Συμφωνία με τους δανειστές – Ασπίδα σε 6 στους 10 δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια

Σε συμφωνία κατέληξαν Αθήνα και δανειστές, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. ευρώ για τηνανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι «έχουμε συμφωνία σε όλα, και στα 48 προαπαιτούμενα», ενώ το σχετικό πολυνομοσχέδιο (προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τιμές γενόσημων φαρμάκων, ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τέλη κυκλοφορίας) κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.

Επίσης σήμερα, θα ενημερωθεί το Euro Working Group για την επίτευξη της συμφωνίας, και την Παρασκευή θα συνέλθει εκ νέου για να εισηγηθεί θετικά στον ESM για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνει αργότερα από τον ESM, διότι πρέπει πρώτα να κλείσουν τα βιβλία προσφορών των τραπεζών, και το τελικό ποσό θα κυμανθεί ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Παράλληλα, από αύριο αρχίζουν οι συζήσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών για το περιεχόμενο του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων, το οποίο συναρτάται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, η στρατηγική για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και την πώλησή τους σε ξένα funds παραπέμπεται σε άλλο νομοσχέδιο εντός του Δεκεμβρίου.

Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια δάνεια θα πωληθούν, δηλαδή εάν θα είναι μόνον επιχειρηματικά, ή και στεγαστικά ή καταναλωτικά.

Επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια πρέπει να διαχωριστούν ανάλογα τόσο με το ύψος τους, όσο και με το ποιον κλάδο της οικονομίας αφορούν.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, αφορά άμεσα στο 25% των δανειοληπτών και επιπλέον σε έναν στους τρεις οφειλέτες (35%) με βάση αντικειμενικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα ισχύουν αυστηρές προϋποθέσεις σχετικά με τη συνεργασία των δανειοληπτών με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ειδικότερα:

Το νέο πλαίσιο αναμένεται να προσφέρει βέβαιη προστασία για μεικτά εισοδήματα από 8.180 για τον άγαμο, 13.917 για το ζευγάρι και 20.639 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και για αντικειμενική αξία ακινήτου έως 170.000 ευρώ. Πρόκειται για το 25% των δανειοληπτών με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια (περίπου 100.000 δάνεια).

Ταυτόχρονα, το κράτος ετοιμάζει έναν «κουμπαρά» 100 εκατ. ευρώ για φτωχούς και άνεργους δανειολήπτες, οι οποίοι δεν μπορούν να αποπληρώνουν ούτε την ελάχιστη δόση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τη δόση θα καταβάλλει το κράτος.

Στη δεύτερη κατηγορία, η οποία αφορά σε ένα επιπλέον 35% των δανειοληπτών, προβλέπεται μια αξιολόγηση της θέσης του δανειολήπτη (τεστ αποτίμησης περιουσίας) που θα ενέχει τον κίνδυνο πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και εάν ο δανειολήπτης κριθεί μη συνεργάσιμος μετά την υπαγωγή του στον νόμο.

Αφορά σε εισοδήματα 13.906 ευρώ για τον άγαμο, 23.659 ευρώ για το ζευγάρι και 35.086 ευρώ για την τετραμελή οικογένεια, και αντικειμενική αξία ακινήτου έως 230.000 ευρώ. Ο δανειολήπτης θα έχει σταθερή δόση για τρία χρόνια.

Τέλος, θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» (ο αριθμός τους είναι μεγάλος, σύμφωνα με τους θεσμούς) και είναι πιθανόν να ζητήσει η σχετική τράπεζα ανανέωση όλων των φακέλων των δανείων για να αποτιμήσει κατά περίπτωση την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, υπάρχουν περίπου 1.200.000 στεγαστικά δάνεια, εκ των οποίων τα 400.013 δάνεια έχουν «κοκκινίσει», με περίπου 170.000 από αυτούς τους δανειολήπτες έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον «νόμο Κατσέλη».

16 σχόλια σχετικά με το “Συμφωνία με τους δανειστές – Ασπίδα σε 6 στους 10 δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια”

  1. Και για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, η συμφωνία αφορά αυτούς που θέλουν να προσφύγουν στο νόμο Κατσέλη.
    Για όλους τους υπόλοιπους συνεχίζει να ισχύει ο,τι ίσχυε πάντα. Δηλ. η τράπεζα, όποτε το θελήσει, μπορεί να εκδώσει διαταγή πληρωμής και στη συνέχεια να προβεί σε κατασχέσεις.

  2. Για αυτους που εχουν καταθεσει αιτηση στο νομο κατσελη εχει βγει δικασιμος και εχουν και πρωσορινη τι ισχυει με τα νεα κριτηρια;ΔΕΝ εχει ειπωθει κατι;

  3. καλησπερα .Τι γινεται για αυτους που εχουν κοκκινα δανεια ,καρτες και δεν εχουν ακινητα ?πρεπει να κινηθουν ? αφορα και αυτους ο νεος νομος ?
    ευχαριστω,εχει αλλαξει κατι ?

    1. Ο νέος νόμος αφορά στεγαστικά δάνεια. Εφόσον δεν έχεις κάτι στο όνομά σου δεν σε αφορά. Να θυμάσαι όμως ότι σε περίπτωση που πέσει στην αντίληψη της τράπεζας οτι διατηρείς λογαριασμό σε άλλη τράπεζα, θα θέλει πολύ να μάθει το περιεχόμενό του, και αν αυτό μεταφράζεται σε αρκετά χιλιάρικα, θα προσπαθήσει να στα πάρει.

  4. Όσοι είναι ήδη ενταγμένοι στο Νόμο Κατσέλη στον οποίο έχουν υποβληθεί περίπου 170.000 αιτήσεις, δεν θα επηρεαστούν από τις αλλαγές ενώ οι παλαιοί κανόνες θα ισχύσουν και για όσους υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής μέχρι το τέλος του έτους.

    http://www.capital.gr/oikonomia/3081592/poioi-xanoun-ti-ruthmisi-gia-tin-proti-katoikia

  5. Δηλαδή θεωρητικά αν αύριο πάνε ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι που δεν έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης στο νόμο Κατσέλη καιτο πράξουν έως 31-12-2015, δεν θα αφορούν ουσιαστικά κανέναν πλέον τα νέα κριτήρια ένταξης στο νόμο Κατσέλη;…Μία σκέψη έκανα.

    1. Θεωρητικά έτσι είναι.
      Κοίτα, στην Ελλάδα ζούμε, ο,τι μαλακία νομοσχέδιο θέλεις, εδώ θα το βρεις.

  6. καλημέρα θα ήθελα να σας ρωτήσω χρωστούσα 150.000 μεχρι το 2011 που πλήρωνα κανονικά με τις περοκοπές των συντάξεων δεν μπορούσα να ανταπεξελθω στις υποχρεώσεις μου και σταμάτησα να πληρώνω .είμαι και εγγυητής στο στεγαστικό της κόρης μου επειδή αυτή είναι ανεργη το πληρώνω εγω αυτό κανονικα ενήμερο . τα δικά μου τα χρέη δεν γνωριζω που έχουν φτάσει γιατι σταμάτησα τις πληρώμές το 2011 είιχα και προβλήματα υγείας . αλλάξα σπίτι και με τηλέφωνο και με χάσανε ενοχλούν την αδελφή μου την μητέρα μου μια ηλικιωμένη 90 ετών ειδικά η άλφα στελνουν διαφορους με επιστολές η κατάσταση δεν έχει ορια περιουσιακά στο ονομα μου δεν έχω μονο ενα αγροτεμάχιο 16 στρεμματα που μου ειπαν πουλιέται 3000 και δεν το θέλει κανείς . καταθέσεις δεν έχω μονο μια σύνταξη 1200 που απο αυτη πληρωνω και το στεγαστικο που ειμαι εγγυητής τι να κάνω πως να αντιμετωπισω την κτάσταση

    1. Γιατι δεν βαζεις την μητερα σου και την αδερφη σου να στειλουν ενα εξωδικο (το κοστος να το καλυψεις εσυ) στην τραπεζα που να λεει οτι δεν εχουν σχεση μαζι σου πλεον και να μην τολμησουν ξανα να τις ενοχλησουν για θεματα που αφορουν εσενα ; Περισσοτερο να ανησυχεις για τις περικοπες που ετοιμαζει η κυβερνηση στις συνταξεις παρα για την τραπεζα, Το πολυ να σου παρει το χωραφι που οπως λες και εσυ δεν αξιζει τιποτα 🙂 ,

  7. σας ευχαριστώ πολύ και το χωραφι τωρα δεν μπορούν να το πάρουν γιατι η μητέρα μου έχει την επικαρπία το εξωδικο θα το κανω αμέσως

    1. Καλή σου μέρα,

      πριν καταφύγεις στην δαπανηρή λύση του εξώδικου με αμφίβολα αποτελέσματα, θα συνιστούσα να στείλουν η μητέρα και η θεία σου ή εσύ για αυτές μια συστημένη επιστολή προς την τράπεζα και την εισπρακτική εταιρεία με παραλήπτη τον υπεύθυνο επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων:

      “Έχετε δικαίωμα να προβάλλετε αντιρρήσεις με αίτημα σας προς στον υπεύθυνο επεξεργασίας και να ζητήσετε την διόρθωση ή διαγραφή των προσωπικών σας δεδομένων.

      Για να ασκήσετε το δικαίωμα αντίρρησης σας ξεκινήστε στέλνοντας μια συστημένη επιστολή στον υπεύθυνο επεξεργασίας. Κρατήστε αντίγραφο της επιστολής, την ταχυδρομική απόδειξη, και απάντηση/εις που τυχόν θα σας στείλουν. Η επιστολή είναι απλή:

      Κύριε/κυρία … Παρακαλώ, σύμφωνα με το νόμο 2472/1997 άρθρο 13, διαγράψτε τα προσωπικά μου δεδομένα που τηρείτε στα αρχεία σας.

      Ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να σας απαντήσει εγγράφως εντός δεκαπέντε (15) ημερών.

      Σε περίπτωση που ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν απαντήσει εντός δεκαπέντε (15) ημερών ή εάν η απάντηση του δεν είναι ικανοποιητική, τότε μπορείτε να υποβάλετε αναφορά/καταγγελία στην Αρχή και να ζητήσετε να εξετάσει το αίτημα σας.”

      Αν η τράπεζα και η εισπρακτική εταιρεία δεν συμμορφωθούν με το νόμο και δεν διαγράψουν τα δεδομένα που διατηρούν για τη μητέρα και τη θεία σου, τότε μόνο προχώρα εσύ για αυτές σε ασφαλιστικά μέτρα.

      Το εξώδικό είναι ένα κουρελόχαρτο. Είχα στείλει εγώ εξώδικο σε τράπεζα και δικηγορικό γραφείο για να μην ενοχλούν την μητέρα και τη θεία μου, έσκασα 6 κατοστάρικα και απλά σταμάτησαν να τις ενοχλούν για 6 μήνες, μετά επέστρεψαν δριμύτερες….
      Καλή επιτυχία.

      1. Το εξώδικο ΔΕΝ είναι κουρελόχαρτο.

        Είναι ο μόνος τρόπος για να αποδείξεις ότι ο αντίπαλος έχει παραλάβει ένα έγγραφο με συγκεκριμένο περιεχόμενο, σε συγκεκριμένη ημερομηνία, επειδή παραδίδεται από δικαστικό επιμελητή, ανοικτό και υπογράφεται από τον παραλαμβάνοντα ως σαν να το έχει διαβάσει πρώτα.
        Αντίθετα, η επιστολή δεν γεννά κανένα νομικό αποτέλεσμα.

        Στείλε μου όσες συστημένες επιστολές θέλεις. Εγώ θα λέω ότι τις παρέλαβα, αλλά μέσα στο φάκελο δεν υπήρχε τίποτα.

        Επίσης, μπορεί ο οποιοσδήποτε να συντάξει μόνος του ένα εξώδικο , δεν χρειάζεται δικηγόρος. Το μόνο που θα επιβαρυνθεί είναι 30 ευρώ για την αμοιβή του δικαστικού επιμελητή.

        Αν το εξώδικο ήταν κουρελόχαρτο, δεν θα το έστελναν οι τράπεζες. Παίζει και αυτό τον ρόλο του, όταν έρθει η ώρα.

  8. Καλησπέρα σε όλους,

    Σκοπεύω να καταθέσω αίτηση στον νόμο Κατσέλη και συνεπώς πρέπει να πάρω βεβαιώσεις οφειλών από τις τράπεζες.

    Επειδή τα προϊόντα που έχω είναι από τράπεζες πριν την συνένωση τους στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, πως μπορώ να πληροφορηθώ ποιές τράπεζες έχουν συνενωθεί με ποιά τράπεζα ώστε να ζητήσω από εκεί τις αντίστοιχες βεβαιώσεις οφειλών;

    Γνωρίζει κανείς να με βοηθήσει;

    Ευχαριστώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *