Αρκετές ώρες ήδη, βαθιά μέσα στο «κόκκινο» της λήξης του τελεσιγράφου των δανειστών, στην Ελλάδα αρχίζει να γίνεται κατανοητό ότι ίσως κάτι «δεν πάει σύμφωνα με τα αναμενόμενα. Δηλαδή ότι κάτι μπορεί να πάει «στραβά»».
Για πολλούς η διαφορά, ανάμεσα στην αποδοχή μιας ταπεινωτικής συμφωνίας, και ενός «όχι» με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις δεν έχει πλέον μεγάλη διαφορά (αν και η αλήθεια είναι ότι ΕΧΕΙ μεγάλη διαφορά). Και γι’ αυτό τις τελευταίες ώρες στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, διαπιστώνεται μεγάλη δυσκολία να περάσει το «πακέτο» της Τρόικα. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο και η ένταση του εκβιασμού από την πλευρά των δανειστών είναι τόσο μεγάλη, όσο και η ανησυχία για τις συνέπειες μιας ελληνικής άρνησης.
Υπάρχει λοιπόν, και διευρύνεται τις τελευταίες ώρες ένα ενδεχόμενο να μην υπάρξει ελληνική συναίνεση. Τι μπορεί να γίνει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Στην πράξη αυτό δεν μπορεί να το απαντήσει κανείς μια και αυτό που συμβαίνει με την ελληνική περίπτωση είναι πρωτοφανές και γράφει πραγματικά ιστορία. Δεν υπάρχει προηγούμενη στην οικονομική διαχείριση, ούτε μεθοδολογία για την αντιμετώπισή του. Ακόμη και ένας οικονομολόγος όπως ο Παπαδήμος, πραγματικά δεν μπορεί να ξέρει πως θα αντιδράσουν οι αγορές την επομένη ενός ελληνικού «όχι», έστω κι αν τις προηγούμενες ημέρες ζήτησε τα στοιχεία για τις επιπτώσεις που θα έχει μια χρεωκοπία (για πολιτική εκμετάλλευση ή όχι, δεν έχει τόση σημασία, τώρα).
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και ορισμένα δεδομένα. Η συμφωνία για την νέα δανειακή σύμβαση με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, και το PSI πάνε πακέτο. Κάτι που σημαίνει ότι με τη σημερινή κατάσταση των πραγμάτων, αν δεν συναινέσει η Ελλάδα στις δεσμεύσεις, δεν γίνονται τα υπόλοιπα…
Τι σημαίνει αυτό; Εκ πρώτης όψεως ένα ναυάγιο οδηγεί σε αδυναμία πληρωμής του ομολόγου του Μαρτίου (14,5 δισ. ευρώ) και άτακτη χρεoκοπία της χώρας.
Εντός ή εκτός ευρώ; Στο ερώτημα αυτό, μπορεί να απαντήσουν μόνο οι δανειστές, αφού μια τέτοια απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο με βάσει τις επιλογές της Ευρωζώνης για την μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες (και που μετά από μια επίσημη ελληνική χρεωκοπία, θα γίνει με ρυθμό πολυβόλου).
Ακόμη και εντός ευρώ, όμως, ακόμη και στο σενάριο μιας συντεταγμένης χρεωκοπίας (που αν αρνηθούμε, είναι μάλλον δύσκολη) οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές. Οι τράπεζες θα κατακρημνισθούν, ενώ δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο κόσμος θα τρέξει στα γκισέ και τα ΑΤΜ να πάρει τις καταθέσεις του, φέρνοντας το τελειωτικό χτύπημα. Και βέβαια, εάν οι τράπεζες κλείσουν (για ώρες ή μέρες), οι εντάσεις θα είναι αναπόφευκτες και άγριες. Ιδιαίτερα με τη δυνατότητα της ταχύτατης διασποράς ειδήσεων που υπάρχει σήμερα…
Joffrey Postman
ΠΗΓΗ: newpost.gr
Λέτε να έφτασε η ώρα;