Στο 40% θα αυξηθούν φέτος τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα εκτιμά η PwC – Κ. Γεροστεργίου: «Δίχως προηγούμενο η έξαρση των κόκκινων δανείων»

Περαιτέρω άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 40%, από 32% που ήταν το 2013, εκτίμησε ότι θα υπάρξει στην Ελλάδα το 2014 ο Μάριος Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της PricewaterhouseCooper (PwC) Ανώνυμος Ελεγκτική Εταιρεία ΑΕ, μιλώντας προχθές σε ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, με θέμα τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Όπως ανέφερε, θα προστεθούν 20 δισ. ευρώ στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Την ανάγκη συστηματικής αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων επισήμανε και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος.

Αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είπε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία εσωτερικών εξειδικευμένων μονάδων, επισημαίνοντας ότι το μοντέλο των bad banks στην Ελλάδα δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί.

Πρόσθεσε δε πως οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να απορροφήσουν 9 δισ. ευρώ πρόσθετων ζημιών, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια που έχουν απομείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

«Δίχως προηγούμενη η έξαρση των κόκκινων δανείων» δήλωσε η Κατερίνα Γεροστεργίου 

Σε ποσοστό 75% έχουν φθάσει τα κόκκινα δάνεια και δη τα στεγαστικά δάνεια, γεγονός που ενισχύει τους φόβους για το αύριο που ξημερώνει σε όλους τους δικαιούχους οι οποίοι έχουν αγοράσει κατοικία μέσα από τραπεζική χρηματοδότηση.

«Γνωρίζαμε ότι υπάρχει πρόβλημα, γνωρίζουμε ότι οι ελλείψεις είναι πολλές και τα περισσότερα δάνεια απλά δεν εξυπηρετούνται. Βέβαια δεν είναι μόνο τα στεγαστικά, απλά αυτά δεν εξυπηρετούνται σε μεγαλύτερο βαθμό ενώ έπονται τα καταναλωτικά δάνεια και τα δάνεια των πιστωτικών καρτών!» σχολιάζει η Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας Κατερίνα Γεροστεργίου.

Αξίζει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό, ότι όταν ένα δάνειο δεν εξυπηρετείται για έξι μήνες τότε αυτόματα περνά στα κόκκινα δάνεια. «Ωστόσο 3 στους 4 καταναλωτές δεν μπορούν να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Βέβαια δεν νομίζω ότι αφορά αυτό το καθεστώς το ενδεχόμενο κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας, αν από 1 Ιανουαρίου έχουμε τελικά άρση των πλειστηριασμών.

Έτσι προς το παρόν ξέρουμε ότι αν κάποιος έχει οφειλή πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ μπορεί να βγει το σπίτι του ή τα περιουσιακά του στοιχεία σε πλειστηριασμό. Έτσι έχουμε μια ραγδαία αύξηση μη πληρωμής δανείων τα τελευταία 4 χρόνια. Και αν σκεφθεί κανείς ότι 65 εκ. ευρώ είναι τα ποσά που υπολογίζονται στα κόκκινα δάνεια τότε εύκολα καταλαβαίνει ότι τελικά το σύστημα το χρηματοοικονομικό έχει καταρρεύσει.

Βέβαια δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα αν αναλογισθεί ότι τότε χορηγούσαν αφειδώς δάνεια. Και όταν οι καταναλωτές έπαιρναν τα χρήματα, δεν σκεφτόταν τους κινδύνους που ελλοχεύει μια ανεξέλεγκτη δανειοδότηση ή τουλάχιστον εκτιμούσαν ότι οι κίνδυνοι θα είναι αμελητέοι. Τώρα εξαιτίας της κρίσης φάνηκε το μέγεθος του προβλήματος» πρόσθεσε η κ. Γεροστεργίου.

Αξίζει να αναφέρουμε στο σημείο αυτό, ότι βάσει των στοιχείων που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα έχουν ήδη δοθεί δάνεια σε οικογένειες που έχουν εισόδημα 9000 ευρώ! «Υπάρχουν και χειρότερα. Έχουν δώσει δάνεια σε αλλοδαπούς, που δεν ξέρουμε με ποιο τρόπο έγινε αυτό, ενώ χορήγησαν δάνεια σε διάφορες κατηγορίες πολιτών που κάτω από φυσιολογικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να έχουν δώσει δάνεια.

Αυτό όμως που πιστεύουμε εμείς ως Ενώσεις Καταναλωτών είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια παράταση για τους πλειστηριασμούς ενώ για τον σκοπό αυτό έχουμε ξεκινήσει και μαζεύουμε υπογραφές και διαδικτυακά αλλά θα βγούμε και σε κεντρικά σημεία της πόλης, ώστε να συγκεντρώσουμε υπογραφές πολλές προκειμένου να ζητήσουμε την παράταση των πλειστηριασμών για ακόμη τρία χρόνια.

Πετύχαμε με πιέσεις να δοθούν παρατάσεις αλλά αυτό δεν αρκεί. Η οικονομική κατάσταση των πολιτών είναι άθλια, επομένως αν πάμε σε μια άρση των πλειστηριασμών κάτω από τέτοιες συνθήκες και δη από τον Ιανουάριο του 2014 δεν θα ωφελήσει κανένα» σημείωσε η κ. Γεροστεργίου.

Αναφορικά τώρα με τα καταναλωτικά δάνεια η ίδια σημείωσε ότι και εκεί υπάρχει μια ανάλογα δυσχερής κατάσταση. «Πώς να εξυπηρετηθούν τα δάνεια αυτά; Όταν ο πολίτης μένει άνεργος, όταν το εισόδημα του χάνεται, πώς να καλύψει δάνεια; Έχουμε άτομα που δηλώνουν ευθαρσώς ότι δεν παίρνουν τρόφιμα προκειμένου να καταφέρουν να πληρώσουν τη δόση του δανείου τους, ώστε να μην χάσουν το σπίτι τους. Οι αριθμό είναι φοβεροί. Όταν ψηφίσθηκε ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, πιστεύαμε ότι θα αφορούσε αυτός σε 1 εκ. πολίτες. Ο αριθμός αυτός έχει μεγαλώσει κατά πολύ ενώ οι επαγγελματίες δεν υπολογίζονται σε αυτά τα δεδομένα. Άλλη μια πικρή ιστορία οι επαγγελματίες, για τους οποίους δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα. Κανονικά πρέπει να συμπεριληφθούν και οι κατηγορίες των εμπόρων μια και η κατάσταση πλέον έχει φθάσει στο απροχώρητο.

Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι όσοι έχουν ενταχθεί στο νόμο 3869 δεν κινδυνεύει με κανένα τρόπο η πρώτη τους κατοικία. Αυτό να τονισθεί προκειμένου να μην προκληθεί πανικός!» σημείωσε η Πρόεδρος.

Η ίδια εκτίμησε ότι είναι παράλογη η τακτική των τραπεζών να μην δίδουν ρεαλιστικές λύσεις και στην ουσία να μην βοηθούν πολίτες που θα ήθελαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους αλλά δεν μπορούν στο ύψος που οι τράπεζες επιχειρούν να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους! «Έτσι ούτε οι τράπεζες εξυπηρετούνται ούτε και οι πολίτες βρίσκουν λύση. Οι τελευταίοι εξάλλου αναγκάζονται να προσφύγουν στο νόμο 3869 αλλά και εδώ πρόκειται για μια λύση που καθυστερεί και που χρειάζεται επιμονή και υπομονή από τους πολίτες» κατέληξε η κ. Γεροστεργίου.

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *