Του Γιάννη Αγγέλη
Στην προχθεσινή συνάντηση του G-8 η συζήτηση για τον κίνδυνο μαζικής απόσυρσης καταθέσεων στην Ευρωζώνη μπήκε και πάλι στο τραπέζι και επαναβεβαιώθηκε η κατεύθυνση που είχε δοθεί στην τελευταία (εαρινή) σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας: η Ευρωζώνη πρέπει να επανεξετάσει και να προωθήσει την ανάθεση του ρόλου τελευταίου δανειστή των ευρωτραπεζών στο ESM, πέραν της ΕΚΤ.
Η συζήτηση αλλά και η τεχνική προετοιμασία έχει προχωρήσει αρκετά αλλά οι σθεναρές επιφυλάξεις της Γερμανίας στο θέμα αυτό παραμένουν. Με τη διαφορά ότι αυτή την φορά στο πλευρό της κας Μέρκελ δεν βρίσκεται ο κ. Σαρκοζί, αλλά ο κ. Ολάντ ο οποίος είναι κατά των επιφυλάξεων της Γερμανίας.
Η «ιδέα» είναι η ακόλουθη. Το ESM πέραν του ρόλου του Ταμείου διάσωσης να αναλάβει την δυνατότητα να μπορεί να χρηματοδοτήσει απευθείας το τραπεζικό σύστημα μιας χώρας που βρίσκεται σε κίνδυνο και όχι μόνο δια μέσου του δανεισμού της κυβέρνησης και του κράτους της χώρας αυτής.
Η επιφύλαξη των Γερμανών είναι ότι αν κάτι τέτοιο δεν περάσει μέσα από το κράτος δεν μπορεί να υποχρεωθεί η χώρα αυτή να δεσμευθεί σε δημοσιονομική εξυγίανση σαν εγγύηση της βοήθειας που θα πάρει. Οι επιφυλάξεις αυτές στηρίζονταν στο παράδειγμα της Ελλάδας.
Τώρα όμως το πρόβλημα του κινδύνου κατάρρευσης τραπεζών δεν αφορά την Ελλάδα αλλά μία οικονομία όπως η ισπανική και η ιταλική με συνέπεια «τα μέτρα και τα σταθμά» μιας τέτοιας απόφασης να αλλάζουν άρδην καθώς ένα ατύχημα στην Ισπανία θα χτυπούσε πέραν της Ευρωζώνης ολόκληρη την Λατινική Αμερική και κατά συνέπεια τις ΗΠΑ.
Αυτά ξαναμπήκαν στο τραπέζι στο G-8 και η συγκλίνουσα άποψη είναι πλέον ότι το ESM πρέπει να πάρει άδεια «τράπεζας» και παράλληλα με την ΕΚΤ θα πρέπει να παίξει τον ρόλο διασφάλισης των ευρωπαϊκών τραπεζών, που όμως θα περιλαμβάνει και μηχανισμό «εκκαθάρισης» σε περιπτώσεις που κάτι τέτοιο θα χρειασθεί να γίνει για κάποια τράπεζα. Ο σκοπός αυτής της πολύ σοβαρής αλλαγής είναι να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ της κρίσης κρατικού χρέους και τραπεζών. Μια τέτοια αλλαγή δεν λύνει το πρόβλημα της κρίσης χρέους αλλά βάζει ένα εμπόδιο στη διάδοση μεταξύ κρατών και τραπεζών. Για την Ελλάδα αυτό είναι καθοριστικής σημασίας όσο και για την Ισπανία αν και για διαφορετικούς λόγους.
Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι αυτό είναι κάτι που δεν θα αργήσει αν και θεσμικά απαιτούνται σοβαρές αλλαγές στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για το ESM.
Δεν είναι ακόμα γνωστό πως και πόσο γρήγορα αυτές οι αλλαγές θα γίνουν και με ποια «τεχνική».
Είναι όμως πολύ πιθανό να δούμε κάποια σημάδια αυτών των αλλαγών την επόμενη εβδομάδα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής.
[sc:Πηγή id=”http://www.capital.gr/news.asp?id=1505165″ ]