Μετά την ακύρωση των περικοπών στους μισθούς των ενστόλων από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο εξετάζει την προσεχή Τετάρτη την αντισυνταγματικότητα των μνημονιακών υποχρεώσεων, και προσανατολίζεται σε ακυρωτικές αποφάσεις αναφορικά με τις περικοπές όλων των συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων.
Με τον νόμο 4093/12 – το μεσοπρόθεσμο ή τρίτο μνημόνιο – ψηφίστηκαν οι περικοπές στις συντάξεις των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή σε ένστολους, δικαστικούς, καθηγητές ΑΕΙ, ιατρούς διευθυντές του ΕΣΥ και άλλους. Το Ελεγκτικό Συνέδριο εξετάζει όχι μόνο την ανατροπή του νόμου αλλά και την επιστροφή των «αχρεωστήτως παρακρατηθέντων ποσών», όπως και την αύξηση της σύνταξης στο ύψος που είχαν την 1η Αυγούστου του 2012 – πριν την ψήφιση του νόμου.
Σημειώνεται ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο και στο παρελθόν είχε γνωμοδοτήσει ότι οι περικοπές μπορεί να είναι ασύμβατες με θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματοςαλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
«Η διάταξη της παρ. 12 του νομοσχεδίου, με την οποία ορίζεται ως χρόνος αναπροσαρμογής (μείωσης) της σύνταξης των διεπόμενων από τα ειδικά μισθολόγια συνταξιούχων, αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ. Και τούτο, γιατί θίγουν το νομίμως αναγνωρισμένο περιουσιακής φύσεως δικαίωμα των εν λόγω συνταξιούχων του Δημοσίου για μη μείωση των συντάξεών τους για το χρονικό σημείο πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και έως την 1.8.2012, χωρίς περαιτέρω να προκύπτει ότι η εν λόγω αναδρομική μείωση υπαγορεύθηκε από λόγους γενικότερου δημόσιου ή κοινωνικού συμφέροντος, κατόπιν βεβαίως τηρήσεως των αρχών της ισότητας και της ισότητας στην κατανομή των δημόσιων βαρών και της αναλογικότητας, ενόψει και του γεγονότος ότι όμοια ρύθμιση δεν θεσπίστηκε και για τους λοιπούς εν γένει συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι σημειωτέον υπέστησαν μόνον τις μέχρι τούδε ποσοστιαίες μειώσεις επί των συντάξεών τους», είχαν αναφέρει τότε στην γνωμοδότησή τους οι δικαστές.
Την ίδια στιγμή, το σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ότι οι περικοπές μαζί με την υπερφορολόγηση έχουν οδηγήσει σε ισοπέδωση των συντάξεων, που πλέον μοιάζουν με επιδόματα, ενώ ταυτόχρονα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της φοροδιαφυγής.
«Είναι πολύ θετική εξέλιξη. Φαίνεται πως το Ελεγκτικό Συνέδριο, που είχε δείξει την στάση του ήδη από το 2012, ευθυγραμμίζεται με άλλα δικαστήρια, όπως το πορτογαλικό, ή με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», δηλώνει στοtvxs.gr ο συνταγματολόγος, Κώστας Χρυσόγονος, που σχολιάζει πως το γεγονός ήταν αναμενόμενο δεδομένης και της γνωμοδότησης που είχε εκδώσει το ΕΣ. Μάλιστα, δεν θεωρεί ότι η κρίση πρόκειται να βρει αντιστάσεις στην εφαρμογή της.
Η απόφαση κατά τον ίδιο, εφόσον ληφθεί και εφαρμοστεί θα είναι ενδεικτική «ενός κλίματος στην νομολογία που αλλάζει», κάτι που σημαίνει ότι μπορεί σταδιακά να δούμε και άλλες μνημονιακές αποφάσεις να αποδομούνται δικαστικά, «τουλάχιστον όσον αφορά το Ελεγκτικό Συνέδριο».
Με τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς, πάντως, εκτιμάται πως από την απόφαση θα προκληθεί μία «μαύρη τρύπα» περίπου 1,1 δις ευρώ, και η κυβέρνηση φαίνεται πως βρίσκεται προ αδιεξόδου, καθώς θα πρέπει να αναζητήσει ισοδύναμα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο Μαξίμου επεξεργάζονται σχετικά σχέδια.