Δικαστική απόφαση που «θωρακίζει» τις τραπεζικές συναλλαγές μέσω καρτών εξέδωσε το Ειρηνοδικείο της Αθήνας, με αφορμή υπόθεση 76χρονης, η οποία είδε να κάνουν «φτερά» από το λογαριασμό της περίπου 2.000 ευρώ.
Το δικαστήριο δικαίωσε τη συνταξιούχο, κρίνοντας ότι οι Τράπεζες οφείλουν να λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία και ασφάλεια των συναλλαγών τους με τους καταθέτες, μεταξύ των οποίων είναι και η υποχρέωσή τους για αποστολή καρτών, όπως και των κωδικών τους (Pin), μόνο με συστημένη επιστολή, αν και δεν προβλέπεται στο τραπεζικό δίκαιο, αλλά ούτε και υπάρχει προγενέστερη σχετική νομολογία.
Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο, όταν η 76χρονη διαπίστωσε, πως η νέα κάρτα αναλήψεων και ο κωδικός της, τα οποία είχε ζητήσει λόγω απώλειας, δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια της, καθώς όπως διαπίστωσε, είχαν αποσταλεί από την τράπεζα ταχυδρομικά μέσω ΕΛΤΑ με απλή αλληλογραφία και όχι με συστημένη επιστολή. Όταν την ενημέρωσαν, ότι είχαν γίνει με την νέα κάρτα αναλήψεις ύψους περίπου 2.000 ευρώ, εκείνη κατέθεσε αίτηση αμφισβήτησης των συναλλαγών και ζήτησε να επαναπιστωθεί το επίμαχο ποσό.
Όταν η Τράπεζα αρνήθηκε, ακολούθησαν τρεις εξώδικες επιστολές, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τελικά, η συνταξιούχος προσέφυγε στη δικαιοσύνη διεκδικώντας το ποσό των 1.998 ευρώ που πήραν από το λογαριασμό της, αλλά και αυτό των 3.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης. Όπως υποστήριξε στην αγωγή της, η συμπεριφορά της Τράπεζας ήταν καταφανώς παράνομη και αντισυμβατική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, την συναλλακτική πίστη και την διατραπεζική πρακτική.
Το Ειρηνοδικείο Αθηνών δικαίωσε τη συνταξιούχο (3446/2019), κρίνοντας ότι οι Τράπεζες οφείλουν να αποστέλλουν τις κάρτες και το PIN μόνο με συστημένη επιστολή. Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, οι υπάλληλοι της Τράπεζας δεν τήρησαν την υποχρέωση της Τράπεζας για προστασία και ασφάλεια των συναλλαγών και δεν ανταποκρίθηκαν στην ευλόγως προσδοκώμενη ασφάλεια που επιβάλουν οι κανόνες, που απορρέουν από τη συμβατική της σχέση με την συνταξιούχο και την νομοθεσία (νόμος 2251/1994, κ.λπ.).
Παράλληλα, η Τράπεζα υποχρεώθηκε να καταβάλλει στην 76χρονη τόσο το ποσό που παράνομα αναλήφθηκε από τον τραπεζικό της λογαριασμό, όσο και αυτό των 200 ευρώ για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη.