Αναζωπυρώθηκε, παρά τις διαψεύσεις, μεσοβδόμαδα η φημολογία ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και οι εμπορικές τράπεζες της χώρας, προετοιμάζονται για τα χειρότερα, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Η συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, στην οποία ανέφερε ότι προετοιμάζονται οι ελληνικές αρχές για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά και οι εκθέσεις περισσότερων από δέκα οίκων, επανέφεραν τη συζήτηση για το τι θα επικρατήσει στη χώρα σε ενδεχόμενο bank run, μαζικής δηλαδή απόσυρσης καταθέσεων.
Όταν η Αργεντινή βρέθηκε σε παρόμοια κατάσταση, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, εφάρμοσε ένα πακέτο μέτρων με την ονομασία Κοραλίτο. Το οποίο προέβλεπε πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών, ειδικά των δολαριακών, απαγορεύοντας τις αναλήψεις. Για τις καθημερινές συναλλαγές επιτρεπόταν η χρήση μόνο πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, και επιταγών.
Ευρώπη
Το θέμα της φυγής των καταθέσεων βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των διαβουλεύσεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν με ποιες προϋποθέσεις θα γίνουν τα επόμενα βήματα για την ουσιαστική ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος στο θέμα της εγγύησης των καταθέσεων. Τους Ευρωπαίους θορύβησε η αντίδραση των καταθετών στην Ισπανία και την Ιταλία: στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, έσπευσαν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους σε ασφαλείς τόπους, όπως η Γερμανία και η Ελβετία. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εμφανίζεται και αυτή να παίρνει προφυλάξεις ενόψει πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, επιδιώκοντας να μειωθεί άμεσα η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα που χορηγεί.
Ακόμα πιο περίεργους συνειρμούς προκαλεί δημοσίευμα της εφημερίδας συστήσει ομάδα εργασίας για το πρόβλημα της Ελλάδας. Έργο της είναι να εξετάσει τις προοπτικές της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, άλλες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι παρόμοια ομάδα έχει συστήσει και η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, η Bundesbank, χωρίς όμως να γίνει γνωστό εάν βασικό της αντικείμενο ήταν η Ελλάδα ή η κρίση στην Ευρωζώνη γενικότερα.
Σύμφωνα με τις διαρροές, η ειδική ομάδα θα μελετήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, καθώς και την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής.
Σε κάθε περίπτωση, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της ΕΚΤ στην έναρξη της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ενέκρινε την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την προσωρινή ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών: Εθνικής Τράπεζας, Eurobank EFG, Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς. Ήδη στέλνονται στις τράπεζες οι συμβάσεις προεγγραφής για την εκταμίευση 18 δισ. ευρώ, και πιστώθηκαν τα κεφάλαια στους λογαριασμούς των τραπεζών. Στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης η Εθνική Τράπεζα θα λάβει από το ΤΧΣ 6,9 δισ. ευρώ, η Eurobank 4,2 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 1,9 δισ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς 5 δισ. ευρώ.
Τι είναι
Κοραλίτο ήταν το ανεπίσημο όνομα για τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν για έναν χρόνο στην Αργεντινή, στα τέλη του 2001, από τον υπουργό Οικονομίας Ντομίνγκο Καβάλο, προκειμένου να σταματήσει το bank run. Με το Κοραλίτο, πάγωσαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και απαγορεύτηκε η ανάληψη δολαρίων και ευρώ.
Είχε προηγηθεί, από τα μέσα του 2001, και ενώ στους υψηλόβαθμους αξιωματούχους ήταν σαφές ότι το τραπεζικό σύστημα θα συντριβεί, μια προσπάθεια να πειστούν οι μεσαίοι καταθέτες, ώστε να επιστρέψουν τις καταθέσεις τους. Την ίδια στιγμή οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας έβγαζαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό.
Τα μέτρα του Κοραλίτο προκάλεσαν μεγάλη κοινωνική οργή και αναταραχή. Κλιμακώθηκε η ύφεση, με αποτέλεσμα 20 μέρες μετά την εφαρμογή του να παραιτηθεί ο πρόεδρος της χώρας Fernando de la Rua. Ο νέος πρόεδρος εφάρμοσε μια παραλλαγή του Κοραλίτο, αναγκάζοντας τους καταθέτες να ανταλλάξουν τα χρήματά τους σε δολάρια με μια σειρά ομολόγων σε πέσος, με προκαθορισμένο επιτόκιο. Από την κίνηση αυτή θεωρείται ότι ωφελήθηκαν μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν σχεδόν πτωχεύσει, αλλά οι ιδιοκτήτες τους είχαν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό, γεγονός που τους επέτρεψε να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις τους σε πολύ χαμηλότερη αξία λόγω της μεγάλης υποτίμησης του αργεντίνικου νομίσματος.
Το Κοραλίτο έληξε επίσημα στις 2 Δεκεμβρίου 2002, όταν ο υπουργός Οικονομίας Ρομπέρτο Lavagna ανακοίνωσε ότι απελευθερώνονται οι καταθέσεις περίπου 23,7 δισ. πέσος (όχι όμως και των 17,3 δισ. πέσος που ήταν κατατεθειμένα σε μακροπρόθεσμους δολαριακούς λογαριασμούς). Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με τους ελέγχους στην αγορά συναλλάγματος, με τους οποίους κανένα πρόσωπο ή επιχείρηση δεν είχε τη δυνατότητα να αγοράσει περισσότερα από 100.000 δολάρια, εφαρμόστηκε για να αποτραπούν οι πιθανές επιπτώσεις της αιφνίδιας διαθεσιμότητας πέσος.
[sc:Πηγή id=”http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=113383″ ]