Το ΣΔΟΕ άρχισε την καταγραφή των λιμουζίνων με πινακίδες Βουλγαρίας

Του Σπύρου Δημητρέλη

Πληθαίνουν τα πολυτελή ΙΧ που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας, κατά κύριο λόγο Βουλγαρίας. Στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος εκφράζεται έντονος προβληματισμός καθώς με τη συγκεκριμένη μεθόδευση χάνονται σημαντικά φορολογικά και τελωνειακά έσοδα. Σαν πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το ΣΔΟΕ ξεκίνησε πρόσφατα ένα πρόγραμμα καταγραφής των ΙΧ καθώς και των οδηγών τους προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει σε ελέγχους. Χιλιάδες φορολογούμενοι, λένε στο ΣΔΟΕ, πιστεύουν ότι βρήκαν έναν νομότυπο τρόπο να γλιτώσουν από τα τσουχτερά τέλη κυκλοφορίας, τέλη ταξινόμησης και τεκμήρια διαβίωσης που βαρύνουν τα μεγάλου κυβισμού και πολυτελή ΙΧ.

Ποια είναι ακριβώς η διαδικασία για την απόκτηση και νομότυπη κυκλοφορία ενός ΙΧ με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας; Οι «ενδιαφερόμενοι» προχωρούν στη σύσταση μιας εταιρείας στη γειτονική χώρα. Η εταιρεία έχει συνήθως ως αντικείμενο την εκμετάλλευση ακινήτων ή την παροχή υπηρεσιών. Η σύσταση μιας τέτοιου είδους εταιρείας είναι εξαιρετικά εύκολη υπόθεση στη Βουλγαρία καθώς απαιτείται ελάχιστη γραφειοκρατία και ένα εφάπαξ ποσό της τάξης των 300 έως 500 ευρώ. Στη συνέχεια, προχωρούν στην αγορά ενός πολυτελούς ΙΧ το οποίο και εμφανίζουν ως περιουσιακό στοιχείο της βουλγάρικης επιχείρησης. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας εμφανίζεται και ως διαχειριστής της προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να κυκλοφορεί το αυτοκίνητο. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, οι Έλληνες ιδιοκτήτες των εταιρειών αποκτούν με σχετική ευκολία από τις βουλγάρικες αρχές και επίσημα έγγραφα που βεβαιώνουν ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι Βουλγαρίας.

Το φαινόμενο έχει προκαλέσει τον έντονο πονοκέφαλο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που αναζητούν τρόπους προκειμένου να το περιορίσουν. Προς το παρόν αυτό που κάνει το ΣΔΟΕ είναι να καταγράφει όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους με πινακίδες γειτονικών χωρών προκειμένου να αξιοποιήσει τα σχετικά στοιχεία σε μελλοντικούς ελέγχους. Συγκεκριμένα η καταγραφή γίνεται από επιτόπιους ελέγχους στο δρόμο, όπως για παράδειγμα από ειδικά συνεργεία στους σταθμούς διοδίων καθώς και στις εισόδους της χώρας. Το επόμενο βήμα θα είναι να επιχειρηθεί συνεργασία με τις φορολογικές αρχές της Βουλγαρίας και άλλων γειτονικών χωρών προκειμένου να διαπιστωθεί αν η κατοχή του ΙΧ είναι το μοναδικό πραγματικό αντικείμενο της αλλοδαπής εταιρείας. Παράλληλα, θα γίνει έλεγχος και με βάση τις προβλέψεις της τελωνειακής νομοθεσίας περί «συνήθους κατοικίας» του οδηγού του ΙΧ. Στην περίπτωση που ο οδηγός του αυτοκινήτου έχει τη συνήθη κατοικία του, ζει, εργάζεται και φορολογείται στην Ελλάδα, τότε κινδυνεύει με μεγάλα πρόστιμα, ακόμη και διώξεις με βάση τη νομοθεσία περί λαθρεμπορίου.

spiros.dimitrelis@capital.gr

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *