Ρόλο “νοσηλευτών” της Οικονομίας, αντίστοιχο με αυτόν που επιτελεί το νοσηλευτικό προσωπικό για την αντιμετώπιση των ασθενών από τον κορονοϊό, καλούνται να αναλάβουν οι τράπεζες, αποφασίζοντας τα μέτρα “νοσηλείας” αμέσως μετά τις αποφάσεις του σημερινού Eurogroup. Το ζητούμενο της κυβέρνησης από το τραπεζικό σύστημα είναι ετοιμότητα για “μετάγγιση” ρευστότητας στις επιχειρήσεις και αύξηση των “επεμβάσεων” για την εξυπηρέτηση του χρέους επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Παράλληλα, σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, μπαίνει και το θέμα παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Η έκταση των περαιτέρω μέτρων που θα αποφασιστούν πανευρωπαϊκά θα διαμορφώσουν το εύρος των παρεμβάσεων από τις ελληνικές τράπεζες για τη στήριξη του επιχειρηματικού ιστού της χώρας, αλλά και των νοικοκυριών που θα πληγούν από την πανδημία του κορονοϊού. Μέρος της ρευστότητας των 10 – 12 δισ. ευρώ που οι τράπεζες υπολόγιζαν να ρίξουν φέτος στην Οικονομία με τη μορφή νέων δανείων, αναμένεται να κατευθυνθούν νωρίτερα σε επιχειρήσεις που θα υποστούν τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Επιπλέον, αναμένεται να “παγώσουν” οι δόσεις δανείων για τις επιχειρήσεις αυτές και για το θέμα οι τράπεζες βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με τον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα. Η πίεση που ασκούν οι έκτακτες συνθήκες στον δανεισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών, θα οδηγήσουν επίσης σε νέα προϊόντα για να αναχαιτιστεί ο κίνδυνος δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων.
Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που θα πληγούν
Με τις πρώτες εκτιμήσεις των τραπεζών, το κύριο βάρος της χρηματοδοτικής στήριξης θα απαιτηθεί για επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (από ξενοδοχεία έως rent a car) και επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης. Αυτές είναι οι επιχειρήσεις που δέχονται άμεσα τεράστιο πλήγμα από τον περιορισμό κατ΄ οίκον που επιβάλλει ο κορονοϊός. “Όταν κορυφαίοι tour operators όπως η Tui και η Apollo αναβάλλουν τις προκαταβολές για τις κρατήσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία και δηλώνουν ότι θα πληρώσουν μετά την αναχώρηση του τουρίστα ή όταν βλέπουμε τη Lufthansa να σταματάει 23.000 πτήσεις, η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη για τον ελληνικό τουριστικό κλάδο. Το ίδιο ισχύει και για τον κλάδο της εστίασης. Μόνο τα σούπερ μάρκετ είναι ωφελημένα γιατί κάνουν τζίρους Χριστουγέννων και εκτιμούμε ότι περίπου το 40% της κερδοφορίας αυτού του τζίρου θα φανεί στα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς. Το κομμάτι του cash & carry, ωστόσο, θα εμφανίσει μειωμένους τζίρους, καθώς απευθύνεται σε επαγγελματίες”, αναφέρει ενδεικτικά, στο Capital.gr, αρμόδιο στέλεχος του corporate banking συστημικής τράπεζας.
Η κατάσταση, βεβαίως, δεν προοιωνίζεται δύσκολη μόνο για τους δύο προαναφερόμενους επιχειρηματικούς κλάδους, αφού από τη ναυτιλία (τα ναυπηγεία στην Κίνα δεν δουλεύουν ούτε για νέες κατασκευές πλοίων, ούτε για επισκευές, ούτε καν για την πιστοποίηση του αξιόπλοου), τις εξαγωγικές έως την κάθε μικρομεσαία επιχείρηση, οι επιπτώσεις του κορονοϊού θα είναι μεγάλες.
Οι τράπεζες θα ξεκινήσουν από σήμερα να αποτιμούν την κατάσταση, μετά και τα νέα μέτρα που θα εγκριθούν από το Eurogroup. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δηλώνουν πρόθυμες και έτοιμες να στηρίξουν τις επιχειρήσεις,τόσο τους υγιείς πελάτες τους, παρέχοντας αναγκαία ενδιάμεση χρηματοδότηση ή αύξηση πιστοδοτικών γραμμών, όσο και πελάτες που έχουν δάνεια σε ρύθμιση και πασχίζουν να τα κρατήσουν ενήμερα εν μέσω κορονοϊού.
Σημειώνεται ότι για την κυβέρνηση, η στήριξη των επιχειρήσεων και από πλευράς τραπεζών έχει ζητούμενο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. “Εμείς θα βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να μείνουν όρθιες, αρκεί να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Αυτό θα είναι κρίσιμο κριτήριο για το επόμενο διάστημα”, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης.
Η πρόνοια για την εξυπηρέτηση των δανείων
Το άλλο μέτωπο στο οποίο καλούνται να δώσουν τη “μάχη του κορονοϊού” οι τράπεζες, είναι αυτό των ρυθμίσεων για την αποτροπή νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας προανήγγειλε αίτημα προς τις τράπεζες για μέτρα αναστολής των δόσεων δανείων και νέες ρυθμίσεις. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα θέσει στους Θεσμούς και αίτημα παράτασης του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου, ελπίζοντας σε ικανοποιητικές διευθετήσεις.
Ο “συναγερμός” νέων κόκκινων δανείων έχει χτυπήσει ήδη στις τράπεζες, οι οποίες, αν και δεν βλέπουν μέχρι στιγμής “αρρυθμία” στην εξυπηρέτηση ρυθμισμένων δανείων, εξετάζουν τη δημιουργία νέων προϊόντων ως άμυνα στον κίνδυνο νέων αθετήσεων. Το ζητούμενο είναι οι προληπτικές λύσεις να δοθούν, αλλά αυτές να μην “βαφτιστούν” ρυθμίσεις, διότι έτσι οι τράπεζες θα υποχρεωθούν στον σχηματισμό νέων προβλέψεων.
Σημειώνεται ότι τους τελευταίους οκτώ μήνες, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης έχουν ρυθμίσει περίπου 187.000 δάνεια, συνολικού ύψους 11,2 δισ. ευρώ. Η διεύρυνση των ρυθμίσεων κρίνεται αναγκαία, ωστόσο δεν πρόκειται, ελέω κορονοϊού, να γίνει άκριτα, με κίνδυνο να ευνοήσει φαινόμενα στρατηγικής αθέτησης πληρωμών.
Η “ρετσινιά” των στρατηγικών κακοπληρωτών και της συμβολής τους στη διόγκωση των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, θα αποτελέσει και το δύσκολο κομμάτι στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Υπό εξέταση και μέτρα για τις τράπεζες
Οι εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού μεταβάλλουν ώρα με την ώρα το τοπίο και τις ανάγκες που θα πρέπει να καλύψουν οι κρατικοί προϋπολογισμοί και το τραπεζικό σύστημα. Μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, εποπτείας και κρατικών ενισχύσεων είναι όλα ανοιχτά για περαιτέρω χρήση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι αποφάσεις του σημερινού Eurogroup, με προεξοφλούμενη τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως είχε γράψει το Capital.gr, αναμένεται να δρομολογήσουν και μέτρα που θα στοχεύουν στις τράπεζες, προκειμένου αυτές να δράσουν, με μεγαλύτερη ελευθερία και ταχύτητα, για τη διάσωση της Οικονομίας. Η τελευταία, πανευρωπαϊκά, βαδίζει σε κινούμενη άμμο και εάν η “μάχη” με τον κορονοϊό δείχνει να κρατάει περισσότερο από όσο έχει, μέχρι στιγμής, εκτιμηθεί, τότε θα υπάρξει και νέα “επίθεση” μέτρων.
Υπό τις συνθήκες αυτές, είναι αναμενόμενο ότι οι εποπτικές αρχές (ΕΚΤ/SSM) θα εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορέσουν να απορροφήσουν τις επιπτώσεις από τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών (π.χ. χειρισμοί σε επίπεδο πρόσθετων προβλέψεων για την απορρόφηση ζημιών, διευκολύνσεις στα όρια των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, liquidity buffers).