Τι συμφωνήθηκε για τις ρυθμίσεις των ενήμερων στεγαστικών δανείων

Με «ευχάριστες εκπλήξεις» έκλεισε τελικά η διαπραγμάτευση της τρόικας με το υπουργείο Ανάπτυξης που αφορά στη ρύθμιση των ενήμερων στεγαστικών δανείων.

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις συζητήσεις που διημήφθησαν στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων και τη συμφωνία στην οποία τα δύο μέρη κατέληξαν έλεγαν ότι κατόρθωσαν να διευρύνουν την «ομπρέλα προστασίας» και να εντάξουν κάτω από αυτή διπλάσιο αριθμό δανειοληπτών κάνοντας επί της ουσίας, επουσιώδης παραχωρήσεις.

Και τούτο, διότι με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδα η τρόικα θορυβήθηκε διότι διαπίστωσε ότι ο ρυθμός αύξησης των «κόκκινων δανείων» μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο.

Δεν αποκλείεται εντός της ημέρας ή αύριο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» οι κυριότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, το οποίο το υπουργείο Ανάπτυξης πρόκειται να προωθήσει εντός των επομένων ημερών στην ΕΚΤ – και χωρίς απρόοπτα να ψηφιστεί έως το τέλος του Μαίου- είναι:

– Αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου, πάνω από 25.000 ευρώ και χαμηλότερα από 35.000 ευρώ ανά νοικοκυριό. Δημιουργούνται κατά πληροφορίες δύο ή τρεις κλίμακες εισοδήματος. Προϋπόθεση είναι το εισόδημα αυτό να είναι μειωμένο, λόγω κρίσης,35% σε σχέση με το 2010.

– Ως εισόδημα θεωρείται το φορολογητέο συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών που καταλαμβάνει ο δανειολήπτης ως εργαζόμενος.

– Άνεργοι. Θα πληρώνουν μηδενική δόση για όσο διάστημα έχουν μηδενικό εισόδημα αλλά η κεφαλαιοποίηση των τόκων αυτής της περιόδου θα γίνεται με επιτόκιο κατά πάσα πιθανότητα με 1,5%.

– Τετραετής περίοδος χάριτος με πληρωμή τοκοχρεωλυτικής δόσης, δηλαδή τόκος που θα είναι 1,5% συν πολύ μικρό μέρος του κεφαλαίου. Η δόση, πάντως, δεν θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματος.

– Στη διάρκεια της τετραετούς περιόδου χάριτος, αν το εισόδημα του δικαιούχου αυξηθεί, υποχρεούται σε ένα μήνα να το γνωστοποιήσει στην τράπεζα.

– Μία φορά το χρόνο η τράπεζα έχει το δικαίωμα να καλεί το δανειολήπτη για έλεγχο εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων.

– Αφορά ενήμερους δανειολήπτες με ενυπόθηκα δάνεια αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ.

Η ρύθμιση αφορά περισσότερους από 200.000 δανειολήπτες, ενώ η αρχική πρόταση αφορούσε περίπου 110.000.
Στη ρύθμιση μπαίνουν όρια κινητής και ακίνητης περιουσίας αλλά και ανεξόφλητου υπόλοιπου δανείου.

www.tovima.gr

4 σχόλια σχετικά με το “Τι συμφωνήθηκε για τις ρυθμίσεις των ενήμερων στεγαστικών δανείων”

  1. Κάτι μου βρωμάει.

    Να δείτε που θα βάλουν τους ενήμερους να υπογράψουν ρυθμίσεις και στους άλλους θα κουρέψουν τα δάνεια.

    Προβλέπω να την πατάνε όσοι πληρώνουν και οι άλλοι κάτι να γλυτώνουν.

    Ακούγεται ανορθόδοξο, αλλά εκεί με πάει η μύτη μου.

  2. begar   ισχυει το ιδιο που λες   και με μενα που εχω απληρωτα απ το σεπτεμβρη και χωρις εγγυησεις   ευχαριστω  και παλι

  3. Καλημέρα. ΟΛΑ τα φερέφωνα της ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής διαφημίζουν σήμερα  για :ΑΝΑΣΑ-ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ δανειοληπτών κτλ .
    ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Δεν μας συμφέρουν όσα επαγγέλλονται οι ΄΄ειδικοί΄΄.Μην ενδώσετε εύκολα ,κάτι συμβαίνει πάλι ΜΟΝΟ προς όφελος τραπεζών και ΟΧΙ υπέρ των δανειοληπτών.
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ όσο μειώθηκε το εισόδημα,αύξησαν τους φόρους-εισφορές,επέβαλαν κεφαλικούς φόρους,αύξησαν το κόστος ζωής,άφηααν άνεργους κτλ και ΝΑ ΑΠΑΛΕΙΨΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ τους καταχρηστικούς όρους και ότι δάνειο μείνει ως ποσό καθαρό να αποπληρωθεί εφόσον αυξηθούν τα εισοδήματά μας,μειωθεί η ανεργία στο μέσο ευρωπαϊκό όρο με επιτόκιο της Ευρωπαίκής Τράπεζας,επανέλθει η οικονομία στο επίπεδο πριν το 2008;
    ΓΙΑΤΙ είναι πανάκεια να μην χάσουν οι τράπεζες αφού…οι τροϊκάνοι λένε…δεν είναι πανάκεια να απολύονται δημόσιοι υπάλληλοι,ας ακολουθήσουμε το ίδιο σκεπτικό.
    Μας δουλεύουν ΟΛΟΥΣ και απαιτείται εγρήγορση,ενημέρωση,μαχητικότητα και ΜΑΥΡΟ όχι στην τρόϊκα αλλά Ν.Δ.ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ και όσους επαγγέλλονται ψεύτικες ευημερίες,δηλαδή σε όλους.Θέλουμε ΑΛΛΟΥΣ πολιτικούς και άλλη πολιτική και όχι βέβαια ανακυκλωμένους όπως διάφορες κινήσεις με ΄΄μεγαλοεπίβολα΄΄ οράματα και φανφάρες αλλά ουσιαστικά μπουρδολογίες…ΓΙΑΤΙ δεν μας έσωσαν όταν ΄’ηταν βουλευτές,υπουργοί και ΄΄κρατούντες΄΄;
    ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ γιατί  ετοιμάζουν τον αργό μας θάνατο και ΠΡΕΠΕΙ να τους περάσει,ΝΑ ΦΩΝΑΞΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΑ και αποτελεσματικά.
    ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΑ ΕΞΗΣ:
    Διαδήλωση πού….ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ !!!!!!!!! Δηλαδή τίποτα,σε ποιον,σε ποιους….ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ.Διαδηλώσεις πρέπει να γίνονται στα Γραφεία των πολιτικών κομμάτων,γραφεία και σπίτια υπουργών και ονοματολογία κάθε υπουργού που καταλύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και εξαθλίώνει την μέση ελληνική οπικογένεια.ΟΧΙ στην Βουλή…γιατί είναι άχρωμη,αόριστη,γενική και τελικά άσκοπη και ατελέσφορη.

  4. Στα 90 δισ. ευρώ ανέρχονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 30 ημερών. Το ποσό αυτό, που αντιστοιχεί, στην ουσία, στην καθυστέρηση αποπληρωμής δύο δόσεων, περιλαμβάνει μεν τα περίπου 55 δισ. ευρώ των «κόκκινων» δανείων, αλλά καταγράφει και μια κατάσταση εκρηκτική για τα χαρτοφυλάκια των τραπεζικών ομίλων, η οποία επιδεινώνεται, όσο βαθαίνει η ύφεση στην πραγματική οικονομία.
    Στην κατεύθυνση αυτή, η δημιουργία μιας bad bank ανά τράπεζα για τη διαχείριση των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού θα προωθηθεί από την τρόικα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.
    Τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες από το «κακό» σενάριο της διατήρησης των συνθηκών ύφεσης θα διαμορφωθούν μεταξύ 5 και 10 δισ. ευρώ, ανάλογα με την έκταση του σεναρίου αυτού. Ο επίσημος δείκτης των επισφαλειών διαμορφώθηκε στο επίπεδο άνω του 25% στο τέλος του 2012 και αυξάνεται με 1,5% στο τρίμηνο, έχοντας μια επιβράδυνση τους τελευταίους μήνες του 2012, έναντι της όξυνσης του καλοκαιριού.
    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 16-4-2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *