Αν η οφειλή για τα στεγαστικά, καταναλωτικά και επισκευαστικά δάνεια υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ κατά τη χρονική περίοδο υποβολής της αίτησης, πολύ απλά η αίτηση δεν έχει καμία τύχη
Ούτε ένας στους δέκα από τους 150.000 εν δυνάμει δικαιούχους προστασίας πρώτης κατοικίας δεν θα καταφέρει τελικά να βάλει φρένο στους πλειστηριασμούς, εκτιμούν δικηγόροι οι οποίοι ειδικεύονται στα κόκκινα δάνεια. Μετρούν τις τελευταίες ημέρες απογοητευμένους πελάτες όταν έρχονται αντιμέτωποι με τους κόφτες και τα αυστηρά κριτήρια που καθιέρωσε ο νέος νόμος και προειδοποιούν με κύμα πλειστηριασμών και εξώσεων από τον Σεπτέμβριο.
Στους κόλπους της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους οι εκτιμήσεις είναι διαφορετικές. Ο επικεφαλής της Γραμματείας Φώτης Κουρμούσης δηλώνει στα «ΝΕΑ» πως τα στοιχεία από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της ειδικής πλατφόρμας ρύθμισης στεγαστικών δανείων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
«Εκτιμώ», λέει ο Φώτης Κουρμούσης, «ότι θα αξιοποιήσουν την πλατφόρμα περίπου 150.000 οφειλέτες προκειμένου να διασώσουν την πρώτη κατοικία τους και να διεκδικήσουν μια ευνοϊκή ρύθμιση με χαμηλή μηνιαία δόση και επιδότηση από το κράτος».
Ο δικηγόρος Γιώργος Νικολακόπουλος, με μεγάλη εμπειρία σε οικονομικές υποθέσεις και κόκκινα δάνεια, δεν είναι καθόλου αισιόδοξος για τα αριθμητικά, πρακτικά αποτελέσματα του νέου εγχειρήματος.
«Δυστυχώς, η πλατφόρμα που ξεκίνησε πρόσφατα δεν νομίζω ότι θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες που είχαν τόσο η κυβέρνηση όταν θεσμοθετούσε αυτή τη διαδικασία όσο και οι δανειολήπτες για να βγουν από το αδιέξοδο των κόκκινων δανείων» δηλώνει στα «ΝΕΑ» και προσθέτει: «Η εκτίμησή μου είναι ότι οι ωφελημένοι μετά δυσκολίας θα υπερβαίνουν τις 10.000 διότι οι προϋποθέσεις είναι αρκετά αυστηρές, ενώ υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας των προτάσεων των τραπεζών και της ανταπόκρισης που θα έχουν στον νέο αυτόν θεσμό».
Αυξημένο ενδιαφέρον
Προχθές, σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή στελεχών τόσο από την πλευρά των τραπεζών όσο και από την πλευρά της Ειδικής Γραμματείας, το ενδιαφέρον των δανειοληπτών αξιολογήθηκε σύμφωνα με τραπεζικές πηγές ιδιαίτερα αυξημένο. Το θέμα παραμένει πόσοι από αυτούς στο τέλος της ημέρας θα εξασφαλίσουν την πολυπόθητη προστασία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έως χθες το απόγευμα στους ηλεκτρονικούς διαδρόμους της πλατφόρμας είχαν περιηγηθεί περισσότεροι από 15.000 χρήστες εκ των οποίων περισσότεροι από 6.000 έχουν αρχίσει να «χτίζουν» την αίτησή τους. Για να υποβληθεί η αίτηση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι τράπεζες να δώσουν τα πλήρη στοιχεία για το ύψος των οφειλών προκειμένου στη συνέχεια να διαπιστώσει το ηλεκτρονικό σύστημα εάν πληρούνται τα κριτήρια. Μέχρι χθες 610 δανειολήπτες είχαν φτάσει στο σημείο να ζητήσουν στοιχεία από τις τράπεζες και θα πρέπει να γνωρίζουν πως σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις οι τράπεζες έχουν υποχρέωση να απαντήσουν έπειτα από επτά ημέρες.
Επομένως, εάν ένας δανειολήπτης έφτασε στις αρχές της εβδομάδας στο σημείο να ζητήσει από την τράπεζα τα στοιχεία της οφειλής του, εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσει να υποβάλει αίτηση. Αν περάσει αυτόν τον σκόπελο διαδικαστικά, τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Η πλατφόρμα ζητά μόνο ένα χαρτί από τον οφειλέτη: το πιστοποιητικό βαρών το οποίο εκδίδεται από το υποθηκοφυλακείο. Ολα τα υπόλοιπα στοιχεία περιλαμβάνονται στο σύστημα, η διαδικασία είναι απλουστευμένη για τους δανειολήπτες και απαιτεί λιγότερο από δέκα λεπτά. Μετά έρχεται η ώρα της αλήθειας.
Το όριο οφειλής
Τα αυστηρότερα κριτήρια αφορούν το όριο της οφειλής αλλά και τις περιπτώσεις εκείνες όπου έχουν ληφθεί δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου. Αν η οφειλή για τα στεγαστικά, καταναλωτικά και επισκευαστικά δάνεια υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ κατά τη χρονική περίοδο υποβολής της αίτησης, πολύ απλά η αίτηση δεν έχει καμία τύχη. Αν υπάρχει η δυνατότητα έστω και την τελευταία στιγμή να συμπιεστεί η οφειλή κάτω από τα 130.000 ευρώ, τα πράγματα αλλάζουν.
Δικηγορικά γραφεία σημειώνουν πως πολλοί πελάτες τους είχαν χαμηλότερα υπόλοιπα δανείων όταν σταμάτησαν να τα εξυπηρετούν αλλά μέσω της συσσώρευσης τόκων για μεγάλο χρονικό διάστημα υπερβαίνουν πλέον σημαντικά το κατώφλι που ανοίγει τις πύλες της ρύθμισης. Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφονται και για δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, οι οφειλές των οποίων λόγω ισοτιμίας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και βρέθηκαν σε πολλές περιπτώσεις να χρωστούν υπερπολλαπλάσια του αρχικού κεφαλαίου, παρά το γεγονός ότι για χρόνια εξυπηρετούσαν κανονικά τα δάνειά τους.
Οι ισχύουσες διατάξεις ορίζουν ότι αναφορικά με τα δάνεια που έχουν συνομολογηθεί σε άλλο νόμισμα, πλην του ευρώ, για τον καθορισμό του μέγιστου ορίου των 130.000 ευρώ ή των 100.000 ευρώ (για τα επιχειρηματικά) λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία αλλοδαπού νομίσματος και ευρώ κατά τον χρόνο υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης για συναινετική ρύθμιση των οφειλών.
Απευθείας, άλλωστε, στη βάση των ισχυουσών διατάξεων εξαιρούνται οφειλές φυσικών προσώπων για τις οποίες υφίσταται εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, οφειλές οι οποίες κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης έχουν ήδη ρυθμιστεί, αλλά και οφειλές που δεν ήταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών στις 31 Δεκεμβρίου 2018.