Με στόχο τον περιορισμό των οικονομικών τους απωλειών εξ’ αιτίας των “κόκκινων δανείων” από την μία και προσδοκώντας στην μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια από τα προβληματικά τους δάνεια από την άλλη, οι τράπεζες μας αποφασίζουν η μία μετά την άλλη να διαχειριστούν μόνες τους τα προβληματικά χαρτοφυλάκια τους, κρατώντας με αυτόν τον τρόπο εκτός παιχνιδιού τα ξένα funds, που περιμένουν κυριολεκτικά στη “γωνία” να αρπάξουν – μπιρ παρά – την διαχείριση των ελληνικών ιδιωτικών οφειλών.
Με την στρατηγική: “δεν πουλώ, ούτε παραχωρώ την διαχείριση των δανείων σε ξένες εξειδικευμένες εταιρείες είσπραξης”, τα τραπεζικά καταστήματα μεταφέρουν σε δικές τους θυγατρικές τα χρέη, απογοητεύοντας με αυτόν τον τρόπο τους ξένους, που επιθυμούν διακαώς να αναλάβουν τον ρόλο του οικονομικού “κοτζαμπάση”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω αυτών των θυγατρικών θα γίνονται όλες οι κινήσεις επί των δανείων (όπως εισπράξεις, ρυθμίσεις, διακανονισμοί και αναδιαρθρώσεις),με προτεραιότητα πάντα την μεγαλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του δανειολήπτη.
Κινήσεις σαν κι αυτές ασφαλώς μόνο θετικά μπορούν να ειδωθούν, αδού θωρακίζουν τους Έλληνες δανειολήπτες (ιδιώτες και επιχειρήσεις), που είναι οι πρώτοι που ένιωσαν καλά στο πετσί τους την οικονομική κρίση και ήρθαν αντιμέτωποι με την απελπισία.
Πρώτα η Alpha bank “άνοιξε τον χορό των θυγατρικών”, με την δημιουργία της εταιρείας διαχείρισης Aktua Hellas, στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 50% και ακολούθησε η Εurobank, που θα μεταφέρει στην θυγατρική της 14 δισ. € από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάθε λογής, ενώ η στρατηγική αυτή αναμένεται ν’ ακολουθηθεί από το σύνολο των ελληνικών τραπεζών, όπως λέει το ρεπορτάζ.