Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι αυτός που καλείται να πιάσει την… καυτή πατάτα, όπως έχει εξελιχθεί το θέμα, των δικαστικών λειτουργών και της μείωσης των αποδοχών τους που έχει οδηγήσει στην αποχή επί τρίμηνο από τα καθήκοντά τους και ουσιαστικά έχει επιφέρει έμφραγμα στην έκδοση αποφάσεων και στην εκδίκαση υποθέσεων.
Το ραντεβού, που ορίστηκε για το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, κλείστηκε με ενδιάμεσο τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε χθες, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με τους δικαστές στην οποία «αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα των κινητοποιήσεων».
Ο υπουργός και η ηγεσία της Δικαιοσύνης, από τα ποινικά, Αστικά και Διοικητικά Δικαστήρια θα έχουν, συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο οποίος αντιλαμβανόμενος το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει όλες οι προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης, αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά να βρει λύση ώστε να ανέβουν και πάλι στις έδρες οι δικαστές. Με άλλα λόγια να βρει φόρμουλα ώστε και η κοινή γνώμη να μην προκληθεί από τυχόν ευνοϊκή μεταχείριση των δικαστών και οι ίδιοι να… κατέβουν από τα κάγκελα όπου έχουν ανέβει. Ο… πολιτικός προξενητής αυτής της συνάντησης δεν προκαλεί έκπληξη, αφού πέραν των προβλημάτων που προκλήθηκαν πρόσφατα έχει ακόμα ερείσματα και στους δικαστικούς κύκλους, αλλά και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.
«Η τρόικα μην περιμένει αποφάσεις»
Οι κινητοποιήσεις όμως προκαλούν έμφραγμα και στα έσοδα, αφού σημαντική είναι η μείωση των εσόδων του Δημοσίου από την εξαγορά των ποινών, από την καθίζηση στην αγορά παραβόλων, ενσήμων, κλπ. Χαρακτηριστικό είναι πως, όπως φέρεται να επισήμανε χθες στη συνάντηση με τον κ. Ρουπακιώτη η Γενική Επίτροπος Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων Ελένη Διακομανώλη πανελλαδικά στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας (εκτός από οκτώ) ο αριθμός των αναβολών που δόθηκαν μέσα σε αυτές τις 80 ημέρες ανέρχεται στις 29.500.
Αναλυτικότερα, οι αναβολές που δόθηκαν στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας από την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων (17 Σεπτεμβρίου 2012) μέχρι 30 Νοεμβρίου 2012, σε ορισμένες από τις μεγάλες δικαστικές περιφέρειες έχουν ως εξής: Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών 10.147, Διοικητικό Εφετείο Αθηνών 2.800, Δ. Πρωτοδικείο Πειραιά 4.646, Δ. Εφετείο Πειραιά 939, Δ. Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης 895, Δ. Εφετείο Θεσσαλονίκης 693, Δ. Πρωτοδικείο Λάρισας 1.167, Δ. Πρωτοδικείο Χανίων 686, Δ. Εφετείο Χανίων 111, Δ. Πρωτοδικείο Χαλκίδας 495, Δ. Πρωτοδικείο Κέρκυρας 533 και Δ. Πρωτοδικείο Καβάλας 901.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι στα Διοικητικά Δικαστήρια στα οποία έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα από την Τρόικα για επιτάχυνση των φορολογικών υποθέσεων, εξ ου και η φράση που αποδίδεται σε δικαστή ο οποίος φέρεται να είπε ότι «η Τρόικα δεν μπορεί να ζητάει τίποτα πλέον από τα δικαστήρια, αφού αυτή είναι υπαίτια για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της Δικαιοσύνης από τις απαράδεκτα υπερβολικές περικοπές των αποδοχών των συναδέλφων».
Το πρόβλημα είναι αλλού
Το πρόβλημα όμως -για την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων- δεν εντοπίζεται στις ηγεσίες των δικαστηρίων, οι οποίες εδώ και καιρό λένε πως οι κινητοποιήσεις πρέπει να αλλάξουν μορφή, αλλά στους δικαστές των κατώτερων βαθμίδων που έχουν δει το εισόδημα τους να συρρικνώνεται δραματικά και έχουν επιλέξει έναν σκληρό αγώνα. Μάλιστα, η κίνηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να δώσει εντολή να γίνονται περικοπές στις αποδοχές όσων απέχουν από τα καθήκοντά τους, λειτούργησε αντίστροφα δυναμιτίζοντας το κλίμα.
Εξάλλου τα μηνύματα προς την πολιτική ηγεσία είναι πολλαπλά και κυρίως μέσω των αποφάσεων σε καυτά ζητήματα όπως η απόφαση που βάζει φρένο στην είσπραξη του χαρατσιού από τη ΔΕΗ. Δεν είναι τυχαίο πως πλέον η κυβέρνηση έχει χάσει τον σύμμαχο της, που ήταν μέχρι σήμερα με σειρά αποφάσεων η Δικαιοσύνη, όπως κι αν ακούγεται στα αυτιά των πολιτών αυτό.
Ενόχλησε ο Γ. Στουρνάρας
Πάντως φαίνεται πως αυτός που ενόχλησε με τις δηλώσεις του ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι «είμαστε όλοι ίσοι και πρέπει όλοι να κόψουμε μέρος των εισοδημάτων μας για να μην καταρρεύσουμε». Ο υπουργός Οικονομικών, μάλιστα, συμπλήρωσε με νόημα ότι «σε σχέση με άλλους λειτουργούς οι δικαστές έχουν ωφεληθεί πάρα πολύ από μισθολογικές αυξήσεις», αναφερόμενος προφανώς στα αναδρομικά που έχουν εισπράξει στο πρόσφατο παρελθόν.