Μπορεί ο Ευρωπαϊκός Νότος να… πανηγυρίζει για την καλή του εμφάνιση στο Euro2012, όμως, οι δανειολήπτες του βρίσκονται στο “κόκκινο”.
Τα στοιχεία διεθνών οίκων και τραπεζών είναι αποκαλυπτικά για τις επισφάλειες, καθώς το 2011 ξεπέρασαν τα 750 δισ. ευρώ, αποτελώντας μια «ωρολογιακή βόμβα» για το τραπεζικό σύστημα και τις οικονομίες της Ευρώπης. Οι χώρες που βρίσκονται στο “μάτι του κυκλώνα”, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, ακόμη και η Ιταλία, αλλά και βορειότερα η Ιρλανδία, είναι φυσικό να αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα μη αποπληρωμής χρεών από τους δανειολήπτες.
Τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα αυξήθηκαν στο 15,9% των συνολικών χορηγήσεων το 2011, αντιστοιχώντας σε 41,6 δισ. ευρώ, ενώ στο πρώτο τρίμηνο “έτρεξαν” με ρυθμό αύξησης 18,5%. Ο μέσος όρος μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνη πέρυσι ήταν οριακά πάνω από το 4%!
Στην Ελλάδα δεν εξυπηρετείται ένα στα πέντε δάνεια και σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών στο τέλος του 2012 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ίσως υπερβούν και τα 50 δισ. ευρώ ή το 20% των συνολικών χορηγήσεων. Σύμφωνα δε, τα stress σενάρια της Blackrock, οι αναμενόμενες απώλειες από επισφαλή δάνεια για τις τράπεζες τα επόμενα τρία χρόνια θα ανέλθουν στα 30 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το 2014, αναλόγως την ύφεση και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι επισφάλειες μπορεί να προσεγγίζουν το 27%-30% των συνολικών χορηγήσεων.
Η εικόνα είναι εξίσου δύσκολη στην Ισπανία, όπου τα επισφαλή δάνεια εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 1994. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών χρεών ενισχύθηκε στο 8,72% τον Απρίλιο από 8,37% τον προηγούμενο μήνα. Και μπορεί αυτό το ποσοστό να μοιάζει μικρό σε σχέση με το αντίστοιχο στην Ελλάδα, ωστόσο σε απόλυτους αριθμούς, μέσα σε έναν μήνα τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν κατά 4,7 δισ. ευρώ και ανέρχονται συνολικά σε 157,7 δισ. ευρώ.
Αλλά και η πανίσχυρη Γερμανία είδε τις επισφάλειες του τραπεζικού της συστήματος να υπερβαίνουν τα 200 δισ. ευρώ, ωστόσο αντιστοιχούν μόλις στο 2,8% των συνολικών χορηγήσεων.
Σε όλη την Ευρώπη είναι εκατομμύρια τα νοικοκυριά που δανείστηκαν την περίοδο 2002-2008, επωφελούμενα από τα χαμηλά επιτόκια του ευρώ, κυρίως για αγορά κατοικίας, πρώτης ή εξοχικής. Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, έχει καταστήσει αυτούς του δανειολήπτες «κακούς πελάτες» των τραπεζών.
Είναι ενδεικτικό ότι τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα ανέρχονται σήμερα σε 78 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το 20% αυτών θα βγει σε καθυστέρηση, δηλαδή δάνεια ύψους 15,6 δισ. ευρώ.
[sc:Πηγή id=”http://www.exipno.gr/index.php/news/diethni/35926-2012-07-03-06-37-18″ ]