Συνεχίζεται η επιδείνωση στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια

Νέα επιδείνωση καταγράφηκε στους δείκτες μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων στο γ΄ τρίμηνο του 2017, ως αποτέλεσμα της μείωσης των εισοδημάτων, της υψηλής φορολογίας που στεγνώνει τα νοικοκυριά και του καθεστώτος… ασυλίας για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που εκμεταλλεύονται την καθυστέρηση στην έναρξη των πλειστηριασμών. 

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurobank την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διευθύνσεις διαχείρισης επισφαλειών των συστημικών ομίλων στην ανάκτηση των ανοιγμάτων τους στη στεγαστική πίστη. Πρόκειται σε αυτή τη φάση για τη μοναδική κατηγορία δανείων με θετικό σχηματισμό νέων προβληματικών δανείων, η οποία πιέζει τα αποτελέσματά τους και δημιουργεί ανησυχία για πιθανό εκτροχιασμό των επιχειρησιακών σχεδίων μείωσης των προβληματικών χορηγήσεων. 

Οι εστίες αυτής της επιδείνωσης είναι οι εξής: 

  • Συνεχίζεται η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, που συμπληρώνουν τρεις μήνες συνεχούς καθυστέρησης.
  • Ξανακοκκινίζουν δάνεια που έχουν ρυθμιστεί, καθώς δεν είναι λίγοι οι δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις μειωμένες δόσεις τους.
  • Δανειολήπτες που διαθέτουν κινητή και ακίνητη περιουσία για να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, δεν το κάνουν όσο δεν ξεκινούν οι πλειστηριασμοί.

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου της Eurobank έδωσε μια πρώτη εικόνα για το πώς κινήθηκαν οι επισφάλειες σε αυτήν την κατηγορία δανείων σε όλο το τραπεζικό σύστημα. 

Συγκεκριμένα: 

  • Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της τράπεζας στη στεγαστική πίστη αυξήθηκαν στο προηγούμενο τρίμηνο κατά 38 εκατ. ευρώ μετά τη μείωσή τους κατά 22 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο του 2017.
  • Την ίδια περίοδο 31 εκατ. ευρώ νέων στεγαστικών δανείων προστέθηκαν στο στοκ των ανοιγμάτων με καθυστέρηση άνω των τριών μηνών, καθώς η τράπεζα δεν κατάφερε να τα ρυθμίσει.
  • Σε επίπεδο εννιαμήνου τα νέα κόκκινα στεγαστικά αυξήθηκαν κατά 250 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Πλέον, οι τράπεζες ευελπιστούν στην έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στα τέλη αυτού του μήνα, ώστε να ασκηθεί πίεση σε όσους μπορούν, αλλά δεν εξυπηρετούν το χρέος τους, να σταματήσουν να αδιαφορούν και να προσέλθουν στο… γκισέ προς αναζήτηση μιας κοινώς αποδεικτής λύσης. 

Σε διαφορετική περίπτωση θα δουν την περιουσία τους να βγαίνει στο… σφυρί. Παράλληλα, ελπίζουν σε επιτάχυνση της ανάκαμψης της οικονομίας, ώστε μέσω της αύξησης των εισοδημάτων να βελτιωθεί η πορεία των εισπράξεων. 

Πρόκειται για παράμετρο η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων των stress tests που θα ξεκινήσουν το Φεβρουάριο του 2018 για τις ελληνικές τράπεζες. 

Άγης Μάρκου 

in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *