Μόλις σε 27.428 ευρώ ανέρχεται ο μέσος βεβαιωμένος φόρος που αντιστοιχεί σε κάθε έναν από τους 1.750 φορολογούμενους με μεγάλο πλούτο για τους οποίους το υπουργείο Οικονομικών απασχολεί σήμερα 135 ελεγκτές και επόπτες των Διαπεριφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων.
Τα φυσικά αυτά πρόσωπα επιλέχθηκαν με χρήση της εφαρμογής στόχευσης του συστήματος Elenxis και με κριτήριο επιλογής κυρίως τη μη δήλωση εισοδήματος από πώληση ακινήτων αποκτηθέντων με αγορά ή ανέγερση.
Συγκεκριμένα, κατόπιν ηλεκτρονικών διασταυρώσεων που διενήργησαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ενδέχεται να μην εμφάνισαν στην εφορία εισοδήματα από πωλήσεις οικοδομών τις οποίες προηγουμένως είχαν αγοράσει ή κατασκευάσει. Τα έσοδα αυτά υπολογιστήκαν από κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες στα 2 δισ. ευρώ.
Τον Απρίλιο 2011 συστάθηκαν 49 ειδικά συνεργεία ελέγχου 1.750 φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου, στα οποία υπηρετούσαν 98 ελεγκτές, 17 προϊστάμενοι και η έδρα τους βρισκόταν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.
Από τις 14 Απριλίου 2011 έως τις 11 Οκτωβρίου 2012, οπότε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, ανέθεσε τον έλεγχο των εκκρεμών υποθέσεων σε 135 ελεγκτές και επόπτες των ΔΕΚ Αθηνών και Θεσσαλονίκης (με σκοπό τη συγκέντρωση των ελέγχων, την επίσπευσή τους και τη βεβαίωση των αντιστοιχούντων φόρων) είχαν ελεγχθεί οριστικά μόλις 119 υποθέσεις, είχαν βεβαιωθεί περίπου 18,4 εκατ. ευρώ φόροι και είχαν εισπραχτεί 5,8 εκατ. ευρώ.
Από τις 11 Οκτωβρίου 2012 που έγινε αυτή η αλλαγή, (δηλαδή ανέλαβαν οι 135 ελεγκτές και επόπτες) μέχρι και τις 4 Μαρτίου 2013 ελέχθησαν 113 υποθέσεις, βεβαιώθηκαν φόροι περίπου 31 εκατ. ευρώ και εισπράχτηκαν φόροι περίπου 1 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή συνολικά από τον Απρίλιο 2011 μέχρι και σήμερα βεβαιώθηκαν 48,4 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε βεβαιωμένο φόρο 27.428 ευρώ για κάθε έναν από τους 1.750 φορολογουμένους που ελέγχονται!
Η επίδοση αυτή καθιστά μη ρεαλιστική την είσπραξη μεγάλου ποσού εσόδων από το έλεγχο νέο καταλόγου 4.100 φορολογουμένων μεγάλου πλούτου που έχει συντάξει το υπουργείο Οικονομικών.
Σημειώνεται πως διάταξη του νομοσχεδίου για τη Κεφαλαιαγορά που συζητείται στη Βουλή προβλέπει πως θα αποσπασθεί από το σημερινό ΔΕΚ Αθηνών μία υποδιεύθυνση και έξι τμήματα ελέγχου και θα μεταφερθούν στην υπηρεσία φορολογικού ελέγχου, με τίτλο «Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ)», που θα συσταθεί και θα λειτουργεί ως ειδική αποκεντρωμένη υπηρεσία επιπέδου διεύθυνσης, με αρμοδιότητες στον φορολογικό έλεγχο επί των φορολογουμένων μεγάλου πλούτου όλης της επικράτειας.