ή εκ βραχυπρόθεσμων πιστώσεων, παρεχομένων κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου”.
Άρα τι επερώτηση και σαχλαμάρες…Μήνυση για υπεξαίρεση στην Τράπεζα και υπαλλήλους τους,αναφορά στον ΓΓΚαταναλωτή. Δεν έχουν δικηγόρους οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ;
@ANENDOTOS
Πρόκειται για ρύθμιση υπαγορευμένη από την τρόικα με στόχο να πάρουν τα σπίτια των Ελλήνων, τις καταθέσεις που υπάρχουν σε τράπεζες και να δεσμεύουν τους μισθούς και τις συντάξεις για να πληρώνονται τα δάνεια προς τους Γερμανούς και τους λοιπούς τοκογλύφους δανειστές.
Σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων ή τραπεζικών λογαριασμών, ακόμα και στην περίπτωση που οι οφειλέτες έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση χρεών, προχωρά η Εφορία.
Η αποκάλυψη έρχεται μετά την διαπίστωση ότι τον τελευταίο μήνα οι ΔΟΥ έχουν αρχίσει να στέλνουν χιλιάδες σημειώματα σε λογιστήρια εταιρειών για υπαλλήλους τους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά έχουν υπαχθεί στις δύο τελευταίες ρυθμίσεις που δίνουν το δικαίωμα στο φορολογούμενο να πληρώσει τα χρέη του έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, αναφέρει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».
Όπως προκύπτει από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων η υπαγωγή στην τελευταία ρύθμιση (αλλά και στις προηγούμενες) εφόσον πρόκειται για χρέος ληξιπρόθεσμο δεν προφυλάσσει τον φορολογούμενο από την κατάσχεση μισθού ή σύνταξης. Και τούτο διότι η υπαγωγή προφυλάσσει το φορολογούμενο μόνο όσον αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.