Συνεχίζουν να “κουρεύουν” δάνεια τα δικαστήρια

Στη Θεσσαλονίκη, χρέος καταναλώτριας 202.000 ευρώ περιορίστηκε με δικαστική απόφαση στις 36.000 ευρώ.
Σε άλλη περίπτωση, ζευγάρι με δύο παιδιά που χρωστούσε στις τράπεζες 147.000 καλείται πλέον να αποπληρώσει 85.000 ευρώ

Σωρεία νέων αποφάσεων από τα ειρηνοδικεία Θεσσαλονίκης και.. Βόλου αποδεσμεύουν καταναλωτές από τον “βρόχο” των τόκων τραπεζικών δανείων. Από τον περασμένο Μάιο εκδόθηκαν πάνω από 30 αποφάσεις, θετικές για τους πολίτες, σε όλη τη χώρα, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και απορριπτικές.

Η αρχή έγινε από έναν συνταξιούχο, ο οποίος προσέφυγε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για τη διαγραφή χρέους 200.000 ευρώ, αίτημα που έγινε δεκτό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, ήδη έχουν προσφύγει στα δικαστήρια περισσότεροι από 7.000 πολίτες.

Με πρόσφατες αποφάσεις του το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε καταναλώτρια, η οποία χρωστούσε συνολικά 202.107 ευρώ σε οκτώ τράπεζες και πλέον θα καταβάλει συνολικά μόνο 36.000 ευρώ, αλλά και ζευγάρι με δύο παιδιά που όφειλε 147.842 ευρώ σε πέντε τράπεζες και καλείται να καταβάλει πλέον 83.501 ευρώ.

Στην πρώτη περίπτωση η 63χρονη προσέφυγε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή για να υπαχθεί στον νόμο για τη ρύθμιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Η γυναίκα είχε μηνιαίο εισόδημα 1.850 ευρώ και όφειλε σε οκτώ τράπεζες 202.107 ευρώ, από χρέη σε πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια. Το μόνο της περιουσιακό στοιχείο ήταν ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών και επιπλέον αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Το ΚΕΠΚΑ συνέταξε σχέδιο αποπληρωμής, το οποίο απέστειλε στις τράπεζες, αλλά δεν έγινε αποδεκτό και η καταναλώτρια προσέφυγε στο ειρηνοδικείο ενώπιον του οποίου εμφανίστηκε χωρίς δικηγόρο (εκδικάστηκε στις 8 Ιουνίου).

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, από τις 202.107 ευρώ η καταναλώτρια θα πληρώσει 36.000 ευρώ και τα υπόλοιπα χρέη της θα διαγραφούν.

Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε ένα ζευγάρι με δύο παιδιά, από τα οποία το ένα έχει μαθησιακές δυσκολίες. Οι σύζυγοι είχαν μηνιαίο εισόδημα 2.700 ευρώ, και όφειλαν 147.842 ευρώ σε πέντε τράπεζες και το χρέος τους προερχόταν από στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Το ζευγάρι προσέφυγε στο ΚΕΠΚΑ, αλλά και σε αυτή την περίπτωση οι τράπεζες δεν δέχτηκαν το σχέδιο αποπληρωμής. Ετσι έμενε ως λύση η δικαστική οδός και η η υπόθεση εκδικάστηκε επίσης στις 8 Ιουνίου.

Το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές θα καταβάλουν συνολικά 83.501 ευρώ, τα υπόλοιπα χρέη θα διαγραφούν και η πρώτη κατοικία της οικογένειας δεν θα κατασχεθεί.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ
Δικαίωση δύο δανειοληπτών και από τον Βόλο

Δύο αιτήσεις που κατατέθηκαν στις 14 Φεβρουαρίου και στις 23 Μαρτίου στο Ειρηνοδικείο του Βόλου είχαν επίσης θετική κατάληξη για τους δανειολήπτες. Στην πρώτη περίπτωση η αίτηση αφορούσε μια εργαζόμενη με τετράμηνη σύμβαση σε γηροκομείο του Βόλου, η οποία είχε χρέος 227.732 ευρώ, ενώ ως περιουσιακό της στοιχείο ήταν η ψιλή κυριότητα σε διαμέρισμα στην πόλη. Με την απόφαση που εκδόθηκε πριν από μερικές μέρες περικόπτεται το 80% του ποσού που όφειλε στις τράπεζες και η δανειολήπτρια υποχρεούται να πληρώσει συνολικά 43.754 ευρώ σε 240 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά μια άνεργη μητέρα, αρχηγό μονογονεϊκής οικογένειας, η οποία χρωστούσε σε τράπεζα 35.000 ευρώ. Η ίδια υποστήριξε στο δικαστήριο πως το 2000 πήρε ένα δάνειο για να ανοίξει μια επιχείρηση, αλλά οι δουλειές δεν πήγαν καλά και αναγκάστηκε να κλείσει το κατάστημα λίγα χρόνια αργότερα. Από τότε εργάζεται περιστασιακά και αδυνατεί να πληρώσει το δάνειο, ενώ από το δικαστήριο ζήτησε την απαλλαγή της από το 50% του δανείου, και επιπλέον να πληρώσει το υπόλοιπο ποσό σε 4 χρόνια με τη μηνιαία δόση να μην ξεπερνά τα 300 ευρώ.

Υποστήριξε επίσης ότι επιχείρησε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την τράπεζα για τη ρύθμιση του χρέους, αλλά το πιστωτικό ίδρυμα ήταν αρνητικό και το δικαστήριο δικαίωσε το αίτημά της.

Πρόχειροι υπολογισμοί από τις τράπεζες ανεβάζουν στις 60.000 τον αριθμό των αιτημάτων που έχουν κατατεθεί για εξωδικαστικό συμβιβασμό, από αυτά ωστόσο ελάχιστα γίνονται δεκτά και εκτιμάται ότι τα περισσότερα θα πάρουν τον δρόμο για τη δικαιοσύνη.

Επιπλέον μέχρι στιγμής καμία τράπεζα δεν έχει προσφύγει κατά απόφασης Ειρηνοδικείου, ουδείς όμως γνωρίζει τι θα συμβεί στο μέλλον όταν οι αποφάσεις θα πολλαπλασιαστούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *