Με τη ζοφερή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ήρθαν αντιμέτωποι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την επισκεψή τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
«Η οικονομία βρίσκεται στο όριο. Τα ταμεία αδειάζουν και αν συνεχίσετε έτσι σε λίγο καιρό οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν να πληρώνουν ούτε το…κινητό τους», ανέφεραν στέλεχη του Λογιστηρίου υποδεχόμενα τους βουλευτές της Κουμμουνδούρου, ενώ όταν οι τελευταίοι ρώτησαν για τις αντοχές του Δημοσίου σε περίπτωση καταγγελίας του Μνημονίου η απάντηση που πήραν ήταν «δεν καταλαβαίνεται ότι την επομένη θα γίνει πανζουρλισμός, κανένας δεν θα πληρώνει τίποτε, αυτόματα θα στερέψουν οι τράπεζες;»
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα έσοδα του κράτους παρουσίασαν μείωση τον Απρίλιο σε σχέση με την αυξητική τάση που παρουσίαζαν το α’ τρίμηνο του 2012. Η εικόνα είναι πιο αποκαρδιωτική για τον Μάιο, αφού μόνο το πρώτο δεκαήμερο τα έσοδα υστερούσαν κατά 17,5% στις εισπράξεις από ΦΠΑ και 20% στο σύνολο, προμηνύοντας μια εικόνα γενικής κατάρρευσης.
Όπως επισημάνθηκε στη συζήτηση μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, «το Δημόσιο εισπράττει μόνο τα έσοδα που παρακρατούνται στην πηγή – Φόρος Μεισθωτών Υπηρεσιών, ειδικοί φόροι -και τους φόρους από τις λίγες συναλλαγές στην αγορά αυτοκινήτων και την κτηματαγορά» ενώ όπως φαίνεται οι πολίτες καθυστερούν την πληρωμή ΦΠΑ και άλλων υποχρεώσεων καθώς έχει δημιουργηθεί κλίμα περί επερχόμενης καταγγελίας του Μνημονίου.
Σε ερώτηση του κ. Τσακαλώτου αν το υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί ένα «plan Β» για το πως θα κινηθεί το Δημόσιο σε περίπτωση που καταγγελθεί το Μνημόνιο η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» ισχυρίζεται πως η απάντηση ήταν αρνητική.
Το μόνο που υπάρχει είναι τρεις έτοιμοι πίνακες που αφορούν:
- το δανειακό πρόγραμμα για τις ανάγκες του κράτους ως προς την εξυπηρέτηση τόκων και ομολόγων που λήγουν ως το 2020
- την εξέλιξη εσόδων και δαπανών ως το τέλος του έτος υπό κανονικές συνθήκες, που περιορίζουν το έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ
- την εξέλιξη εσόδων και δαπανών σε περίπτωση ακραίων συνθηκών, όπου το έλλειμμα φαίνεται να ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ και προβλέπει σοβαρά προβλήματα στις πληρωμές ήδη από τον Ιούλιο
Οι εν λόγω πίνακες παραδόθηκαν στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου έκαναν εκτενή ανάλυση για την πορεία της οικονομίας σημειώνοντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη ρευστότητα, καθώς δεν είναι σαφές το πόσο θα αντέξουν οι τράπεζες στις ακραίες συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες.
[sc:Πηγή id=”http://www.iefimerida.gr/news/51369/%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%B1%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%86%CE%BF%CE%B2%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%87%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF” ]