Συναγερμός έχει σημάνει στη Ρώμη μετά τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών. Και αυτό διότι οι αναλυτές προβλέπουν πως η Ιταλία θα είναι το επόμενο θύμα της κρίσης και θα δεχτεί επίθεση από τις αγορές. “Η Ιταλία έχει τεθεί στο μικροσκόπιο και αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει μετά την συμφωνία με την Ισπανία” δηλώνει ο Νικόλα Μαρινέλι του Glendevon King Asset Management στο Λονδίνο. Και προσθέτει: “Η ισπανική διάσωση δεν σημαίνει ότι η Ιταλία θα δεχθεί επίθεση, αλλά ότι οι επενδυτές θα θέτουν σοβαρά υπόψη τους κάθε πληροφορία προτού αποφασίσουν να αγοράσουν ή να πουλήσουν ιταλικά ομόλογα”.
“Το πρόβλημα για την Ιταλία είναι ότι ισχύει το γεγονός ότι όπου πηγαίνει η Ισπανία, ακολουθεί η Ιταλία” τονίζει ο Νίκολας Σπίρο του Spiro Sovereign Strategy. Και προσθέτει: “Ο Μόντι φαίνεται ότι ανησυχεί περισσότερο για το τί συμβαίνει εκτός των ιταλικών συνόρων παρά στο κοινοβούλιο της χώρας. Αυτό είναι κατανοητό, διότι η Ιταλία δεν καθορίζει την τύχη της εδώ και πολύ καιρό. Γνωρίζει πολύ καλά ότι για να λυθούν τα προβλήματα της Ιταλίας θα πρέπει πρώτα να λυθούν αυτά της ευρωζώνης”.
Να σημειωθεί πως η Ιταλία έχει δημόσιο χρέος που ξεπερνά τα 2 τρισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να πουλήσει περισσότερα από 35 δισ. ευρώ σε ομόλογα και έντοκα ανά μήνα και θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα εάν εκτοξευτεί το κόστος δανεισμού.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του τεχνοκράτη αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα πιο φλέγοντα ζητήματα, όπως η παραοικονομία, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, η αδήλωτη εργασία και η πολύ υψηλή ανεργία στους νέους. Ο Μόντι όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθούσε να περάσει την εικόνα μιας Ιταλίας, που είναι σε ευνοϊκότερη θέση έναντι των υπολοίπων αδύναμων δημοσιονομικά χωρών, που μπορεί να διαβουλεύεται περίπου ως ισότιμος εταίρος με τη Γαλλία και τη Γερμανία και που δέχεται τα απόνερα της ισπανικής κρίσης. Όμως η συγκεκριμένη συνταγή απέτυχε, καθώς ο Μόντι δεν κατάφερε να βάλει σε τάξη τα του οίκου του, με αποτέλεσμα να δέχεται σφοδρή κριτική από τα μέσα ενημέρωσης.
Η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώνεται δραματικά. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Απρίλιο, κατά 1,9%, έναντι προβλέψεων για υποχώρηση της τάξης του 0,5%. Σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή «βούλιαξε» κατά 9,2%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2009. Παράλληλα δραματική είναι η συρρίκνωση των προβλεπόμενων εσόδων από τη φορολογία.
Γι’ αυτό το λόγο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκρινε την κυβέρνηση του τεχνοκράτη Μόντι, απειλώντας τη Ρώμη με πιθανές κυρώσεις στο μέλλον σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Μόντι βρίσκεται αντιμέτωπη με τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Η δημοτικότητά του Ιταλού πρωθυπουργού έχει υποχωρήσει αισθητά. Τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης έχουν υποχωρήσει στο 40%. Εν μέσω αυτών των εξελίξεων ο Μάριο Μόντι παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του «θα μπορούσε να κάνει περισσότερα και καλύτερα», ενώ παράλληλα κατηγόρησε τα επιχειρηματικά συμφέρονται και τα media ότι έχουν στραφεί εναντίον του. Επίσης ανέφερε πως έχει χάσει την υποστήριξη των μεγάλων δυνάμεων της χώρας.
Πράγματι η κυβέρνηση των τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι βάλλεται από αρκετά Μέσα Ενημέρωσης και είναι ενδεικτικό πως τις τελευταίες ημέρες αρκετά ΜΜΕ θέτουν ευθέως θέμα αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας των χειρισμών του πρωθυπουργού. Πρακτικά δηλαδή ανοίγουν θέμα πρόωρων εκλογών με κάποιους πολιτικούς αναλυτές να τις τοποθετούν ίσως και στις αρχές του φθινοπώρου.
[sc:Πηγή id=”http://www.exipno.gr/index.php/news/diethni/34627-2012-06-11-14-42-28″ ]