Υπάρχουν πλέον σοβαρές ενδείξεις ότι στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί ένα έκτακτο σχέδιο διπλού νομίσματος του ευρώ και του Geuro ή νέας δραχμής.
Μάλιστα αν οι εξελίξεις συντείνουν προς την άποψη ότι οι τράπεζες θα εθνικοποιηθούν και παγώσει το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων με στόχο να παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο εταιρίες του δημοσίου τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων σε ΧΑ και τράπεζες από ξένους επενδυτές.
Οι εκτιμήσεις που δίδονται είναι ότι 200 εκατ μετοχές τραπεζών θα βρεθούν προς διαδικασία ρευστοποίησης αν οι ελληνικές τράπεζες θα εθνικοποιηθούν. Όμως τα 200 εκατ πωλήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αγορά στις 100-200 μονάδες και την Εθνική στα 0,30 ευρώ τι δε ιδιωτικές τράπεζες στο 0,0..%.
Το ζητούμενο είναι σε μια τέτοια αγορά όπου η κατάρρευση αναδύεται από παντού θα μπορούσαν να ρευστοποιηθούν 200 εκατ μετοχές;
Θεωρητικά ναι πρακτικά είναι πολύ δύσκολο καθώς ποιος θα αγοράζει τράπεζες στην Ελλάδα όταν σχεδιάζεται η κρατικοποίηση τους;
Ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν οι επενδυτές στις τράπεζες που αποτελούν την πιο επικίνδυνη επένδυση αυτή την περίοδο είναι τεράστιος.
Όμως εφόσον υπάρχουν σχέδια να πωληθούν έως 200 εκατ μετοχές τραπεζών χρηματιστηριακά ο κλάδος τελείωσε.
Τι σημαίνει όμως κρατικοποίηση;
Το μοντέλο της κρατικής διοίκησης σε οποιαδήποτε εταιρία κατέρρευσε.
Δεν είναι τυχαίο ότι στις κρατικές εταιρίες με τα μεγαλύτερα προβλήματα τα κόμματα της Αριστεράς είχαν έως πρώτο λόγο και ρόλο.
Άρα η εθνικοποίηση που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι διαφοροποίηση της πεπατημένης.
Όχι ότι το μοντέλο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ήταν καλύτερο καθώς όλες οι κρατικές εταιρίες πλην ελαχίστων εξαιρέσεων έχουν καταρρεύσει.
Όμως σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα χρειάζεται ενεργή την ιδιωτική πρωτοβουλία είναι ξεκάθαρο ότι ο κρατισμός η εθνικοποίηση θα οδηγήσει σε μαζική εκροή κεφαλαίων.
Όχι όμως μόνο από το χρηματιστήριο.
Πρέπει να αποσαφηνιστεί κατά τρόπο ξεκάθαρο ότι αν κυριαρχήσουν οι δυνάμεις του κρατισμού οι εκροές των καταθέσεων θα ενταθούν.
Ορισμένοι τραπεζίτες δεν αποκλείουν ότι αν υπάρξει πλήρης εκτροπή οι καταθέσεις θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 50 δις ευρώ πέραν των 74 δις που έχουν μειωθεί έως τώρα.
Δηλαδή από 162 δις ευρώ θα καταρρεύσουν στα 110 δις ευρώ.
Σε μια τέτοια περίπτωση η ολοκληρωτική καταστροφή, χρεοκοπία της χώρας θα είναι μια τραγική πραγματικότητα.
Ο κίνδυνος να καταρρεύσουν τα πάντα στην Ελλάδα να υπάρξει πραγματική στάση πληρωμή είναι τεράστιος.
Οι πολιτικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η μάχη θα είναι αμφίρροπή αλλά πλέον δεν σχετίζονται οι εξελίξεις με την ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με την απόφαση που φαίνεται έχουν λάβει η Γερμανία και ισχυροί πολιτικοί και οικονομικοί θεσμοί της Ευρώπης να βγάλουν από το ευρώ την Ελλάδα.
Τα πραγματικά μεγέθη των τραπεζών
Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 66 τράπεζες
19 ελληνικές ,
30 υποκαταστήματα ξένων τραπεζών ,
16 συνεταιριστικές τράπεζες
1 ειδικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Διαθέτουν 4130 υποκαταστήματα εκ των οποίων 1660 στην Αττική
Τα ATMs ελληνικών τραπεζών ανέρχονται στα 6.900
Τα ATMs των ξένων τραπεζών 440
Απασχολούνται συνολικά 67.800 εργαζόμενοι
Σε μια χειμαζόμενη οικονομία όπως η ελληνική στην Ελλάδα θα έπρεπε να δραστηριοποιούνται όχι πάνω από 10 τράπεζες.
Τα 4130 καταστήματα δεν θα έπρεπε να υπερβαίνουν τα 2000 και οι εργαζόμενοι τους 40 χιλ.
Η κρατικοποίηση θα συντηρήσει ένα φαύλο κύκλο προβλημάτων.
Η κρατικοποίηση ή εθνικοποίηση θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια όλες τις τράπεζες στην χρεοκοπία.
Οι χρεοκοπημένες τράπεζες θα παρασύρουν τα πάντα και βεβαίως όλο το έθνος σε ένα βαθύ πένθος που δεν θα έχει ιστορικό προηγούμενο.
H θέση μας
Το μνημόνιο πρέπει να αλλάξει όχι να καταπέσει
Οι τράπεζες πρέπει να μείνουν ιδιωτικές όχι να εθνικοποιηθούν δηλαδή κρατικοποιηθούν
Μην διαπράξει το πολιτικό σύστημα έγκλημα κατά της κοινωνίας
Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr
ΑΠΟΨΕΙΣ κ. ΚΑΖΑΚΗ
Του Δ.Καζάκη
Ο Τόμας Τζόρνταν, επικεφαλής της Ελβετικής κεντρικής τράπεζας, δήλωσε ότι λόγω της αυξανόμενης πίεσης προς το ελβετικό εθνικό νόμισμα, αλλά και την αναμενόμενη πλημμυρίδα κεφαλαίων που θα αναζητήσει καταφύγιο στην Ελβετία σε περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ, σκέφτονται να επιβάλουν καθεστώς ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων. Απ’ ότι φαίνεται οι Ελβετοί έχουν κάθε δικαίωμα να σκέφτονται κάτι τέτοιο, αλλά για μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι αδιανόητο. Έστω κι αν η οικονομία της πάσχει από μια πραγματική αιμορραγία εκροής κεφαλαίων, που όσο περνούν οι μήνες επιδεινώνεται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το α΄τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, βγήκαν από την Ελλάδα περίπου 2,5 δις ευρώ μερίσματα, τόκοι και κέρδη. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αποεπένδυση της ελληνικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλοι κεφαλαιούχοι και οι μεγάλες επιχειρήσεις αποσύρονται από την Ελλάδα. Κοινώς τα μαζεύουν και φεύγουν.
Το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2012 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 400 εκατ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 582 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011). Ειδικότερα, οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εκροή 289 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό ανήλθε σε 111 εκατ. ευρώ.
Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 37,0 δισεκ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 6,1 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011). Ειδικότερα, καταγράφηκε εκροή κεφαλαίων κυρίως λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια που έχουν εκδοθεί από κατοίκους Ελλάδος κατά 25,2 δισεκ. ευρώ, καθώς και λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων των εγχώριων θεσμικών επενδυτών σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού κατά 11,8 δισεκ. ευρώ. Δευτερευόντως, εκροή κεφαλαίων καταγράφηκε και λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε χρηματοοικονομικά παράγωγα του εξωτερικού κατά 442 εκατ. ευρώ, καθώς και λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων κατά 44 εκατ. ευρώ. Οι τοποθετήσεις κατοίκων σε μετοχές αλλοδαπών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 429 εκατ. ευρώ (εισροή).
Γιατί την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι; Μήπως φοβούνται την επιστροφή στην δραχμή; Όχι βέβαια. Ξεφορτώνονται μια χαμένη υπόθεση. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι μια χώρα υπό καθεστώς δουλοπαροικίας του χρέους δεν έχει κανένα, μα κανένα μέλλον, ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί να οδηγηθεί στην πλήρη κατάρρευση, σκόπιμα ή μη. Κι έτσι φροντίζουν να περιορίσουν την έκθεσή τους στις ζημιές από την βυθιζόμενη ελληνική οικονομία.
Όλα αυτά σημαίνουν ένα πράγμα. Η παρατεταμένη ύφεση οδηγεί την ελληνική οικονομία σε μαρασμό και γενικευμένη παρακμή. Αν το συνδυάσει κανείς με την μαζική έξοδο ζωντανής εργασίας, κυρίως εξειδικευμένης, τότε μιλάμε για ολοκληρωτική κατάρρευση. Σε δόσεις και υπό καθεστώς αποικιακής κηδεμονίας, όπως θέλουν οι δανειστές και το πολιτικό τους προσωπικό προκειμένου να αρπάξουν τα ασημικά και τα χρυσαφικά της χώρας.
Μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση χωρίς επιβολή καθεστώτος ελέγχου της κίνησης του κεφαλαίου; Και μπορεί να επιβληθεί ένα τέτοιο καθεστώς χωρίς την εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και των βασικών ιδιωτικών τραπεζών; Όχι βέβαια. Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο εντός ευρωζώνης και ΕΕ; Ούτε κατά διάνοια. Να γιατί ζητάμε εθνικό νόμισμα. Να γιατί η εισαγωγή του εθνικού νομίσματος συνοδεύεται αναγκαστικά με έλεγχο της κίνησης κεφαλαίου, όπως σκέφτεται να κάνει η Ελβετία κι ας φωνάζουν οι κλέφτες (Σαμαράς, Βενιζέλος και συμπαιγνία) για να φοβηθούν οι νοικοκυρέοι ότι θα καταστραφούμε έτσι και πάμε σε εθνικό νόμισμα.
dimitriskazakis.blogspot.gr/