Από τις αρχές Μαΐου η εφορία θα «δείξει» τα δόντια της μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Όσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία – κατοικίες, οικόπεδα, χωράφια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής – εάν δεν φροντίσουν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους, θα τα δουν να βγαίνουν στο σφυρί με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
Ο νόμος προβλέπει πλέον πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική. Με δεδομένο ότι η αγορά των ακινήτων έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια και οι εμπορικές τιμές σε πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται πολύ κάτω από τις αντικειμενικές σε επίπεδα που υπερβαίνουν ακόμη και το 50%, οι πλειστηριασμοί δεν θα κηρύσσονται άγονοι όπως γινόταν μέχρι τώρα. Εκτιμάται ότι θα υπάρχουν πλειοδότες που θα παίρνουν τα ακίνητα των οφειλετών σε σκοτωμένες τιμές.
Μάλιστα, το τίμημα με το οποίο θα βγαίνουν στο σφυρί τα ακίνητα μπορεί να μην είναι αρκετό για να καλύψει τα χρέη των φορολογούμενων με αποτέλεσμα οι οφειλέτες να βρεθούν όχι μόνο να χάσουν τα ακίνητά τους αλλά και συνεχίσουν να οφείλουν στην εφορία και να παραμένουν ανοιχτοί σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.
Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως τα περιουσιακά στοιχεία 72.932 φορολογουμένων που χρωστούν στα ταμεία της εφορίας πάνω από 50.000 ευρώ ο καθένας ή 91,5 δισ. ευρώ συνολικά σε σύνολο 99,97 δισ. ευρώ. Η ΑΑΔΕ έχει έτοιμα 16.789 προγράμματα πλειστηριασμών που θα αρχίσουν να εκτελούνται σταδιακά τους επόμενους μήνες.
Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται τρεις ημέρες κάθε εβδομάδα (Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή).
Τα δικαστικά τμήματα των εφοριών έχουν πάρει φωτιά και επιβάλλουν με ρυθμό πολυβόλου τα αναγκαστικά μέτρα στους οφειλέτες. Πάνω από 4.100 υποθήκες σε ακίνητα οφειλετών ενέγραψαν πέρυσι οι εφοριακοί. Πολλοί από τους φακέλους αυτούς θα οδηγηθούν σε πλειστηριασμό.