Διαβάζοντας αναλυτικά τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι συστημικές τράπεζες, με αφορμή τις αυξήσεις κεφαλαίου τους, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης τους, προκύπτει ένα εύρημα το οποίο, στο τέλος της ημέρας, μόνο προβληματισμό και ανησυχία μπορεί να προκαλέσει. Συγκεκριμένα προκύπτει ότι το ύψος των «κόκκινων δανείων» έχει ξεπεράσει πλέον τα 100 δισ.ευρώ, επί συνολικού υπολοίπου 206 δισ.
Σύμφωνα με αυτή τη προσέγγιση, τα NPLs έχουν φτάσει πλέον στο 55% επί του συνόλου, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να έχει χτυπήσει «κόκκινος συναγερμός», σε όλο το σύστημα για την επόμενη μέρα των δανειακών χαρτοφυλακίων εν γένει.
Υπάρχουν, ωστόσο, δύο λόγοι που επιτρέπουν στους Έλληνες τραπεζίτες να παραμένουν αισιόδοξοι – στο βαθμό που τους επιτρέπεται, βεβαίως. Συνομιλώντας κανείς μαζί τους, αντιλαμβάνεται ότι «επενδύουν» στην:
α) ύπαρξη πολλών συστηματικών κακοπληρωτών, αυτών, δηλαδή, που παλιότερα αποκαλούσαν «μπαταχτσίδες». Πρόκειται για μια ομάδα δανειοληπτών η οποία ενώ έχει τα οικονομικά μέσα, επιμένει να μην τακτοποιεί τις υποχρεώσεις της, περιμένοντας όχι απλά μια καλύτερη ρύθμιση, αλλά ακόμα και ένα «κούρεμα» ή και την διαγραφή του δανείου. Εκτιμάται ότι από τράπεζα σε τράπεζα, το ποσοστό αυτών των δανειοληπτών κυμαίνεται στο 20%, κατά μέσο όρο, το οποίο κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο είναι
β) προοπτική κάποια στιγμή, όταν η οικονομία πάρει μπρος, πολλά από τα «κόκκινα δάνεια» να τα καταφέρουν και να «πρασινίσουν» και πάλι. Σύμφωνα με μια αισιόδοξη μάλλον εκτίμηση, αυτή τη στροφή, σε ένα εύλογο βάθος χρόνου, μπορεί να την κάνει ακόμα και το 50% των NPLs.