Σε εκ βάθρων αναδιάταξη οδηγείται το σκηνικό στην αγορά των servicers και διαχειριστών κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, καθώς με πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος οι εταιρίες του κλάδου θα περάσουν εκ νέου διαδικασία αδειοδότησης, με νέα αυστηρότερα κριτήρια, που de facto θα ανοίξει νέο κύκλο συγκέντρωσης.
Σε δραστική μείωση εταιριών servicing κόκκινων δανείων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει η πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος να επαναπροσδιορίσει το πλαίσιο λειτουργίας τους, με βάση τον νέο νόμο που ψήφισε η Βουλή.
Το νέο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο όμως δεν είναι οι μόνες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν άμεσα οι servicers, καθώς πλέον η προοπτική δραστικού περιορισμού του αντικειμένου είναι ξεκάθαρη. Δεδομένου ότι ο μεγάλος όγκος των τιτλοποιήσεων από τις τράπεζες έχει ολοκληρωθεί και κατά συνέπεια το παραγωγικό αντικείμενο θα βαίνει μειούμενο, για τους μικρούς παίχτες η προσαρμογή στο νέο πλαίσιο είναι πιθανό να κριθεί ασύμφορη, ενώ και οι μεγάλοι θα αναγκαστούν να περιορίσουν το προσωπικό.
Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ξεκινήσει μπαράζ ελέγχων στις εταιρίες servicing, που σήμερα ανέρχονται σε 23, εντοπίζοντας αρκετά και σημαντικά ζητήματα, ακόμα και στις μεγαλύτερες. Παράλληλα, πολλές εξ αυτών και ιδιαίτερα οι μεγάλοι παίχτες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο και του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο επέβαλε βαριά πρόστιμα. Στο πλαίσιο των ελέγχων αρκετές είναι οι αποκαλύψεις για τη Cepal, προκαλώντας κλυδωνισμούς στην εταιρία, ενώ ζητήματα αποκαλύπτονται και στη doValue.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε προειδοποιήσει με δημόσιες δηλώσεις του και μέσω των εκθέσεων της Τράπεζας της Ελλάδος τις εταιρίας εξυπηρέτησης απαιτήσεων ώστε να αναθεωρήσουν τον τρόπο λειτουργίας τους και να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά τους.
Πλέον, οι τεκτονικές αλλαγές καθίστανται αναπόδραστες.