Ο Σεπτέμβριος είναι κρίσιμος μήνας για τις Ελληνικές Τράπεζες που πρέπει να ανταποκριθούν: α. στις απαιτήσεις των επερχόμενων stress tests, β. να είναι έτοιμες για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρήσεων, γ. για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και δ. να μειώσουν στον ELA.
Μέχρι τις 21 Ιουλίου θα είναι ανοιχτή η πύλη για την κατάθεση προτάσεων από πλευράς των ευρωπαϊκών τραπεζών προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε ότι αφορά τη μεθοδολογία των stress tests του 2018. Το διάστημα που θα ακολουθήσει θα χρησιμεύσει για μία διαβούλευση επόπτη και εποπτευομένων ως προς τον τρόπο διεξαγωγής των stress tests ενώ στη συνέχεια ξεκινούν οι πρώτες διαδικασίες για την άσκηση.
Ας σημειωθεί πως κάποιες από τις ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες επεξεργασίας των στοιχείων που απαιτούνται για το τεστ με δεδομένο πως σε ότι αφορά τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, ένα σημαντικό κομμάτι των αποτελεσμάτων της άσκησης θα εξαρτηθεί από τα κόκκινα δάνεια. Μάλιστα, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως το αποτέλεσμα που θα επιτευχθεί θα είναι εκείνο που όλες οι τράπεζες επιθυμούν εάν και εφόσον οι μεταβλητές NPL’s και NPE’s δεν λειτουργήσουν όπως πρέπει.
Επομένως η προαναφερόμενη προετοιμασία κρίνεται τουλάχιστον απαραίτητη.
Εν τω μεταξύ οι τράπεζες και συγκεκριμένα οι μονάδες RBU’s (Recovery Business Units) των πιστωτικών ιδρυμάτων προετοιμάζονται τόσο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό όσο και για τους πλειστηριασμούς.
Η μηχανογραφική εφαρμογή για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στήνεται με τη βοήθεια της Price Waterhouse Coopers- που λειτουργεί συμβουλευτικά για όλες τις τράπεζες- και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την αποπληρωμή 120 δόσεων σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις των χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο.
Κανένας πάντως από τους εμπλεκόμενους φορείς δεν εκφράζει την απόλυτη βεβαιότητά του πως η πλατφόρμα θα λειτουργεί όπως και να’ χει μέσα στον Αύγουστο, στοιχείο το οποίο αφήνει και ένα μικρό ενδεχόμενο η λειτουργία της πλατφόρμας αυτής, χρονικά να συντελεστεί μαζί με εκείνη των πλειστηριασμών το Σεπτέμβριο.
Και αυτή η δεύτερη πλατφόρμα προετοιμάζεται με όσο το δυνατόν γοργότερους ρυθμούς καθώς αποτελεί το δεύτερο κομμάτι του σχεδιασμού των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια.
Ένα επίσης μέτωπο που οι τράπεζες πρέπει να ρυθμίσουν ως διαδικασία είναι οπωσδήποτε εκείνο του περιορισμού ή δυνατόν του μηδενισμού του ELA μέχρι το τέλος του έτους.
Σε σύγκριση με τις δημοσιευμένες διαδικασίες ELA που ίσχυαν από το 2013 η νέα αναθεώρηση επιφέρει αλλαγές στα κριτήρια φερεγγυότητας που πρέπει να πληρούν τα πιστωτικά ιδρύματα που ζητούν ELA, στις περιπτώσεις όπου ο ELA παρέχεται με περιορισμούς ή απαγορεύεται. Eπίσης οι αλλαγές αφορούν στη διάρκεια του ELA, η οποία από έξι μήνες επεκτείνεται στους 12 και στον τρόπο επικοινωνίας της ΕΚΤ με τις εθνικές τράπεζες για τη χορήγηση του ELA. Αν πάντως ενεργοποιηθεί παράταση του ELA από 6 σε 12 μήνες ότε οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε σημαντικές μειώσεις μήνα μήνα.
Πηγή: reporter.gr