Βουτιά 7,9% σημείωσε χθες ο τραπεζικός κλάδος, λόγω της ανησυχίας, την οποία προκαλούν τα σενάρια και τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αύξηση του ποσοστού του haircut στα ομόλογα πάνω από το 50%, την ώρα μάλιστα που αναμένονται τα κρίσιμα αποτελέσματα των ελέγχων της BlackRock στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Ετσι, για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση του ΧΑ δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών, ενώ επιλεκτικές κινήσεις σημειώθηκαν σε μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 20, όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΔΕΗ και η Βιοχάλκο.
ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο χθεσινό της report η Marfin Analysis, oι διαπραγματεύσεις για το PSI Plus και οι συζητήσεις με την τρόικα για νέα δημοσιονομικά μέτρα που είναι απαραίτητα για να εγκριθεί το νέο δάνειο με την ευρωζώνη θα καθορίσουν την πορεία της αγοράς στο επόμενο διάστημα.
Η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει μειωθεί στα 26,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις τα 2,65 δισ. ευρώ, ποσοστό 10%, αφορούν την κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών επισημαίνει ο κ. Τάκης Ζαμάνης, επικεφαλής τμήματος Συναλλαγών της Beta Securities. Από την πλευρά του, ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος τμήματος Ανάλυσης της ίδιας χρηματιστηριακής, εκτιμά ότι στα τρέχοντα επίπεδα του γενικού δείκτη, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε κάποιες περιορισμένες τοποθετήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα σε εμποροβιομηχανικούς κυρίως τίτλους, οι οποίοι έχουν δείξει κάποια ανθεκτικότητα κατά τις τελευταίες εβδομάδες σε ό,τι αφορά τη χρηματιστηριακή τους συμπεριφορά.
ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ
Στο ξεκίνημα της χθεσινής συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης επιχείρησε να κινηθεί ανοδικά, φτάνοντας μέχρι τις 679,19 μονάδες, ωστόσο, σύντομα βρέθηκε και πάλι σε αρνητικό έδαφος όπου και παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών. Περίπου μία ώρα πριν από το κλείσιμο υποχώρησε μέχρι τις 662,15 μονάδες και τελικά έκλεισε στις 665,63 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,20%.
Ελαφρώς ενισχυμένη σε σχέση με την πρώτη συνεδρίαση του έτους ήταν η αξία των συναλλαγών, ωστόσο, παραμένει σε απαξιωτικά επίπεδα και ανήλθε χθες στα 18,94 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ποσοστό άνω του 50% του συνολικού τζίρου πραγματοποιήθηκε από τέσσερις μετοχές. Η Εθνική εμφάνισε συναλλαγές 4,9 εκατ. ευρώ, η Coca-Cola πραγματοποίησε συναλλαγές 2,65 εκατ. ευρώ και ακολούθησαν η Κύπρου με 1,86 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ με 1,85 εκατ. ευρώ.
Ελεύθερη πτώση σημείωσαν οι τιμές των τραπεζικών μετοχών. Η Eurobank υποχώρησε κατά 11,08%, στα 0,313 ευρώ, η Alpha Bank έχασε ποσοστό 10,20%, στα 0,458 ευρώ, η Marfin Bank κατέγραψε απώλειες 9,18%, στα 0,267 ευρώ. Με πτώση 7,59% έκλεισε η Εθνική, στα 1,46 ευρώ, η Κύπρου υποχώρησε κατά 7,54%, στα 0,564 ευρώ και το Ταχ. Ταμιευτήριο με απώλειες 7,27% διαμορφώθηκε στα 0,37 ευρώ.
Η μετοχή της Πειραιώς υποχώρησε κατά 4,45%, κλείνοντας στα 0,236 ευρώ.
Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE 20, όπου σημειώθηκαν επιλεκτικές κινήσεις. Ετσι, η Ελληνικά Πετρέλαια ενισχύθηκε κατά 1,90%, η ΔΕΗ έκλεισε με άνοδο 1,34% και η Βιοχάλκο ενισχύθηκε κατά 1,33%. Ο Τιτάν έκλεισε με κέρδη 1,23%, η Jumbo ενισχύθηκε κατά 0,81% και η FF Group έκλεισε με μικρή άνοδο 0,40%. Ακολούθησε η Μότορ Οϊλ με οριακά κέρδη 0,35%, ενώ αμετάβλητη παρέμεινε η μετοχή του ΟΤΕ.
Αντίθετα, πιέσεις δέχθηκε η Μυτιληναίος που υποχώρησε κατά 3,65%, η Ελλάκτωρ έχασε ποσοστό 3,36% και η MIG υποχώρησε κατά 2,39%. Απώλειες 1,48% κατέγραψε ο ΟΠΑΠ και πτώση 1,35% σημείωσε η Coca Cola.
Ο FTSE MID CAP
Αρνητική ήταν η συνολική εικόνα της αγοράς, καθώς μόνο 45 μετοχές μετοχές τερμάτισαν με θετικό πρόσημο έναντι 97 που υποχώρησαν και 22 που παρέμειναν αμετάβλητες.
Τις λιγότερες απώλειες κατά 0,37% σημείωσε ο δείκτης FTSE Mid Cap, από τις μετοχές του οποίου ξεχώρισαν οι Kleemann Ελλάς, Κλουκίνας και Creta Farm, που σημείωσαν κέρδη άνω του 10% έκαστη. Αντίθετα, συνεχίστηκαν με αμείωτους ρυθμούς οι ρευστοποιήσεις στον τίτλο της Dionic, που κατέγραψε νέα σημαντική υποχώρηση κατά 29,92%, κλείνοντας στο 0,52 ευρώ.