Παρά την επιμονή της να μην επεκταθεί και στη φετινή χρονιά η καταβολή του “έκτακτου” ειδικού τέλους ακινήτων, η ΔΗΜΑΡ συναίνεσε τελικά και στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης υιοθετήθηκε κοινή θέση, την οποία η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Το “χαράτσι” προτείνεται να αντικατασταθεί με ενιαίο φόρο, με κλιμακούμενο συντελεστή, ο οποίος θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών ανακοίνωσε ο πρόεδρος της της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.
Ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι με τον κλιμακωτό ενιαίο φόρο θα υπάρξει ελάφρυνση για τους οικονομικά ασθενέστερους.
Επισημαίνεται ότι η ΔΗΜΑΡ αντιτασσόταν στην παράταση ισχύος του “χαρατσιού”, που ήταν “έκτακτος” προσωρινινός φόρος.
Με την αντικατάσταση του από τον ενιαίο φόρο, η επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι μόνιμη.
Ο κ. Κουβέλης είπε ότι η σύσκεψη συζητήθηκαν τα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα και θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Πρόταση στην τρόικα
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συμφωνήθηκε οι συντελεστές του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων να είναι μειωμένοι σε σχέση με το ισχύον ειδικό τέλος. Τις λεπτομέρειες θα επεξεργασθεί το υπουργείο Οικονομικών και ο Γ. Στουρνάρας, θα παρουσιάσει την κυβερνητική πρόταση στην τρόικα.
Υπολογίζεται ότι τα έσοδα από το φόρο θα είναι 10%-15% μειωμένα σε σχέση με αυτά που αποφέρει το “χαράτσι”. Η απώλεια εκτιμάται σε 200 εκατ. ευρώ ετησίως και θα επιδιωχθεί θα καλυφθεί με τρεις τρόπους:
– Από ακίνητα εκτός σχεδίου, ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα μετατχθούν στον μέσο όρο των δήμων.
– Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ.
– Από εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ
Από αυτές τις τρεις πηγές θα συγκεντρώνονται περίπου 140 εκατ. ευρώ ετησίως.