Τον κώδωνα του κινδύνου να προκληθεί κοινωνική αναταραχή, αν επιμείνει η τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, κρούει η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, με συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Το θέμα των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία δεν είναι ούτε τεχνοκρατικό, ούτε οικονομικό. Είναι θέμα καθαρά πολιτικό και εθνικό. Υπό τις συνθήκες που ζει η χώρα μετά από πολυετή ύφεση, ένα τέτοιο ζήτημα θα κινούσε μεγάλη κοινωνική αναταραχή. Επομένως, η ανάγκη να αποφευχθεί η κοινωνική αναταραχή υπερβαίνει το τεχνοκρατικό κομμάτι της συζήτησης» σημειώνει η κ. Βούλτεψη και προσθέτει: «Δεν μπορούμε, όμως, να δημιουργήσουμε μια γενική αναταραχή στη χώρα, επειδή υπάρχουν κάποιοι πονηροί. Αλλά αυτούς μπορούν να τους βρουν χωρίς μεγάλη φασαρία και να τους βάλουν να πληρώσουν. Έχουν αυτά τα συστήματα».
Η κ. Βούλτεψη εκτιμά ότι «έγινε λάθος στο αρχικό στάδιο της διαπραγμάτευσης σε ό,τι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών από όποιους την έκαναν. Γιατί δεν ξέκοψαν από την αρχή στην τρόικα ότι αυτό έχει να κάνει με την εθνική μας ασφάλεια, την ηρεμία και την αποτροπή ενός νέου εθνικού διχασμού».
Ερωτηθείσα για την πρόταση των δανειστών να παραταθεί μόλις κατά έξι μήνες η απαγόρευση των πλειστηριασμών, η κ. Βούλτεψη σημειώνει: «Η τρόικα απλώς ζητάει αναβολή χάους. Το θέμα των πλειστηριασμών δεν είναι προαπαιτούμενο, άρα λοιπόν δεν είναι ζήτημα που έπρεπε η τρόικα να το θέτει στο πλαίσιο της παρούσας διαπραγμάτευσης για την εφαρμογή του προγράμματος.
Αναφερόμενη στην υπερφορολόγηση των ακινήτων, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ τονίζει: «Το πρόβλημα της κατοικίας, του ακινήτου, είναι η υπερφορολόγησή του. Είναι αυτό ακριβώς. Η αγορά έχει καταρρεύσει λόγω της υπερφορολόγησής του ακινήτου». Σχολιάζοντας μάλιστα τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για τους «Landlords της Εκάλης», η κ. Βούλτεψη σημειώνει ότι πρέπει πρώτα να βρεθούν και να φορολογηθούν», όσοι έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό και έχουν αγοράσει ακίνητα έξω ή τα έχουν σε φορολογικούς παραδείσους χωρίς να έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα. Άρα, λοιπόν, για να πας να φορολογήσεις αυτούς που παραμένουν στη χώρα τους πρέπει προηγουμένως να έχεις φέρει τα λεφτά απέξω».
Ολόκληρη η συνέντευξη της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου ΝΔ, Σοφίας Βούλτεψη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ώς εξής:
Ερ: Κυρία Βούλτεψη, αγεφύρωτο φαίνεται το χάσμα μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας στο θέμα των πλειστηριασμών. Γίναμε μάλιστα μάρτυρες ιταμών δηλώσεων από εκπροσώπους της τρόικας. Πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το θέμα;
Απ: Το θέμα των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία δεν είναι ούτε τεχνοκρατικό, ούτε οικονομικό. Είναι καθαρά θέμα πολιτικό και εθνικό. Υπό τις συνθήκες που ζει η χώρα μετά από πολυετή ύφεση ένα τέτοιο ζήτημα θα κινούσε μεγάλη κοινωνική αναταραχή. Επομένως, αυτό που λέμε είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε σε κάτι τέτοιο. Μας υπερβαίνει. Η ανάγκη να αποφευχθεί η κοινωνική αναταραχή υπερβαίνει το τεχνοκρατικό κομμάτι της συζήτησης.
Ερ: Η τρόικα λέει ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να παραταθεί κατά μόλις έξι μήνες η απαγόρευση των πλειστηριασμών. Δηλαδή, μέχρι τις ευρωεκλογές. Και μετά τι;
Απ: Η τρόικα απλώς ζητάει αναβολή χάους. Για να βάλουμε τα πράγματα στη σειρά, το θέμα των πλειστηριασμών δεν είναι προαπαιτούμενο, άρα λοιπόν δεν είναι ζήτημα που έπρεπε η τρόικα να το θέτει στο πλαίσιο της παρούσας διαπραγμάτευσης για την εφαρμογή του προγράμματος.
Η τρόικα φέρεται να λέει ότι «σωστά πρέπει να προστατευθούν οι αδύναμοι, αλλά αυτό δεν είναι δουλειά των τραπεζών, αλλά του κράτους». Η απάντηση είναι, όμως, ότι οι τράπεζες έχουν διασωθεί με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και αυτών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Διότι αν δεν είχαν υπερφορολογηθεί και δεν είχαν χάσει τις εργασίες τους, θα μπορούσαν να πληρώνουν το δάνειό τους.
Το δεύτερο είναι ότι οι τράπεζες τελούν υπό δημόσιο έλεγχο αυτή τη στιγμή. Τρίτον, όταν έγινε το πρώτο πακέτο στήριξης των τραπεζών επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή το 2008, τότε όλοι θυμούνται ότι οι περισσότερες τράπεζες ήταν απρόθυμες να πάρουν αυτό το «πακέτο στήριξης». Διερωτώμεθα, λοιπόν, τότε όλοι για ποιον λόγο οι τράπεζες δεν παίρνουν χρήματα που τους τα χαρίζουν για την ανακεφαλαιοποίησή τους; Διότι δεν τα έπαιρναν αρχικά -έστω και αν στη συνέχεια τα πήραν- γιατί υπήρχε ο όρος για μη πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας. Άρα, λοιπόν, τα χρήματα που πήραν οι τράπεζες για τη διάσωσή τους περιλαμβάνουν και αυτόν τον όρο και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.
Ερ: Πιστεύετε ότι πρέπει να πάρει παράταση το θέμα των πλειστηριασμών ή να σταματήσει κάθε συζήτηση;
Απ: Κάθε χρόνο είτε με τροπολογία είτε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου δινόταν παράταση ενός έτους, δεν παραιτείτο δηλαδή κανείς από το δικαίωμά του έως ότου φτάσουμε σε μία κατάσταση που να μπορούν οι δανειολήπτες να αρχίσουν να αποπληρώνουν αυτά τα δάνεια. Μιλάμε για αυτούς που δεν είναι σε θέση να τα αποπληρώσουν. Δεν μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε μια γενική αναταραχή στη χώρα επειδή υπάρχουν κάποιοι πονηροί. Αλλά αυτούς μπορούν να τους βρουν χωρίς μεγάλη φασαρία και να τους βάλουν να πληρώσουν. Εχουν τα συστήματα αυτά.
Ερ: Πριν το μνημόνιο τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» ήταν λίγο πάνω από το 5% του συνόλου. Σήμερα είναι περίπου στο 30%…
Απ: Είναι λογικό αυτό.
Ερ: Ο κόσμος έχει υπερφορολογηθεί και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει…
Απ: Μα, το πρόβλημα της κατοικίας, του ακινήτου, είναι η υπερφορολόγησή του. Είναι αυτό ακριβώς. Η αγορά έχει καταρρεύσει λόγω της υπερφορολόγησής του ακινήτου.
Ερ: Ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας, έχει όμως αντίθετη άποψη, που λέει ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση…
Απ: Ο υπουργός Οικονομικών παίρνει τον μέσο όρο και λέει ότι η Ελλάδα δεν έχει τόσο υψηλή φορολόγηση όσο άλλες χώρες. Όμως, όταν στον μέσο όρο δεν μπαίνουν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν και πληρώνουν πάντα οι ίδιοι, τότε βεβαίως ο μέσος όρος φαίνεται χαμηλός μεν, αλλά στην πραγματικότητα υπερφορολογείται ένα κομμάτι του πληθυσμού. Δεν υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη. Όσον αφορά τις δηλώσεις περί Landlords της Εκάλης, θέλω να πω ότι αυτό το κάνεις, αφού έχεις βρει προηγουμένως και έχεις φορολογήσει αυτούς που έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό και έχουν αγοράσει ακίνητα έξω ή τα έχουν σε φορολογικούς παραδείσους χωρίς να έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα. Άρα, λοιπόν, για να πας να φορολογήσεις αυτούς που παραμένουν στη χώρα τους, πρέπει προηγουμένως να έχεις φέρει τα λεφτά απ έξω. Πιστεύω ότι έγινε λάθος στο αρχικό στάδιο της διαπραγμάτευσης σε ό,τι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών από όποιους την έκαναν. Γιατί δεν ξέκοψαν τότε από την αρχή στην τρόικα ότι αυτό έχει να κάνει με την εθνική μας ασφάλεια, την ηρεμία και την αποτροπή ενός νέου εθνικού διχασμού.
Ερ: Και να μην υπάρξει κοινωνική έκρηξη…
Απ: Ακριβώς. Προσχώρησαν τότε στην τεχνοκρατική άποψη που έχει η τρόικα με αποτέλεσμα η τρόικα να λέει «ξαφνικά, τι πάθατε;». Θέλω να πω, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς -κατά παρέκκλιση όσων συνηθίζεται- θα παραστεί την Τετάρτη στο κολέγιο των Ευρωπαίων Επιτρόπων, δηλαδή, στο λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αυτή τη στιγμή σχεδιάζει την ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και μάλιστα η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας. Η ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή έχει ζητήσει από τις τράπεζες της Ευρώπης να βροθν ενιαίο τρόπο καθορισμού των μη εξυπηρετουμένων δανείων τους.
Ερ: Τα δάνεια αυτά ανέρχονται μάλιστα σε 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ, αν δεν κάνω λάθος…
Απ: Ακριβώς. Δεν μπορεί η Ελλάδα να πάει από μόνη της σε μια κοινωνική αναταραχή, όταν το σύστημα αυτό δεν έχει καθοριστεί για το σύνολο της Ευρώπης.΄Εμείς ανήκουμε στην ΕΕ. Αν η ΕΕ δεν μπορούσε να λύσει τα θέματά της και χρειάστηκε να φέρει το ΔΝΤ, δεν φταίμε εμείς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ